zamknij

Mielone kotlety Wellington

Przepis

lunch Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | wołowina Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
pannamadzia
Autor przepisu:
Pieczone w cieście francuskim
Ugotowałem to!1
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Autor: pannamadziaMielone kotlety Wellington

Składniki

  • 70g pieczarek
  • 100ml wody
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 700g mielonej wołowiny
  • 2 żółtka jajka
  • 350g ciasta francuskiego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
  • sezam (do posypania)
0
0

 

Sposób przygotowania:

  • Pieczarki i paprykę dokładnie oczyść i pokrój w mniejsze kawałki.
  • Cebulę obierz i drobno posiekaj.
  • Na patelnię wrzuć pieczarki, podlej wodą i duś pod przykryciem przez około 10 minut, aż będą miękkie.
  • Gotowe pieczarki odcedź z wody na sitku i odstaw na kilka minut, do ostygnięcia.
  • Mięso mielone umieść w misce.
  • Dodaj jedno żółtko, paprykę, cebulę i pieczarki. Dodaj wszystkie przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  • Piekarnik nastaw na 190 stopni (opcja grzania: termoobieg).
  • Ciasto francuskie rozwałkuj na cienkie placki i pokrój na osiem kwadratów.
  • Z mięsnej masy uformuj osiem kotletów, każdy z nich owiń kawałkiem ciasta.
  • Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
  • Układaj na niej kotlety "szwem" do dołu.
  • Drugie żółtko jajka roztrzep w miseczce i posmaruj nim ciasto.
  • Całość posyp sezamem.
  • Wstaw do piekarnika i piecz przez około 40 minut.
  • Po tym czasie kotlety możesz wyjąć i podawać.
Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Knedle ze śliwkami Przepis 1262

Knedle ze śliwkami

Przepis na słodki obiad

Harira by Joseph Seeletso
Przepis 61

Harira by Joseph Seeletso

Odrobina Afryki w twojej kuchni

Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

Kotleciki z brzoskwiniami

Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

Grillowany ser halloumi Przepis 41

Grillowany ser halloumi

Najlepszy podany z figami i orzechami

Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

Bifeki faszerowane serem feta

Kotlety po grecku

Przysmak młodości Przepis 137

Przysmak młodości

Kanapka idealna!

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

Podany na delikatnym puree

Ryba w curry Przepis 15

Ryba w curry

Indie na talerzu

tvnpix