zamknij

Mielone kotlety Wellington

Przepis

lunch Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | wołowina Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
pannamadzia
Autor przepisu:
Pieczone w cieście francuskim
Ugotowałem to!1
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: pannamadziaMielone kotlety Wellington

Składniki

  • 70g pieczarek
  • 100ml wody
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 700g mielonej wołowiny
  • 2 żółtka jajka
  • 350g ciasta francuskiego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
  • sezam (do posypania)
0
0

 

Sposób przygotowania:

  • Pieczarki i paprykę dokładnie oczyść i pokrój w mniejsze kawałki.
  • Cebulę obierz i drobno posiekaj.
  • Na patelnię wrzuć pieczarki, podlej wodą i duś pod przykryciem przez około 10 minut, aż będą miękkie.
  • Gotowe pieczarki odcedź z wody na sitku i odstaw na kilka minut, do ostygnięcia.
  • Mięso mielone umieść w misce.
  • Dodaj jedno żółtko, paprykę, cebulę i pieczarki. Dodaj wszystkie przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  • Piekarnik nastaw na 190 stopni (opcja grzania: termoobieg).
  • Ciasto francuskie rozwałkuj na cienkie placki i pokrój na osiem kwadratów.
  • Z mięsnej masy uformuj osiem kotletów, każdy z nich owiń kawałkiem ciasta.
  • Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
  • Układaj na niej kotlety "szwem" do dołu.
  • Drugie żółtko jajka roztrzep w miseczce i posmaruj nim ciasto.
  • Całość posyp sezamem.
  • Wstaw do piekarnika i piecz przez około 40 minut.
  • Po tym czasie kotlety możesz wyjąć i podawać.
Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

Kotleciki z brzoskwiniami

Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

Deser z mrożonych truskawek Przepis 17

Deser z mrożonych truskawek

Truskawkowe szaleństwo na poprawę nastroju

Carpaccio z buraków Kasi Klich
Przepis 66

Carpaccio z buraków Kasi Klich

Wytworna wersja pospolitego warzywa

Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

Gulasz z fasolki z zielonym chili

Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 13

Kociołek łososiowo-pomidorowy

Przepyszna zupa — do wypróbowania!

Szaszłyki wyborne Przepis 59

Szaszłyki wyborne

Nie tylko na sezon grillowy

Kaczka pływaczka Przepis 30

Kaczka pływaczka

Kaczka i ziemniaki na słodko

Corpus delicti końca lata Przepis 211

Corpus delicti końca lata

Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

tvnpix