zamknij

Mielone kotlety Wellington

Przepis

lunch Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | wołowina Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
pannamadzia
Autor przepisu:
Pieczone w cieście francuskim
Ugotowałem to!1
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: pannamadziaMielone kotlety Wellington

Składniki

  • 70g pieczarek
  • 100ml wody
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 700g mielonej wołowiny
  • 2 żółtka jajka
  • 350g ciasta francuskiego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
  • sezam (do posypania)
0
0

 

Sposób przygotowania:

  • Pieczarki i paprykę dokładnie oczyść i pokrój w mniejsze kawałki.
  • Cebulę obierz i drobno posiekaj.
  • Na patelnię wrzuć pieczarki, podlej wodą i duś pod przykryciem przez około 10 minut, aż będą miękkie.
  • Gotowe pieczarki odcedź z wody na sitku i odstaw na kilka minut, do ostygnięcia.
  • Mięso mielone umieść w misce.
  • Dodaj jedno żółtko, paprykę, cebulę i pieczarki. Dodaj wszystkie przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  • Piekarnik nastaw na 190 stopni (opcja grzania: termoobieg).
  • Ciasto francuskie rozwałkuj na cienkie placki i pokrój na osiem kwadratów.
  • Z mięsnej masy uformuj osiem kotletów, każdy z nich owiń kawałkiem ciasta.
  • Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
  • Układaj na niej kotlety "szwem" do dołu.
  • Drugie żółtko jajka roztrzep w miseczce i posmaruj nim ciasto.
  • Całość posyp sezamem.
  • Wstaw do piekarnika i piecz przez około 40 minut.
  • Po tym czasie kotlety możesz wyjąć i podawać.
Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Kotlety mielone na ostro Przepis 19

Kotlety mielone na ostro

Nowa wersja znanego dania

Sarna w wielkim mieście Przepis 20

Sarna w wielkim mieście

Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

Kaczka pływaczka Przepis 30

Kaczka pływaczka

Kaczka i ziemniaki na słodko

Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy Przepis 20

Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy

Ta sałatka przekona cię do pietruszki!

Puszyste ego Przepis 14

Puszyste ego

Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

Szaszłyki wyborne Przepis 59

Szaszłyki wyborne

Nie tylko na sezon grillowy

Zupa tajska Kasi Klich
Przepis 14

Zupa tajska Kasi Klich

Ogień w gardle!

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

tvnpix