zamknij

Mielone z sałatką z portulaki

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | wołowina Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Mielone z ciekawym dodatkiem
Ugotowałem to!3
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: BBSMielone z sałatką z portulaki

Składniki

  • 400 g mielonego mięsa (z indyka, kurczaka, jagnięciny, cielęciny lub wieprzowiny)
  • 1 cebula
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka  bułki tartej do panierowania
  • 1/2 łyżeczki  gałki muszkatołowej
  • 1/3 łyżeczki pieprzu
  • 2 jajka
  •  sól
  •  saatka:
  •  portulaka
  • 1 czerwona cebula
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego
  • 3 łyżki oliwy
  •  sałata kędzierzawa
  •  sok z 1 cytryny
  • 1 łyżeczka miodu
  •  sól i pieprz
0
4

 

Sposób przygotowania:

 

  • Mielone mięso zmieszaj z 2 łyżkami bułki tartej, posiekaną drobno cebulą, gałką, solą i pieprzem.
  • Dodaj jajka, wymieszaj masę, uformuj kotlety i obtocz je w pozostałej bułce tartej.
  • Smaż na rozgrzanej patelni na oliwie lub oleju.
  • Gdy się ze złocą podawaj z sałatka z portulaki i marynowaną w cukrze czerwoną cebulą.
  • Cebule pokrój w piórka, dodaj cukier i sok z 1/2 cebuli, zeszklij w rondelku tak by cukier całkowicie się rozpuścił.
  • Portulakę umyj, odsącz, podziel na nieduże gałązki lub same listki, dodaj postrzępioną sałatę kędzierzawą, skrop oliwą zmieszaną z pozostałym sokiem cytrynowym, miodem, solą i pieprzem.

* Portulaka ma grube "mięsiste", zaokrąglone listki i czerwone łodygi. Posiada odświeżający cytrynowy smak, przy czym łodygi są bardziej wyraziste w smaku niż liście.

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Wiśniowy drift Przepis 102

Wiśniowy drift

Sernik z sosem wiśniowym

Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką Przepis 10

Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką

Wołowina z pysznymi ziemniakami i sosem

Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

Pomidorki z karmelem i lodami

Deserowa wersja pomidora

Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

Burgery z musztardą i boczkiem

W klimacie amerykańskiego baru

Kotlety mielone na ostro Przepis 19

Kotlety mielone na ostro

Nowa wersja znanego dania

Champion cyklistów Przepis 16

Champion cyklistów

Niebanalna szarlotka

Puszyste ego Przepis 14

Puszyste ego

Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

Sałatka z marynowanymi grzybami

Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

tvnpix