zamknij

Mielone z sałatką z portulaki

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | wołowina Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Mielone z ciekawym dodatkiem
Ugotowałem to!3
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Autor: BBSMielone z sałatką z portulaki

Składniki

  • 400 g mielonego mięsa (z indyka, kurczaka, jagnięciny, cielęciny lub wieprzowiny)
  • 1 cebula
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka  bułki tartej do panierowania
  • 1/2 łyżeczki  gałki muszkatołowej
  • 1/3 łyżeczki pieprzu
  • 2 jajka
  •  sól
  •  saatka:
  •  portulaka
  • 1 czerwona cebula
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego
  • 3 łyżki oliwy
  •  sałata kędzierzawa
  •  sok z 1 cytryny
  • 1 łyżeczka miodu
  •  sól i pieprz
0
4

 

Sposób przygotowania:

 

  • Mielone mięso zmieszaj z 2 łyżkami bułki tartej, posiekaną drobno cebulą, gałką, solą i pieprzem.
  • Dodaj jajka, wymieszaj masę, uformuj kotlety i obtocz je w pozostałej bułce tartej.
  • Smaż na rozgrzanej patelni na oliwie lub oleju.
  • Gdy się ze złocą podawaj z sałatka z portulaki i marynowaną w cukrze czerwoną cebulą.
  • Cebule pokrój w piórka, dodaj cukier i sok z 1/2 cebuli, zeszklij w rondelku tak by cukier całkowicie się rozpuścił.
  • Portulakę umyj, odsącz, podziel na nieduże gałązki lub same listki, dodaj postrzępioną sałatę kędzierzawą, skrop oliwą zmieszaną z pozostałym sokiem cytrynowym, miodem, solą i pieprzem.

* Portulaka ma grube "mięsiste", zaokrąglone listki i czerwone łodygi. Posiada odświeżający cytrynowy smak, przy czym łodygi są bardziej wyraziste w smaku niż liście.

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Puszyste ego Przepis 14

Puszyste ego

Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

Bifeki faszerowane serem feta

Kotlety po grecku

Chrupiące płatki owsiane Przepis 210

Chrupiące płatki owsiane

Pyszne i proste śniadanie

Champion cyklistów Przepis 16

Champion cyklistów

Niebanalna szarlotka

Gulasz z kopytkami Przepis 197

Gulasz z kopytkami

Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

Kotlety mielone na ostro Przepis 19

Kotlety mielone na ostro

Nowa wersja znanego dania

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

Pizza godna królów

Zupa tajska Kasi Klich
Przepis 14

Zupa tajska Kasi Klich

Ogień w gardle!

tvnpix