zamknij

Mielone z sałatką z portulaki

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | wołowina Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Mielone z ciekawym dodatkiem
Ugotowałem to!3
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Autor: BBSMielone z sałatką z portulaki

Składniki

  • 400 g mielonego mięsa (z indyka, kurczaka, jagnięciny, cielęciny lub wieprzowiny)
  • 1 cebula
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka  bułki tartej do panierowania
  • 1/2 łyżeczki  gałki muszkatołowej
  • 1/3 łyżeczki pieprzu
  • 2 jajka
  •  sól
  •  saatka:
  •  portulaka
  • 1 czerwona cebula
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego
  • 3 łyżki oliwy
  •  sałata kędzierzawa
  •  sok z 1 cytryny
  • 1 łyżeczka miodu
  •  sól i pieprz
0
4

 

Sposób przygotowania:

 

  • Mielone mięso zmieszaj z 2 łyżkami bułki tartej, posiekaną drobno cebulą, gałką, solą i pieprzem.
  • Dodaj jajka, wymieszaj masę, uformuj kotlety i obtocz je w pozostałej bułce tartej.
  • Smaż na rozgrzanej patelni na oliwie lub oleju.
  • Gdy się ze złocą podawaj z sałatka z portulaki i marynowaną w cukrze czerwoną cebulą.
  • Cebule pokrój w piórka, dodaj cukier i sok z 1/2 cebuli, zeszklij w rondelku tak by cukier całkowicie się rozpuścił.
  • Portulakę umyj, odsącz, podziel na nieduże gałązki lub same listki, dodaj postrzępioną sałatę kędzierzawą, skrop oliwą zmieszaną z pozostałym sokiem cytrynowym, miodem, solą i pieprzem.

* Portulaka ma grube "mięsiste", zaokrąglone listki i czerwone łodygi. Posiada odświeżający cytrynowy smak, przy czym łodygi są bardziej wyraziste w smaku niż liście.

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Gulasz z kopytkami Przepis 197

Gulasz z kopytkami

Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

Takie ciasto rozweseli każdego

Pudding z bagietki Przepis 17

Pudding z bagietki

Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką Przepis 10

Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką

Wołowina z pysznymi ziemniakami i sosem

Krem z brokułów z łososiem Przepis 1516

Krem z brokułów z łososiem

Zielono mi! Prosty przepis na pożywną zupę

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

Podany na delikatnym puree

Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

Kopytka Piotra Kucharskiego

Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

Babka ziemniaczana Przepis 27117

Babka ziemniaczana

Podlaski specjał

tvnpix