zamknij

Mielone z sałatką z portulaki

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | wołowina Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Mielone z ciekawym dodatkiem
Ugotowałem to!3
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: BBSMielone z sałatką z portulaki

Składniki

  • 400 g mielonego mięsa (z indyka, kurczaka, jagnięciny, cielęciny lub wieprzowiny)
  • 1 cebula
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka  bułki tartej do panierowania
  • 1/2 łyżeczki  gałki muszkatołowej
  • 1/3 łyżeczki pieprzu
  • 2 jajka
  •  sól
  •  saatka:
  •  portulaka
  • 1 czerwona cebula
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego
  • 3 łyżki oliwy
  •  sałata kędzierzawa
  •  sok z 1 cytryny
  • 1 łyżeczka miodu
  •  sól i pieprz
0
4

 

Sposób przygotowania:

 

  • Mielone mięso zmieszaj z 2 łyżkami bułki tartej, posiekaną drobno cebulą, gałką, solą i pieprzem.
  • Dodaj jajka, wymieszaj masę, uformuj kotlety i obtocz je w pozostałej bułce tartej.
  • Smaż na rozgrzanej patelni na oliwie lub oleju.
  • Gdy się ze złocą podawaj z sałatka z portulaki i marynowaną w cukrze czerwoną cebulą.
  • Cebule pokrój w piórka, dodaj cukier i sok z 1/2 cebuli, zeszklij w rondelku tak by cukier całkowicie się rozpuścił.
  • Portulakę umyj, odsącz, podziel na nieduże gałązki lub same listki, dodaj postrzępioną sałatę kędzierzawą, skrop oliwą zmieszaną z pozostałym sokiem cytrynowym, miodem, solą i pieprzem.

* Portulaka ma grube "mięsiste", zaokrąglone listki i czerwone łodygi. Posiada odświeżający cytrynowy smak, przy czym łodygi są bardziej wyraziste w smaku niż liście.

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

Kotlety mielone na ostro Przepis 19

Kotlety mielone na ostro

Nowa wersja znanego dania

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

Takie ciasto rozweseli każdego

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

Podany na delikatnym puree

Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

Kotleciki z brzoskwiniami

Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

Corpus delicti końca lata Przepis 211

Corpus delicti końca lata

Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

Atletyczny kurczak Przepis 20

Atletyczny kurczak

Pomysł na lekkie drugie danie

tvnpix