zamknij

Migdałowe ciasteczka cantuccini

Przepis

deser Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | ciasto Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia włoska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Przepis Beaty Śniechowskiej, zwyciężczyni II edycji Masterchefa
Ugotowałem to!3
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
2komentarze
Migdałowe ciasteczka cantuccini
Autor: DDTVN Włoskie ciasteczka cantuccini

Składniki

  • 400 g mąki
  • 220 g cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka + dodatkowo 1 do posmarowania ciastek
  • 180 g migdałów bez skórki
  • 2 ½ łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej lub skórka starta z 2 pomarańczy (uprzednio sparzonych)
  • 1 opakowanie przyprawy piernikowej
  • 1 szczypta soli
0
0

Sposób przygotowania:

  • Migdały posiekaj na mniejsze kawałki. Utrzyj mikserem 3 jajka z cukrem na puszystą masę.
  • Gdy składniki się połączą wyłącz mikser, dodaj mąkę, proszek do pieczenia, sól, przyprawę piernikową, skórkę pomarańczową oraz migdały i wymieszaj razem drewnianą, a następnie wyrób ręcznie. Ciasto podziel na 4 części.
  • Z każdej części uformuj wałek o średnicy ok. 4 cm (ciasto może lepić się do rąk, dlatego w trakcie jego formowania, oprósz je mąką). Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C. Wałeczki z ciasta ułóż na wyłożonej papierem pergaminowym blaszce do pieczenia.
  • Każdy walec posmaruj rozmąconym jajkiem i piecz ok. 12-15 minut. Po tym czasie wyciągnij cantuccini z piekarnika, lekko ostudź i potnij ostrym nożem na ok. 1,5 cm ciasteczka.
  • Ciasteczka ułóż na blaszce do pieczenia wyłożonej pergaminem i ponownie włóż do piekarnika na ok. 8-10 minut. Gdy ciasteczka się przyrumienią, wyciągnij je i ostudź.

 

 

Przepis z "Dzień dobry TVN".

 

 

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (2)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

NIE ZJADŁEM ALE NA PEWNO BĘDZIE DOBRE:]

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Harira by Joseph Seeletso
      Przepis 61

      Harira by Joseph Seeletso

      Odrobina Afryki w twojej kuchni

      Śledzie Kasi Klich
      Przepis 34

      Śledzie Kasi Klich

      Śledź o korzennym posmaku

      Ryż, kasza i kurczak w pomidorach Przepis 10

      Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

      Wszystko, co lubisz na jednym talerzu!

      Bruschetta z fasolą
      Przepis 12

      Bruschetta z fasolą

      Specjalność Włochów na przystawkę

      Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

      Sałatka z marynowanymi grzybami

      Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

      Wiśniowy drift Przepis 102

      Wiśniowy drift

      Sernik z sosem wiśniowym

      Knedle ze śliwkami Przepis 1262

      Knedle ze śliwkami

      Przepis na słodki obiad

      Sarna w wielkim mieście Przepis 20

      Sarna w wielkim mieście

      Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

      tvnpix