zamknij

Migdałowe ciasteczka cantuccini

Przepis

deser Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | ciasto Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia włoska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Przepis Beaty Śniechowskiej, zwyciężczyni II edycji Masterchefa
Ugotowałem to!3
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
2komentarze
Migdałowe ciasteczka cantuccini
Autor: DDTVN Włoskie ciasteczka cantuccini

Składniki

  • 400 g mąki
  • 220 g cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka + dodatkowo 1 do posmarowania ciastek
  • 180 g migdałów bez skórki
  • 2 ½ łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej lub skórka starta z 2 pomarańczy (uprzednio sparzonych)
  • 1 opakowanie przyprawy piernikowej
  • 1 szczypta soli
0
0

Sposób przygotowania:

  • Migdały posiekaj na mniejsze kawałki. Utrzyj mikserem 3 jajka z cukrem na puszystą masę.
  • Gdy składniki się połączą wyłącz mikser, dodaj mąkę, proszek do pieczenia, sól, przyprawę piernikową, skórkę pomarańczową oraz migdały i wymieszaj razem drewnianą, a następnie wyrób ręcznie. Ciasto podziel na 4 części.
  • Z każdej części uformuj wałek o średnicy ok. 4 cm (ciasto może lepić się do rąk, dlatego w trakcie jego formowania, oprósz je mąką). Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C. Wałeczki z ciasta ułóż na wyłożonej papierem pergaminowym blaszce do pieczenia.
  • Każdy walec posmaruj rozmąconym jajkiem i piecz ok. 12-15 minut. Po tym czasie wyciągnij cantuccini z piekarnika, lekko ostudź i potnij ostrym nożem na ok. 1,5 cm ciasteczka.
  • Ciasteczka ułóż na blaszce do pieczenia wyłożonej pergaminem i ponownie włóż do piekarnika na ok. 8-10 minut. Gdy ciasteczka się przyrumienią, wyciągnij je i ostudź.

 

 

Przepis z "Dzień dobry TVN".

 

 

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (2)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

NIE ZJADŁEM ALE NA PEWNO BĘDZIE DOBRE:]

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
      Przepis 1017

      Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

      Najprostszy przepis na domową pizzę

      Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 313

      Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

      Efektowne i proste danie

      Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

      Bifeki faszerowane serem feta

      Kotlety po grecku

      Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką Przepis 10

      Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką

      Wołowina z pysznymi ziemniakami i sosem

      Bruschetta z fasolą
      Przepis 12

      Bruschetta z fasolą

      Specjalność Włochów na przystawkę

      Tatar ze śledzia
      Przepis 13

      Tatar ze śledzia

      Rybna poezja na kromce pumpernikla

      Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

      Sałatka z marynowanymi grzybami

      Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

      Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

      Burgery z musztardą i boczkiem

      W klimacie amerykańskiego baru

      tvnpix