zamknij

Migdałowe ciasteczka cantuccini

Przepis

deser Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | ciasto Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia włoska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Przepis Beaty Śniechowskiej, zwyciężczyni II edycji Masterchefa
Ugotowałem to!3
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
2komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Migdałowe ciasteczka cantuccini
Autor: DDTVN Włoskie ciasteczka cantuccini

Składniki

  • 400 g mąki
  • 220 g cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka + dodatkowo 1 do posmarowania ciastek
  • 180 g migdałów bez skórki
  • 2 ½ łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej lub skórka starta z 2 pomarańczy (uprzednio sparzonych)
  • 1 opakowanie przyprawy piernikowej
  • 1 szczypta soli
0
0

Sposób przygotowania:

  • Migdały posiekaj na mniejsze kawałki. Utrzyj mikserem 3 jajka z cukrem na puszystą masę.
  • Gdy składniki się połączą wyłącz mikser, dodaj mąkę, proszek do pieczenia, sól, przyprawę piernikową, skórkę pomarańczową oraz migdały i wymieszaj razem drewnianą, a następnie wyrób ręcznie. Ciasto podziel na 4 części.
  • Z każdej części uformuj wałek o średnicy ok. 4 cm (ciasto może lepić się do rąk, dlatego w trakcie jego formowania, oprósz je mąką). Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C. Wałeczki z ciasta ułóż na wyłożonej papierem pergaminowym blaszce do pieczenia.
  • Każdy walec posmaruj rozmąconym jajkiem i piecz ok. 12-15 minut. Po tym czasie wyciągnij cantuccini z piekarnika, lekko ostudź i potnij ostrym nożem na ok. 1,5 cm ciasteczka.
  • Ciasteczka ułóż na blaszce do pieczenia wyłożonej pergaminem i ponownie włóż do piekarnika na ok. 8-10 minut. Gdy ciasteczka się przyrumienią, wyciągnij je i ostudź.

 

 

Przepis z "Dzień dobry TVN".

 

 

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (2)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

NIE ZJADŁEM ALE NA PEWNO BĘDZIE DOBRE:]

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Puszyste ego Przepis 14

      Puszyste ego

      Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

      Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 13

      Kociołek łososiowo-pomidorowy

      Przepyszna zupa — do wypróbowania!

      Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
      Przepis 22

      Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

      Klasyka na twoim stole

      Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

      Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

      Takie ciasto rozweseli każdego

      Atletyczny kurczak Przepis 20

      Atletyczny kurczak

      Pomysł na lekkie drugie danie

      Harira by Joseph Seeletso
      Przepis 61

      Harira by Joseph Seeletso

      Odrobina Afryki w twojej kuchni

      Wiśniowy drift Przepis 102

      Wiśniowy drift

      Sernik z sosem wiśniowym

      Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

      Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

      Włoska potrawa w polskim wydaniu

      tvnpix