zamknij

Migdałowe ciasteczka cantuccini

Przepis

deser Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | ciasto Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia włoska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Przepis Beaty Śniechowskiej, zwyciężczyni II edycji Masterchefa
Ugotowałem to!3
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
2komentarze
Migdałowe ciasteczka cantuccini
Autor: DDTVN Włoskie ciasteczka cantuccini

Składniki

  • 400 g mąki
  • 220 g cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka + dodatkowo 1 do posmarowania ciastek
  • 180 g migdałów bez skórki
  • 2 ½ łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej lub skórka starta z 2 pomarańczy (uprzednio sparzonych)
  • 1 opakowanie przyprawy piernikowej
  • 1 szczypta soli
0
0

Sposób przygotowania:

  • Migdały posiekaj na mniejsze kawałki. Utrzyj mikserem 3 jajka z cukrem na puszystą masę.
  • Gdy składniki się połączą wyłącz mikser, dodaj mąkę, proszek do pieczenia, sól, przyprawę piernikową, skórkę pomarańczową oraz migdały i wymieszaj razem drewnianą, a następnie wyrób ręcznie. Ciasto podziel na 4 części.
  • Z każdej części uformuj wałek o średnicy ok. 4 cm (ciasto może lepić się do rąk, dlatego w trakcie jego formowania, oprósz je mąką). Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C. Wałeczki z ciasta ułóż na wyłożonej papierem pergaminowym blaszce do pieczenia.
  • Każdy walec posmaruj rozmąconym jajkiem i piecz ok. 12-15 minut. Po tym czasie wyciągnij cantuccini z piekarnika, lekko ostudź i potnij ostrym nożem na ok. 1,5 cm ciasteczka.
  • Ciasteczka ułóż na blaszce do pieczenia wyłożonej pergaminem i ponownie włóż do piekarnika na ok. 8-10 minut. Gdy ciasteczka się przyrumienią, wyciągnij je i ostudź.

 

 

Przepis z "Dzień dobry TVN".

 

 

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (2)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

NIE ZJADŁEM ALE NA PEWNO BĘDZIE DOBRE:]

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2369

      Kopytka Piotra Kucharskiego

      Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

      Harira by Joseph Seeletso
      Przepis 61

      Harira by Joseph Seeletso

      Odrobina Afryki w twojej kuchni

      Chrupiące płatki owsiane Przepis 210

      Chrupiące płatki owsiane

      Pyszne i proste śniadanie

      Babka ziemniaczana Przepis 27117

      Babka ziemniaczana

      Podlaski specjał

      Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
      Przepis 22

      Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

      Podany na delikatnym puree

      Gulasz z kopytkami Przepis 197

      Gulasz z kopytkami

      Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

      Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 63

      Orzechowy gangster z Bronxu

      Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

      Kaczka pływaczka Przepis 30

      Kaczka pływaczka

      Kaczka i ziemniaki na słodko

      tvnpix