zamknij

Mini ciastka francuskie z figami i gorgonzolą

Przepis

przekąska Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | ciasto Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Idealny poczęstunek na imprezę
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Mini ciastka francuskie z figami i gorgonzolą

Składniki

  •  świeżo zmielony pieprz i sól
  • opakowanie (250 g) ciasa francuskiego
  • 3 figi
  • 1 roztrzepane jajko
  •  szynka szwarcwaldzka
  • garść rukoli
  •  świeże oregano
  • 100 g sera gorgonzola
  • 3 łyżki śmietanki kremówki
0
0
  • Rozmroź ciasto francuskie. Wytnij kółka lub kwadraty z ciasta francuskiego (o średnicy około 6 cm) i wyłóż w formie do pieczenia (potrzebna forma do pieczenia na muffiny).
  • Ciasto posmaruj roztrzepanym jajkiem i zapiecz w rozgrzanym piekarniku około 20 min. w temp. 200 stopni.
  • Przygotuj sos z gorgonzoli: na małym ogniu roztop ser z dodatkiem śmietanki, soli i pieprzu. Odstaw.
  • Zanim ciasto będzie zarumienione, wyjmij formę z ciastkami i delikatnie natnij je nożem. Następnie dodaj przygotowany sos gorgonzola, figi pokrojone w ćwiartki oraz porwane plastry szynki szwarcwaldzkiej.
  • Wszystko razem zapiecz przez około 5 min. aż ciasto się zarumieni na złoto.
  • Gotowe ciastka udekoruj rukolą.
Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Deser z mrożonych truskawek Przepis 17

Deser z mrożonych truskawek

Truskawkowe szaleństwo na poprawę nastroju

Pudding z bagietki Przepis 17

Pudding z bagietki

Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

Klasyka na twoim stole

Tatar ze śledzia
Przepis 13

Tatar ze śledzia

Rybna poezja na kromce pumpernikla

Kotlety mielone na ostro Przepis 19

Kotlety mielone na ostro

Nowa wersja znanego dania

Przysmak młodości Przepis 137

Przysmak młodości

Kanapka idealna!

Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

Kopytka Piotra Kucharskiego

Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

Śledzie Kasi Klich
Przepis 34

Śledzie Kasi Klich

Śledź o korzennym posmaku

tvnpix