zamknij

Mini ciastka francuskie z figami i gorgonzolą

Przepis

przekąska Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | ciasto Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Idealny poczęstunek na imprezę
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Mini ciastka francuskie z figami i gorgonzolą

Składniki

  •  świeżo zmielony pieprz i sól
  • opakowanie (250 g) ciasa francuskiego
  • 3 figi
  • 1 roztrzepane jajko
  •  szynka szwarcwaldzka
  • garść rukoli
  •  świeże oregano
  • 100 g sera gorgonzola
  • 3 łyżki śmietanki kremówki
0
0
  • Rozmroź ciasto francuskie. Wytnij kółka lub kwadraty z ciasta francuskiego (o średnicy około 6 cm) i wyłóż w formie do pieczenia (potrzebna forma do pieczenia na muffiny).
  • Ciasto posmaruj roztrzepanym jajkiem i zapiecz w rozgrzanym piekarniku około 20 min. w temp. 200 stopni.
  • Przygotuj sos z gorgonzoli: na małym ogniu roztop ser z dodatkiem śmietanki, soli i pieprzu. Odstaw.
  • Zanim ciasto będzie zarumienione, wyjmij formę z ciastkami i delikatnie natnij je nożem. Następnie dodaj przygotowany sos gorgonzola, figi pokrojone w ćwiartki oraz porwane plastry szynki szwarcwaldzkiej.
  • Wszystko razem zapiecz przez około 5 min. aż ciasto się zarumieni na złoto.
  • Gotowe ciastka udekoruj rukolą.
Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Śledzie Kasi Klich
Przepis 34

Śledzie Kasi Klich

Śledź o korzennym posmaku

Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

Gulasz z fasolki z zielonym chili

Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

Tatar ze śledzia
Przepis 13

Tatar ze śledzia

Rybna poezja na kromce pumpernikla

Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

Pomidorki z karmelem i lodami

Deserowa wersja pomidora

Knedle ze śliwkami Przepis 1262

Knedle ze śliwkami

Przepis na słodki obiad

Grillowany ser halloumi Przepis 41

Grillowany ser halloumi

Najlepszy podany z figami i orzechami

Wiśniowy drift Przepis 102

Wiśniowy drift

Sernik z sosem wiśniowym

Kolorowa samba warzywna Przepis 21

Kolorowa samba warzywna

Zdrowe i pyszne danie

tvnpix