zamknij

Mini ciastka francuskie z figami i gorgonzolą

Przepis

przekąska Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | ciasto Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Idealny poczęstunek na imprezę
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Mini ciastka francuskie z figami i gorgonzolą

Składniki

  •  świeżo zmielony pieprz i sól
  • opakowanie (250 g) ciasa francuskiego
  • 3 figi
  • 1 roztrzepane jajko
  •  szynka szwarcwaldzka
  • garść rukoli
  •  świeże oregano
  • 100 g sera gorgonzola
  • 3 łyżki śmietanki kremówki
0
0
  • Rozmroź ciasto francuskie. Wytnij kółka lub kwadraty z ciasta francuskiego (o średnicy około 6 cm) i wyłóż w formie do pieczenia (potrzebna forma do pieczenia na muffiny).
  • Ciasto posmaruj roztrzepanym jajkiem i zapiecz w rozgrzanym piekarniku około 20 min. w temp. 200 stopni.
  • Przygotuj sos z gorgonzoli: na małym ogniu roztop ser z dodatkiem śmietanki, soli i pieprzu. Odstaw.
  • Zanim ciasto będzie zarumienione, wyjmij formę z ciastkami i delikatnie natnij je nożem. Następnie dodaj przygotowany sos gorgonzola, figi pokrojone w ćwiartki oraz porwane plastry szynki szwarcwaldzkiej.
  • Wszystko razem zapiecz przez około 5 min. aż ciasto się zarumieni na złoto.
  • Gotowe ciastka udekoruj rukolą.
Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

Włoska potrawa w polskim wydaniu

Gulasz z kopytkami Przepis 197

Gulasz z kopytkami

Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 311

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

Efektowne i proste danie

Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

Pomidorki z karmelem i lodami

Deserowa wersja pomidora

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

Pizza godna królów

Krem z brokułów z łososiem Przepis 1516

Krem z brokułów z łososiem

Zielono mi! Prosty przepis na pożywną zupę

Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

Bifeki faszerowane serem feta

Kotlety po grecku

Tatar ze śledzia
Przepis 13

Tatar ze śledzia

Rybna poezja na kromce pumpernikla

tvnpix