zamknij

Mini pączki z otrębami i konfiturą śliwkową

Przepis

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | mąka Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Małe jest piękne
Ugotowałem to!1
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: materiały prasoweMini pączki z otrębami i konfiturą śliwkową

Składniki

  • 2 łyżki otrąb pszennych
  • 250 g mąki pszennej
  • 100 ml mleka
  • 40 g rozpuszczonego masła
  • 35 g cukru
  • 25 g drożdży
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka spirytusu
  • szczypta soli
  •  • olej lub smalec do smażenia
  • 1 słoik konfitury ze śliwek
  •  Cukier puder do posypania
0
1

 

Sposób przygotowania:

  • Lekko ciepłe mleko wymieszaj z drożdżami i cukrem, aż do rozpuszczenia składników.
  • Dodaj przesianą mąkę, otręby, żółtka, masło i sól.
  • Wyrób ciasto drożdżowe, pod koniec wyrabiania dodaj spirytus, aby ciasto mniej chłonęło tłuszcz podczas smażenia.
  • Przykryj suchą ściereczką i zostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (aż podwoi swoją objętość).
  • Rozwałkuj na grubość około 1 cm i foremką o średnicy 5 cm wycinać kółka.
  • Rozgrzej tłuszcz w głębokim garnku.
  • Każde kółko obtocz w dłoniach, żeby przybrało kształt kulki i wrzuć na rozgrzany tłuszcz.
  • Smaż z obu stron na brązowy kolor.
  • Po usmażeniu odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
  • Po wystudzeniu nadziej przy pomocy szprycy konfiturą i posyp cukrem pudrem.

Źródło:  materiały prasowe "Kupiec".

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

Carpaccio z buraków Kasi Klich
Przepis 66

Carpaccio z buraków Kasi Klich

Wytworna wersja pospolitego warzywa

Atletyczny kurczak Przepis 20

Atletyczny kurczak

Pomysł na lekkie drugie danie

Champion cyklistów Przepis 16

Champion cyklistów

Niebanalna szarlotka

Sarna w wielkim mieście Przepis 20

Sarna w wielkim mieście

Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

Grillowany ser halloumi Przepis 41

Grillowany ser halloumi

Najlepszy podany z figami i orzechami

Corpus delicti końca lata Przepis 211

Corpus delicti końca lata

Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

Chrupiące płatki owsiane Przepis 210

Chrupiące płatki owsiane

Pyszne i proste śniadanie

tvnpix