zamknij

Mini pączki z otrębami i konfiturą śliwkową

Przepis

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | mąka Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Małe jest piękne
Ugotowałem to!1
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: materiały prasoweMini pączki z otrębami i konfiturą śliwkową

Składniki

  • 2 łyżki otrąb pszennych
  • 250 g mąki pszennej
  • 100 ml mleka
  • 40 g rozpuszczonego masła
  • 35 g cukru
  • 25 g drożdży
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka spirytusu
  • szczypta soli
  •  • olej lub smalec do smażenia
  • 1 słoik konfitury ze śliwek
  •  Cukier puder do posypania
0
1

 

Sposób przygotowania:

  • Lekko ciepłe mleko wymieszaj z drożdżami i cukrem, aż do rozpuszczenia składników.
  • Dodaj przesianą mąkę, otręby, żółtka, masło i sól.
  • Wyrób ciasto drożdżowe, pod koniec wyrabiania dodaj spirytus, aby ciasto mniej chłonęło tłuszcz podczas smażenia.
  • Przykryj suchą ściereczką i zostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (aż podwoi swoją objętość).
  • Rozwałkuj na grubość około 1 cm i foremką o średnicy 5 cm wycinać kółka.
  • Rozgrzej tłuszcz w głębokim garnku.
  • Każde kółko obtocz w dłoniach, żeby przybrało kształt kulki i wrzuć na rozgrzany tłuszcz.
  • Smaż z obu stron na brązowy kolor.
  • Po usmażeniu odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
  • Po wystudzeniu nadziej przy pomocy szprycy konfiturą i posyp cukrem pudrem.

Źródło:  materiały prasowe "Kupiec".

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Pudding z bagietki Przepis 17

Pudding z bagietki

Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

Puszyste ego Przepis 14

Puszyste ego

Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

Ryba w curry Przepis 15

Ryba w curry

Indie na talerzu

Chleb orzechowy Przepis 112

Chleb orzechowy

Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

Carpaccio z buraków Kasi Klich
Przepis 66

Carpaccio z buraków Kasi Klich

Wytworna wersja pospolitego warzywa

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

Knedle ze śliwkami Przepis 1262

Knedle ze śliwkami

Przepis na słodki obiad

Grillowany ser halloumi Przepis 41

Grillowany ser halloumi

Najlepszy podany z figami i orzechami

tvnpix