zamknij

Mini quiche lorraine

Przepis

przystawka Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | ciasto Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia francuska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Autor przepisu:
Szynka i elegancka przekąska
Ugotowałem to!2
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: hopsahopsa94Mini Quiche Lorraine

Składniki

  • 4 jajka
  • 300 ml śmietany
  • 220 g mąki
  • pół kostki masła
  • szczypta soli
  • 150 g szynki
  • 150 g sera żółtego
  • 2 łyżki pietruszki
  •  sól i pieprz
0
1

Sposób przygotowania:

  • Zagnieć ciasto z mąki, masła i szczypty soli, dodaj trochę wody
  • Uformuj z niego kulę, włóż do lodówki na pół h
  • Ciasto rozwałkuji wyłóż nim 8 natlłuszczonych foremek do pieczenia
  • Piecz 15 min w temp 220
  • Szynkę pokrójw kostkę, ser zetrzyj na tarce. Połącz je z rozbitymi jajkami ze śmietaną
  • Dodaj posiekaną natkę pietruszki
  • Dopraw do smaku pieprzem i solą
  • Masę wylej do wypieczonych foremek z ciasta
  • Ponownie piecz w piekarniku nagrzanym do 180C około 20 min

 

Uwaga:

Z tych samych składników można upiec jeden duży quiche lorraine.

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

Zupa tajska Kasi Klich
Przepis 14

Zupa tajska Kasi Klich

Ogień w gardle!

Chrupiące płatki owsiane Przepis 210

Chrupiące płatki owsiane

Pyszne i proste śniadanie

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

Pizza godna królów

Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

Kotleciki z brzoskwiniami

Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 13

Kociołek łososiowo-pomidorowy

Przepyszna zupa — do wypróbowania!

Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy Przepis 20

Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy

Ta sałatka przekona cię do pietruszki!

Szaszłyki wyborne Przepis 59

Szaszłyki wyborne

Nie tylko na sezon grillowy

tvnpix