zamknij

Miodowe pierniczki

Przepis

deser Rodzaj dania | proste Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | mąka Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Z lukrową dekoracją
Ugotowałem to!4
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy

Składniki

  •  Na ciasto:
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g zmielonych orzechów laskowych
  • 70 g suszonych śliwek bez pestek
  • 30 g suszonych moreli bez pestek
  • 1 łyżeczka kakao w proszku
  • 150 g płynnego miodu
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 2 łyżeczki przyprawy piernikowej
  • 1 jajko do posmarowania
  • 250 g cukru pudru (do dekoracji)
0
0

 

Sposób przygotowania:

(na 50 sztuk)

  • Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i orzechami laskowymi.
  • Śliwki i morele dokładnie połącz blenderem i dodaj kakao, miód, jajko, żółtko i przyprawy.
  • Powstałą masę zmiksuj na jednolite ciasto razem z orzechową mąką.
  • Ugniecione ciasto odstaw na noc pod przykryciem w temperaturze pokojowej.
  • Następnego dnia rozwałkuj na grubość 1 cm i za pomocą foremek wytnij świąteczne ciasteczka.
  • Piekarnik rozgrzej do 180C (160C z termoobiegiem).
  • Blachę pokryj papierem do pieczenia i umieść na niej ciasteczka.
  • Powierzchnię ciasteczek posmarować rozkłóconym jajkiem z dwoma łyżkami wody.
  • Piecz około 20 minut.
  • Następnie wyjmij, zdejmij z gorącej blachy i ostudź.
  • Cukier puder wymieszaj z 4 łyżkami wody i przełóż do rękawa cukierniczego.
  • Ozdób pierniczki i odstaw do wyschnięcia.

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

Klasyka na twoim stole

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

Atletyczny kurczak Przepis 20

Atletyczny kurczak

Pomysł na lekkie drugie danie

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

Pizza godna królów

Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

Burgery z musztardą i boczkiem

W klimacie amerykańskiego baru

Krem z brokułów z łososiem Przepis 1516

Krem z brokułów z łososiem

Zielono mi! Prosty przepis na pożywną zupę

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach Przepis 10

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

Wszystko, co lubisz na jednym talerzu!

Wiśniowy drift Przepis 102

Wiśniowy drift

Sernik z sosem wiśniowym

tvnpix