zamknij

Mleczko i jajeczko

Przepis

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | jajka Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Tandem  Dominika Hoppe i Tomasz Seidler
Autor przepisu:
Jajko z niespodzianką!
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: Tandemmleczko jajeczko 2

Składniki

  • 2 szklanki  mleka pełnotłustego
  • 3 torebki  cukru waniliowego
  • 2 łyżki  żelatyny
  • 1/4 szklanki  wrzątku
  • 12  jaj
  •  cukierki krówki
0
0

Sposób przygotowania:

  • Rozpuść żelatynę w wodzie i zostaw do przestygnięcia.
  • Mleko połącz z cukrem waniliowym przy pomocy trzepaczki.
  • Połącz waniliowe mleko z żelatyną. Zrób to bardzo starannie, żeby nie powstały grudki.
  • Jednolitą masę przestudź.
  • Przygotuj wydmuszki: w spodniej części jajka wykonaj niewielki otwór wielkości monety 2 zł i usuń zawartość. Delikatnie opłucz skorupki.
  • Tak przygotowane wydmuszki ułóż, otworami do góry,w wytłoczce do jajek.
  • Do każdej skorupki wlej przestudzoną galaretkę mleczną i wrzuć po kawałeczku krówki.
  • Zamknij opakowanie i schowaj na kilka godzin do lodówki, aby galaretka stężała.
  • Jeżeli chcesz sprawić swoim gościom niespodziankę, jajka serwuj w wytłoczkach lub kieliszkach do jajek (oczywiście otworem do dołu).

***

Dania i przepisy przygotował dla nas TANDEM, czyli Dominika Hoppe i Tomasz Seidler z Poznania. Prowadzą catering "Bułka z Masłem" oraz jednodniową Restaurację "Tu/Teraz" działającą w ramach Restaurant Day. Ich specjalnością jest kuchnia bezglutenowa, choć nie tylko - lubią zabawę w kuchni.

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 63

Orzechowy gangster z Bronxu

Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

Podany na delikatnym puree

Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

Burgery z musztardą i boczkiem

W klimacie amerykańskiego baru

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

Włoska potrawa w polskim wydaniu

Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

Bifeki faszerowane serem feta

Kotlety po grecku

Kotlety mielone na ostro Przepis 19

Kotlety mielone na ostro

Nowa wersja znanego dania

Przysmak młodości Przepis 137

Przysmak młodości

Kanapka idealna!

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach Przepis 10

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

Wszystko, co lubisz na jednym talerzu!

tvnpix