zamknij

Muffinki dyniowo-śliwkowe

Przepis

deser Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | dynia Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Autor przepisu:
z kremem i czekoladą
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: Słodki KompromisMuiffinki dyniowo-śliwkowe

Składniki

  • 200 g pure z pieczonej dyni
  • 300 g mąki pszennej
  • 170 g cukru
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 starta skórka z pomarańczy
  • 2 jajka
  • 60 ml maślanki
  • 150 g roztopionego masła
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 100 g suszonych śliwek
  • 1 szklanka śmietany 36%
  • 2 łyżki serka mascarpone
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 100 g gorzkiej czekolady
0
0

Sposób przygotowania:

  • Sposób przygotowania:
  • 500 g dyni ze skórą, bez pestek pokrój w duże kawałki i piecz przez ok 1 godzinę w temperaturze 200 stopni, następnie wydrąż łyżką i blenduj na puree.
  • Piekarnik nagrzej do 190 stopni, foremki do muffinek wyłóż papilotkami.
  • Do miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i szczyptą soli, dodaj cukier oraz startą skórkę ze sparzonej wcześniej pomarańczy.
  • W osobnym naczyniu mieszaj jajka, ekstrakt wanilii, pure z dyni, maślankę i stopione masło.
  • Połącz składniki suche z mokrymi, nie mieszaj ciasta zbyt długo.
  • Na sam koniec dorzuć posiekane drobno suszone śliwki.
  • Ciasto wylej do papilotek i piecz ok. 20-25 minut do tak zwanego suchego patyczka.
  • Śmietanę ubij na sztywno z cukrem pudrem, do ubitej śmietany dodaj ser mascarpone, miksuj krótko. Czekoladę grubo posiekaj.
  • Wystudzone muffinki udekoruj kremem mascarpone i gorzką czekoladą.

 

 

 

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Chleb z płatkami owsianymi Przepis 172

Chleb z płatkami owsianymi

Zrób piekarnię w swoim domu. To naprawdę nie jest trudne!

Śledzie Kasi Klich
Przepis 34

Śledzie Kasi Klich

Śledź o korzennym posmaku

Puszyste ego Przepis 14

Puszyste ego

Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

Gulasz z kopytkami Przepis 197

Gulasz z kopytkami

Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

Carpaccio z buraków Kasi Klich
Przepis 66

Carpaccio z buraków Kasi Klich

Wytworna wersja pospolitego warzywa

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

Pizza godna królów

Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

Bifeki faszerowane serem feta

Kotlety po grecku

Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

Kanapki ze smażoną makrelą

Idealne na śniadanie lub kolację

tvnpix