zamknij

Muffiny marchewkowe

Przepis

deser Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | mąka Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Z orzechami i żurawiną
Ugotowałem to!1
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Muffiny marchewkowe
Autor: DDTVN Pozytywna kuchnia i babeczki

Składniki

  • 160 g mąki pszennej tortowej
  • 50 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • odrobina soli
  • 4 łyżki oleju lub stopionego masła
  • 4 łyżki soku pomarańczowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1/2 szklanki marchewki
  • 1/4 szklanki orzechów włoskich
  • 1/4 szklanki suszonej żurawiny
  • 6 łyżek skórki z pomarańczy
0
1

Sposób przygotowania:

  • Składniki suche połącz w miseczce (mąkę i proszek najlepiej przesiać przez sitko).
  • W drugiej miseczce zmieszaj widelcem składniki mokre, następnie dodaj je do składników suchych razem z marchewką, orzechami włoskimi i żurawiną i szybko, ale delikatnie, wymieszaj całość łyżką.
  • Przełóż masę do foremek na muffiny wysmarowanych tłuszczem lub wyłożonych papilotkami do 2/3 ich wysokości.  Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piecz przez ok. 20-25 minut, do wyrośnięcia i delikatnego zrumienienia.
  • W czasie pieczenia nie otwieraj piekarnika, a po upieczeniu od razu wyjmij muffiny i odstaw do wystudzenia.

 

Przepisy z "Dzień dobry TVN".

 

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

Bifeki faszerowane serem feta

Kotlety po grecku

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

Pizza godna królów

Sarna w wielkim mieście Przepis 20

Sarna w wielkim mieście

Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

Kotlety mielone na ostro Przepis 19

Kotlety mielone na ostro

Nowa wersja znanego dania

Wiśniowy drift Przepis 102

Wiśniowy drift

Sernik z sosem wiśniowym

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

Klasyka na twoim stole

Krem z brokułów z łososiem Przepis 1516

Krem z brokułów z łososiem

Zielono mi! Prosty przepis na pożywną zupę

Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

Kopytka Piotra Kucharskiego

Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

tvnpix