zamknij

Muffiny żurawinowe

Przepis

deser Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | mąka Główny składnik | 10 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Pyszne śniadanie, pyszna przekąska
Ugotowałem to!4
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Autor: piankablog.plMuffiny żurawinowe

Składniki

  • 190 g  mąki
  • 250 g żurawiny
  • 100 g cukru
  • szczypta cynamonu
  • 1/3 szklanki  oleju
  • 1/3 szklanki  soku pomarańczowego
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
0
0

Sposób przygotowania:

  • W misce wymieszaj suche składniki. Do szklanki wlej olej, dodaj jajko i dopełnij sokiem pomarańczowym. Roztrzep widelcem i dodaj do suchych składników. Mieszaj bardzo krótko, na tyle aby połączyć składniki - w cieście powinny pozostać grudki.
  • To zapewni muffinom wilgotność i odpowiednią konsystencję. Ciasto mieszane zbyt długo jest twardsze i mniej puszyste.
  • Dodaj 250 g żurawiny i delikatnie wymieszaj. Nakładaj do 9 muffinowych foremek. Wierzch posyp odrobiną cukru - utworzy to pyszną, chrupiącą skorupkę. Piecz 15 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Muffiny będą gotowe, kiedy wsadzony w środek ciastka patyczek jest suchy.

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Atletyczny kurczak Przepis 20

Atletyczny kurczak

Pomysł na lekkie drugie danie

Harira by Joseph Seeletso
Przepis 61

Harira by Joseph Seeletso

Odrobina Afryki w twojej kuchni

Carpaccio z buraków Kasi Klich
Przepis 66

Carpaccio z buraków Kasi Klich

Wytworna wersja pospolitego warzywa

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

Włoska potrawa w polskim wydaniu

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

Puszyste ego Przepis 14

Puszyste ego

Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

Bifeki faszerowane serem feta

Kotlety po grecku

Zupa tajska Kasi Klich
Przepis 14

Zupa tajska Kasi Klich

Ogień w gardle!

tvnpix