zamknij

Mule w białym winie

Przepis

przystawka Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | owoce morza Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia francuska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Klasyka wśród owoców morza
Ugotowałem to!3
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Mule w białym winie
Autor: StockFood/AgencjaFree. Małże w białym winie

Składniki

  • 2 kg świeżych muli
  • 4 pomidory, około 250g (bez skórki)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 2- 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 200 ml białego wytrawnego wina
  • 125 ml bulionu rybnego
  •  sól
  • 2- 3 łyżki soku z cytryny
0
1

Sposób przygotowania:

  • Mule dokładnie oczyść pod bieżącą wodę. Usuń otwarte małże (te otwarte oznaczają, że w środku są martwe i nie nadają się do jedzenia. Używaj tylko zamkniętych małż).
  • Pomidory pokrój na ćwiartki, wykrój rdzeń z pestkami, pozostałą część pokrój w kostkę.
  • Czosnek obierz i drobno posiekaj.
  • Natkę umyj, osusz, oddziel łodygi, a listki drobno posiekaj.
  • W dużym garnku rozgrzej oliwę i zeszklij czosnek.
  • Dodaj małże, białe wino, bulion, pomidory i dopraw solą, wymieszaj, przykryj pokrywką i gotowaj na wolnym ogniu 8-10 minut.
  • Zamknięte mule wyrzuć, resztę posyp natką, dodaj sok z cytryny i wymieszaj.
  • Podawaj polane winnym bulionem.

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Wiśniowy drift Przepis 102

Wiśniowy drift

Sernik z sosem wiśniowym

Corpus delicti końca lata Przepis 211

Corpus delicti końca lata

Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

Zupa tajska Kasi Klich
Przepis 14

Zupa tajska Kasi Klich

Ogień w gardle!

Chleb z płatkami owsianymi Przepis 173

Chleb z płatkami owsianymi

Zrób piekarnię w swoim domu. To naprawdę nie jest trudne!

Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

Sałatka z marynowanymi grzybami

Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 311

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

Efektowne i proste danie

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

Pudding z bagietki Przepis 17

Pudding z bagietki

Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

tvnpix