zamknij

Mule w białym winie

Przepis

przystawka Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | owoce morza Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia francuska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Klasyka wśród owoców morza
Ugotowałem to!3
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Mule w białym winie
Autor: StockFood/AgencjaFree. Małże w białym winie

Składniki

  • 2 kg świeżych muli
  • 4 pomidory, około 250g (bez skórki)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 2- 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 200 ml białego wytrawnego wina
  • 125 ml bulionu rybnego
  •  sól
  • 2- 3 łyżki soku z cytryny
0
1

Sposób przygotowania:

  • Mule dokładnie oczyść pod bieżącą wodę. Usuń otwarte małże (te otwarte oznaczają, że w środku są martwe i nie nadają się do jedzenia. Używaj tylko zamkniętych małż).
  • Pomidory pokrój na ćwiartki, wykrój rdzeń z pestkami, pozostałą część pokrój w kostkę.
  • Czosnek obierz i drobno posiekaj.
  • Natkę umyj, osusz, oddziel łodygi, a listki drobno posiekaj.
  • W dużym garnku rozgrzej oliwę i zeszklij czosnek.
  • Dodaj małże, białe wino, bulion, pomidory i dopraw solą, wymieszaj, przykryj pokrywką i gotowaj na wolnym ogniu 8-10 minut.
  • Zamknięte mule wyrzuć, resztę posyp natką, dodaj sok z cytryny i wymieszaj.
  • Podawaj polane winnym bulionem.

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

Pizza godna królów

Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

Kopytka Piotra Kucharskiego

Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

Tatar ze śledzia
Przepis 13

Tatar ze śledzia

Rybna poezja na kromce pumpernikla

Grillowany ser halloumi Przepis 41

Grillowany ser halloumi

Najlepszy podany z figami i orzechami

Gulasz z kopytkami Przepis 197

Gulasz z kopytkami

Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

Pudding z bagietki Przepis 17

Pudding z bagietki

Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

Takie ciasto rozweseli każdego

tvnpix