zamknij

Mule w białym winie

Przepis

przystawka Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | owoce morza Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia francuska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Klasyka wśród owoców morza
Ugotowałem to!3
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Mule w białym winie
Autor: StockFood/AgencjaFree. Małże w białym winie

Składniki

  • 2 kg świeżych muli
  • 4 pomidory, około 250g (bez skórki)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 2- 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 200 ml białego wytrawnego wina
  • 125 ml bulionu rybnego
  •  sól
  • 2- 3 łyżki soku z cytryny
0
1

Sposób przygotowania:

  • Mule dokładnie oczyść pod bieżącą wodę. Usuń otwarte małże (te otwarte oznaczają, że w środku są martwe i nie nadają się do jedzenia. Używaj tylko zamkniętych małż).
  • Pomidory pokrój na ćwiartki, wykrój rdzeń z pestkami, pozostałą część pokrój w kostkę.
  • Czosnek obierz i drobno posiekaj.
  • Natkę umyj, osusz, oddziel łodygi, a listki drobno posiekaj.
  • W dużym garnku rozgrzej oliwę i zeszklij czosnek.
  • Dodaj małże, białe wino, bulion, pomidory i dopraw solą, wymieszaj, przykryj pokrywką i gotowaj na wolnym ogniu 8-10 minut.
  • Zamknięte mule wyrzuć, resztę posyp natką, dodaj sok z cytryny i wymieszaj.
  • Podawaj polane winnym bulionem.

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

Kotlety mielone na ostro Przepis 19

Kotlety mielone na ostro

Nowa wersja znanego dania

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

Takie ciasto rozweseli każdego

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

Podany na delikatnym puree

Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

Kotleciki z brzoskwiniami

Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

Corpus delicti końca lata Przepis 211

Corpus delicti końca lata

Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

Atletyczny kurczak Przepis 20

Atletyczny kurczak

Pomysł na lekkie drugie danie

tvnpix