zamknij

Mule w białym winie

Przepis

przystawka Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | owoce morza Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia francuska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Klasyka wśród owoców morza
Ugotowałem to!3
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Mule w białym winie
Autor: StockFood/AgencjaFree. Małże w białym winie

Składniki

  • 2 kg świeżych muli
  • 4 pomidory, około 250g (bez skórki)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 2- 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 200 ml białego wytrawnego wina
  • 125 ml bulionu rybnego
  •  sól
  • 2- 3 łyżki soku z cytryny
0
1

Sposób przygotowania:

  • Mule dokładnie oczyść pod bieżącą wodę. Usuń otwarte małże (te otwarte oznaczają, że w środku są martwe i nie nadają się do jedzenia. Używaj tylko zamkniętych małż).
  • Pomidory pokrój na ćwiartki, wykrój rdzeń z pestkami, pozostałą część pokrój w kostkę.
  • Czosnek obierz i drobno posiekaj.
  • Natkę umyj, osusz, oddziel łodygi, a listki drobno posiekaj.
  • W dużym garnku rozgrzej oliwę i zeszklij czosnek.
  • Dodaj małże, białe wino, bulion, pomidory i dopraw solą, wymieszaj, przykryj pokrywką i gotowaj na wolnym ogniu 8-10 minut.
  • Zamknięte mule wyrzuć, resztę posyp natką, dodaj sok z cytryny i wymieszaj.
  • Podawaj polane winnym bulionem.

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Krem z brokułów z łososiem Przepis 1516

Krem z brokułów z łososiem

Zielono mi! Prosty przepis na pożywną zupę

Gulasz z kopytkami Przepis 197

Gulasz z kopytkami

Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

Kotlety mielone na ostro Przepis 19

Kotlety mielone na ostro

Nowa wersja znanego dania

Przysmak młodości Przepis 137

Przysmak młodości

Kanapka idealna!

Szaszłyki wyborne Przepis 59

Szaszłyki wyborne

Nie tylko na sezon grillowy

Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 13

Kociołek łososiowo-pomidorowy

Przepyszna zupa — do wypróbowania!

Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

Gulasz z fasolki z zielonym chili

Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

Champion cyklistów Przepis 16

Champion cyklistów

Niebanalna szarlotka

tvnpix