Mule w białym winie
Przepis
przystawka Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | owoce morza Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia francuska Kuchnia | 4 Ilość porcjiKlasyka wśród owoców morza
Ugotowałem to!3
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Składniki
- 2 kg świeżych muli
- 4 pomidory, około 250g (bez skórki)
- 2 ząbki czosnku
- 1 pęczek natki pietruszki
- 2- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 200 ml białego wytrawnego wina
- 125 ml bulionu rybnego
- sól
- 2- 3 łyżki soku z cytryny
0
1
Sposób przygotowania:
- Mule dokładnie oczyść pod bieżącą wodę. Usuń otwarte małże (te otwarte oznaczają, że w środku są martwe i nie nadają się do jedzenia. Używaj tylko zamkniętych małż).
- Pomidory pokrój na ćwiartki, wykrój rdzeń z pestkami, pozostałą część pokrój w kostkę.
- Czosnek obierz i drobno posiekaj.
- Natkę umyj, osusz, oddziel łodygi, a listki drobno posiekaj.
- W dużym garnku rozgrzej oliwę i zeszklij czosnek.
- Dodaj małże, białe wino, bulion, pomidory i dopraw solą, wymieszaj, przykryj pokrywką i gotowaj na wolnym ogniu 8-10 minut.
- Zamknięte mule wyrzuć, resztę posyp natką, dodaj sok z cytryny i wymieszaj.
- Podawaj polane winnym bulionem.
Zainspiruj nas
Komentarze (0)
Dodaj komentarz do artykułu
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
pokaż wszystkie komentarze
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.