zamknij

Mus migdałowy z jabłkiem

Przepis

deser Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | owoce Główny składnik | 10 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 3 Ilość porcji
Kremowy mus z dodatkiem róży
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: DDTVN/East NewsMus migdałowy z jabłkiem

Składniki

  • 1 1/2 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 jabłko
  • 1 suszona śliwka
  • szczypta płatków róży
  • garść migdałów (namoczonych)
  • szczypta kardamonu
  • szczypta cynamonu
  • 1/2 suszonej figi
  • kilka kropli cytryny i pomarańczy
  • 1 kieliszek wody
  • 1 filiżanka mleka migdałowego
0
0

Sposób przygotowania:

  • Zacznij od musu jabłkowego. Do rondelka wsyp garść suszonych płatków róży, dodaj 1 pokrojone na niewielkie kawałki jabłko, mieszaj i duś pod przykryciem.
  • Dodaj odrobinę cynamonu i kardamonu, kieliszek wody i kilka kropli cytryny. Podduś jeszcze chwilę i odstaw na bok.
  • Następnie do wysokiego naczynia włóż garść namoczonych w ciepłej wodzie (około 40 stopni) migdałów, suszoną śliwkę i figę.
  • Dodaj filiżankę mleka migdałowego, ugotowaną kaszę jaglaną, szczyptę cynamonu, szczyptę kardamonu, odrobinę zimnej wody, kilka kropli pomarańczy i wszystko razem blenduj około 10 minut. Gotowy mus przełóż do małych kokilek lub kieliszków i dekoruj musem jabłkowym z płatkami róży. Deser zapachem kusi już z daleka.

Autorem przepisu jest Maia Sobczak, autorka bloga "Qmam kasze".

Przepis z "Dzień dobry TVN".

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

Burgery z musztardą i boczkiem

W klimacie amerykańskiego baru

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

Takie ciasto rozweseli każdego

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

Klasyka na twoim stole

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 311

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

Efektowne i proste danie

Carpaccio z buraków Kasi Klich
Przepis 66

Carpaccio z buraków Kasi Klich

Wytworna wersja pospolitego warzywa

Tatar ze śledzia
Przepis 13

Tatar ze śledzia

Rybna poezja na kromce pumpernikla

Corpus delicti końca lata Przepis 211

Corpus delicti końca lata

Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

Chleb orzechowy Przepis 112

Chleb orzechowy

Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

tvnpix