zamknij

Mus pralinkowy

Przepis

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | czekolada Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Z czekoladą, nugatem i whisky
Ugotowałem to!2
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj

Składniki

  • 75 g gorzkiej czekolady
  • 75 g nugatu
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 20 ml whisky
  • 1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki wiórek czekoladowych do dekoracji
0
0

 

Sposób przygotowania:

  • Połam czekoladę na mniejsze kawałki i rozpuść z nugatem w kąpieli wodnej.
  • Oddziel żółtka od białek.
  • Utrzyj żółtka z cukrem pudrem trzymając miskę w kąpieli wodnej.
  • Stopniowo dodawaj do żółtek rozpuszczoną czekoladę z nugatem cały czas mieszając.
  • Na koniec dodaj whisky oraz skórkę pomarańczy.
  • Wymieszaj całość dokładnie a następnie przelej powstałą masę do miski umieszczonej w zimnej wodzie do połowy.
  • Ubij śmietankę z białkami na sztywno.
  • Gdy masa czekoladowa będzie zimna wymieszaj delikatnie z bitą śmietaną.
  • Rozłóż masę do szklanek i wstaw do lodówki na ok. 3 godziny.
  • Podawaj mus posypany kakao i wiórkami czekoladowymi.

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Bruschetta z fasolą
Przepis 12

Bruschetta z fasolą

Specjalność Włochów na przystawkę

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

Klasyka na twoim stole

Szaszłyki wyborne Przepis 59

Szaszłyki wyborne

Nie tylko na sezon grillowy

Corpus delicti końca lata Przepis 211

Corpus delicti końca lata

Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

Kaczka pływaczka Przepis 30

Kaczka pływaczka

Kaczka i ziemniaki na słodko

Deser z mrożonych truskawek Przepis 17

Deser z mrożonych truskawek

Truskawkowe szaleństwo na poprawę nastroju

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

Harira by Joseph Seeletso
Przepis 61

Harira by Joseph Seeletso

Odrobina Afryki w twojej kuchni

tvnpix