Mus z bakłażana i fety na grillowanych warzywach i łososiu
Przepis konkursowy
drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | łosoś Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 2 Ilość porcji
Autor przepisu:
Kulinarna Fuzjazobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!1
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Składniki
- 150 g fety
- 2 filety łososia
- 1 duży ogórek (lub dwa małe)
- 1 łyżka suszonej papryki
- 1 bakłażan
- 5-6 młodych ziemniaków
- 1/2 pęczka szparagów
- 1/2 pęczka mięty w liściach
- płaska łyżeczka suszonych ziół prowansalskich
- 7 łyżek oliwy
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka oregano
- 1 cytryna
- sól, pieprz (do smaku)
0
6
Sposób przygotowania:
- Rybę wkładamy do głębokiego talerza lub miski. Solimy, pieprzymy. Możemy dodać również ulubione zioła (np. bazylię). Skrapiamy oliwą (ok.3 łyżki) oraz sokiem z połowy cytryny. Przykrytą rybę odstawiamy do lodówki najlepiej na noc lub co najmniej 3h.
- Bakłażana kroimy na plastry (ok.2cm) i grillujemy, do miękkości.Ogórka obieramy i kroimy na pół. Wycinamy pestki z samego środka warzywa (jeśli ich nie wytniemy, pasta będzie za rzadka).
- Ścieramy na średnich oczkach. Wyciskamy nadmiar płynu (bardzo mocno). Dodajemy ser, grillowanego bakłażana, miętę oraz zioła prowansalskie. Solimy, pieprzymy do smaku i wyciskamy czosnek. Całość miksujemy. Ziemniaki dokładnie szorujemy i gotujemy w mundurkach na "al dente",aby się nie rozpadały. Posypujemy papryką, oregano, solą, pieprzem i grillujemy.
- Na grilla dodajemy także rybę. Szparagi gotujemy parze i dorzucamy do pozostałych składników. Wszystko grillujemy, aż ryba nie będzie surowa,a warzywa przypieczone. Na koniec skrapiamy oliwą i podajemy z musem z bakłażana.
Komentarze (1)
Dodaj komentarz do artykułu
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
pokaż wszystkie komentarze
jadłam to , jest bajeczne, niespotykane połączenie bakłażana z rybą :)
- 0Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- 0Tyle osób ocenia komentarz negatywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- podziel się
- zgłoś naruszenie
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.