zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Mus z bakłażana i fety na grillowanych warzywach i łososiu

Przepis konkursowy

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | łosoś Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 2 Ilość porcji
Kulinarna Fuzja
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!1
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Mus z bakłażana i fety na grillowanych warzywach i łososiu

Składniki

  • 150 g fety
  • 2 filety łososia
  • 1 duży ogórek (lub dwa małe)
  • 1 łyżka suszonej papryki
  • 1 bakłażan
  • 5-6 młodych ziemniaków
  • 1/2 pęczka szparagów
  • 1/2 pęczka mięty w liściach
  • płaska łyżeczka suszonych ziół prowansalskich
  • 7 łyżek oliwy
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oregano
  • 1 cytryna
  • sól, pieprz (do smaku)
0
6

Sposób przygotowania:

  • Rybę wkładamy do głębokiego talerza lub miski. Solimy, pieprzymy. Możemy dodać również ulubione zioła (np. bazylię). Skrapiamy oliwą (ok.3 łyżki) oraz sokiem z połowy cytryny. Przykrytą rybę odstawiamy do lodówki najlepiej na noc lub co najmniej 3h.
  • Bakłażana kroimy na plastry (ok.2cm) i grillujemy, do miękkości.Ogórka obieramy i kroimy na pół. Wycinamy pestki z samego środka warzywa (jeśli ich nie wytniemy, pasta będzie za rzadka).
  • Ścieramy na średnich oczkach. Wyciskamy nadmiar płynu (bardzo mocno). Dodajemy ser, grillowanego bakłażana, miętę oraz zioła prowansalskie. Solimy, pieprzymy do smaku i wyciskamy czosnek. Całość miksujemy. Ziemniaki dokładnie szorujemy i gotujemy w mundurkach na "al dente",aby się nie rozpadały. Posypujemy papryką, oregano, solą, pieprzem i grillujemy.
  • Na grilla dodajemy także rybę. Szparagi gotujemy parze i dorzucamy do pozostałych składników. Wszystko grillujemy, aż ryba nie będzie surowa,a warzywa przypieczone. Na koniec skrapiamy oliwą i podajemy z musem z bakłażana.

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

jadłam to , jest bajeczne, niespotykane połączenie bakłażana z rybą :)

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

      Gulasz z fasolki z zielonym chili

      Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

      Gulasz z kopytkami Przepis 197

      Gulasz z kopytkami

      Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

      Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 311

      Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

      Efektowne i proste danie

      Bruschetta z fasolą
      Przepis 12

      Bruschetta z fasolą

      Specjalność Włochów na przystawkę

      Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 13

      Kociołek łososiowo-pomidorowy

      Przepyszna zupa — do wypróbowania!

      Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

      Pomidorki z karmelem i lodami

      Deserowa wersja pomidora

      Kaczka pływaczka Przepis 30

      Kaczka pływaczka

      Kaczka i ziemniaki na słodko

      Zupa tajska Kasi Klich
      Przepis 14

      Zupa tajska Kasi Klich

      Ogień w gardle!

      tvnpix