zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Mus z białej czekolady z owocami leśnymi

Przepis konkursowy

deser Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | owoce Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
A BITE TO EAT
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!9
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
7komentarzy
Autor: www.abitetoeat.plMus z białej czekolady z owocami leśnymi Kulinarny Blog Roku 2013

Składniki

  • 1 tabliczka białej czekolady
  • 1 śmietana kremówka
  • 4 jajka
  • 1/4 kostki masła Lurpak klasyczne
  • 1 łyżka likieru
  • 1/2 opakowania owoców leśnych mrożonych
0
5

Sposób przygotowania:

  • Białą czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej z masłem. Kiedy masa jest już płynna, zdejmuję miskę z kąpieli, czekam aż nieco ostygnie i dodaje żółtka
  • W mikserze ubijam białko na sztywną pianę, dodaję do niego masę czekoladową i mieszam
  • Potem ubijam śmietankę kremówkę i dodaję ją do masy, delikatnie mieszając
  • Równocześnie na patelni podgrzewam mrożone owoce aż zrobi się z nich coś na kształt dżemu
  • Do szklanek lub kieliszków nakładam najpierw dżem z mrożonych owoców a potem zalewam masą czekoladową
  • Dekoruję całymi owocami, które mi zostały. Wkładam do lodówki, najlepiej na całą noc.

Komentarze (7)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Zrobiłam, wygląda bardzo elegancko i jest pyszne w smaku. Zastanawiam się tylko po co są żółtka jajek?

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Coś podobnego jadłam w pijalni czekolad Wedla - różnica: masa czekoladowa z miętą, spód z malin w czerwonym winie - oczywiście całość na zimno - w życiu nie jadłam pyszniejszego deseru!

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          ile pucharków wyjdzie z tego przepisu?

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              jaka pojemność tej śmietany? :)

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  ~Gość

                  200 ml :)

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      Pomoc | Zasady forum
                      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                      Zobacz również

                      Kotlety mielone na ostro Przepis 19

                      Kotlety mielone na ostro

                      Nowa wersja znanego dania

                      Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
                      Przepis 22

                      Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

                      Podany na delikatnym puree

                      Corpus delicti końca lata Przepis 211

                      Corpus delicti końca lata

                      Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

                      Wiśniowy drift Przepis 102

                      Wiśniowy drift

                      Sernik z sosem wiśniowym

                      Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
                      Przepis 1017

                      Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

                      Najprostszy przepis na domową pizzę

                      Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

                      Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

                      Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

                      Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 14

                      Kociołek łososiowo-pomidorowy

                      Przepyszna zupa — do wypróbowania!

                      Ryż, kasza i kurczak w pomidorach Przepis 10

                      Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

                      Wszystko, co lubisz na jednym talerzu!

                      tvnpix