zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Mus z białej czekolady z owocami leśnymi

Przepis konkursowy

deser Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | owoce Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
A BITE TO EAT
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!9
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
7komentarzy
Autor: www.abitetoeat.plMus z białej czekolady z owocami leśnymi Kulinarny Blog Roku 2013

Składniki

  • 1 tabliczka białej czekolady
  • 1 śmietana kremówka
  • 4 jajka
  • 1/4 kostki masła Lurpak klasyczne
  • 1 łyżka likieru
  • 1/2 opakowania owoców leśnych mrożonych
0
5

Sposób przygotowania:

  • Białą czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej z masłem. Kiedy masa jest już płynna, zdejmuję miskę z kąpieli, czekam aż nieco ostygnie i dodaje żółtka
  • W mikserze ubijam białko na sztywną pianę, dodaję do niego masę czekoladową i mieszam
  • Potem ubijam śmietankę kremówkę i dodaję ją do masy, delikatnie mieszając
  • Równocześnie na patelni podgrzewam mrożone owoce aż zrobi się z nich coś na kształt dżemu
  • Do szklanek lub kieliszków nakładam najpierw dżem z mrożonych owoców a potem zalewam masą czekoladową
  • Dekoruję całymi owocami, które mi zostały. Wkładam do lodówki, najlepiej na całą noc.

Komentarze (7)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Zrobiłam, wygląda bardzo elegancko i jest pyszne w smaku. Zastanawiam się tylko po co są żółtka jajek?

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Coś podobnego jadłam w pijalni czekolad Wedla - różnica: masa czekoladowa z miętą, spód z malin w czerwonym winie - oczywiście całość na zimno - w życiu nie jadłam pyszniejszego deseru!

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          ile pucharków wyjdzie z tego przepisu?

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              jaka pojemność tej śmietany? :)

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  ~Gość

                  200 ml :)

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      Pomoc | Zasady forum
                      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                      Zobacz również

                      Gulasz z kopytkami Przepis 197

                      Gulasz z kopytkami

                      Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

                      Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

                      Kopytka Piotra Kucharskiego

                      Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

                      Bruschetta z fasolą
                      Przepis 12

                      Bruschetta z fasolą

                      Specjalność Włochów na przystawkę

                      Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

                      Gulasz z fasolki z zielonym chili

                      Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

                      Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką Przepis 10

                      Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką

                      Wołowina z pysznymi ziemniakami i sosem

                      Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

                      Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

                      Pizza godna królów

                      Tatar ze śledzia
                      Przepis 13

                      Tatar ze śledzia

                      Rybna poezja na kromce pumpernikla

                      Szaszłyki wyborne Przepis 59

                      Szaszłyki wyborne

                      Nie tylko na sezon grillowy

                      tvnpix