zamknij

Musaka

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia grecka Kuchnia | 4 Ilość porcji
Tradycyjna potrawa kuchni greckiej
Ugotowałem to!4
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Musaka
Musaka

Składniki

  • 2 bakłażanów
  • 1/2 kg ziemniaków
  • 1/2 kg wieprzowiny
  • 1 cebula
  • szczypta oregano
  • szczypta bazylii
  • szczypta natki pietruszki
  • 1 litr mleka
  • 1/2 kostki masła
  • 4 łyżki mąki
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • do smaku pieprz i sól
0
8

Sposób przygotowania:

  • Mięso mielone podsmaż na patelni z pokrojoną wcześniej w kostkę cebulą i z posiekanym czosnkiem. Następnie dodaj świeżą bazylię i oregano i czarny pieprz do smaku i na końcu - posiekaną natkę pietruszki i wymieszaj.
  • Posolone bakłażany i ziemniaki pokrój w plastry i przesmaż na oleju. W naczyniu żaroodpornym ułóż kolejno: ziemniaki, bakłażany i mięso. Całość polej beszamelem, przygotowanym z zagotowanego mleka z dodatkiem startej gałki muszkatołowej, soli, mąki i masła. Włóż musakę na ok. 10-15 min do pieca i piecz w 200 stopniach. Po wyjęciu – udekoruj serem feta, pokrojonym w trójkąty.
  • UWAGA! Przy gotowaniu beszamelu uważaj, by się nie oparzyć.

 

Przepis z programu "Smaki miasta" (TVN Warszawa)

"Smaki miasta" to program dla wielbicieli dobrej kuchni, którzy nie tylko lubią jeść, ale też samodzielnie oddają się pasji gotowania. Prowadzący sprawdza najlepsze warszawskie restauracje, uważnie bada specjalności karty, po czym samodzielnie przygotowuje przepis z menu restauracji!

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Tatar ze śledzia
Przepis 13

Tatar ze śledzia

Rybna poezja na kromce pumpernikla

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

Kopytka Piotra Kucharskiego

Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

Burgery z musztardą i boczkiem

W klimacie amerykańskiego baru

Kotlety mielone na ostro Przepis 19

Kotlety mielone na ostro

Nowa wersja znanego dania

Chleb orzechowy Przepis 112

Chleb orzechowy

Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

Kolorowa samba warzywna Przepis 21

Kolorowa samba warzywna

Zdrowe i pyszne danie

Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
Przepis 1017

Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

Najprostszy przepis na domową pizzę

tvnpix