Musaka
Przepis
drugie danie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia grecka Kuchnia | 4 Ilość porcjiTradycyjna potrawa kuchni greckiej
Ugotowałem to!4
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Składniki
- 2 bakłażanów
- 1/2 kg ziemniaków
- 1/2 kg wieprzowiny
- 1 cebula
- szczypta oregano
- szczypta bazylii
- szczypta natki pietruszki
- 1 litr mleka
- 1/2 kostki masła
- 4 łyżki mąki
- szczypta gałki muszkatołowej
- do smaku pieprz i sól
0
8
Sposób przygotowania:
- Mięso mielone podsmaż na patelni z pokrojoną wcześniej w kostkę cebulą i z posiekanym czosnkiem. Następnie dodaj świeżą bazylię i oregano i czarny pieprz do smaku i na końcu - posiekaną natkę pietruszki i wymieszaj.
- Posolone bakłażany i ziemniaki pokrój w plastry i przesmaż na oleju. W naczyniu żaroodpornym ułóż kolejno: ziemniaki, bakłażany i mięso. Całość polej beszamelem, przygotowanym z zagotowanego mleka z dodatkiem startej gałki muszkatołowej, soli, mąki i masła. Włóż musakę na ok. 10-15 min do pieca i piecz w 200 stopniach. Po wyjęciu – udekoruj serem feta, pokrojonym w trójkąty.
- UWAGA! Przy gotowaniu beszamelu uważaj, by się nie oparzyć.
Przepis z programu "Smaki miasta" (TVN Warszawa)
"Smaki miasta" to program dla wielbicieli dobrej kuchni, którzy nie tylko lubią jeść, ale też samodzielnie oddają się pasji gotowania. Prowadzący sprawdza najlepsze warszawskie restauracje, uważnie bada specjalności karty, po czym samodzielnie przygotowuje przepis z menu restauracji!
Zainspiruj nas
Komentarze (0)
Dodaj komentarz do artykułu
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
pokaż wszystkie komentarze
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.