zamknij

Musaka

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia grecka Kuchnia | 4 Ilość porcji
Tradycyjna potrawa kuchni greckiej
Ugotowałem to!4
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Musaka
Musaka

Składniki

  • 2 bakłażanów
  • 1/2 kg ziemniaków
  • 1/2 kg wieprzowiny
  • 1 cebula
  • szczypta oregano
  • szczypta bazylii
  • szczypta natki pietruszki
  • 1 litr mleka
  • 1/2 kostki masła
  • 4 łyżki mąki
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • do smaku pieprz i sól
0
8

Sposób przygotowania:

  • Mięso mielone podsmaż na patelni z pokrojoną wcześniej w kostkę cebulą i z posiekanym czosnkiem. Następnie dodaj świeżą bazylię i oregano i czarny pieprz do smaku i na końcu - posiekaną natkę pietruszki i wymieszaj.
  • Posolone bakłażany i ziemniaki pokrój w plastry i przesmaż na oleju. W naczyniu żaroodpornym ułóż kolejno: ziemniaki, bakłażany i mięso. Całość polej beszamelem, przygotowanym z zagotowanego mleka z dodatkiem startej gałki muszkatołowej, soli, mąki i masła. Włóż musakę na ok. 10-15 min do pieca i piecz w 200 stopniach. Po wyjęciu – udekoruj serem feta, pokrojonym w trójkąty.
  • UWAGA! Przy gotowaniu beszamelu uważaj, by się nie oparzyć.

 

Przepis z programu "Smaki miasta" (TVN Warszawa)

"Smaki miasta" to program dla wielbicieli dobrej kuchni, którzy nie tylko lubią jeść, ale też samodzielnie oddają się pasji gotowania. Prowadzący sprawdza najlepsze warszawskie restauracje, uważnie bada specjalności karty, po czym samodzielnie przygotowuje przepis z menu restauracji!

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Kolorowa samba warzywna Przepis 21

Kolorowa samba warzywna

Zdrowe i pyszne danie

Grillowany ser halloumi Przepis 41

Grillowany ser halloumi

Najlepszy podany z figami i orzechami

Champion cyklistów Przepis 16

Champion cyklistów

Niebanalna szarlotka

Chrupiące płatki owsiane Przepis 210

Chrupiące płatki owsiane

Pyszne i proste śniadanie

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

Włoska potrawa w polskim wydaniu

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

Kanapki ze smażoną makrelą

Idealne na śniadanie lub kolację

Wiśniowy drift Przepis 102

Wiśniowy drift

Sernik z sosem wiśniowym

tvnpix