zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Muśnięta czekoladą tarta budyniowa z jabłkiem

Przepis konkursowy

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | ciasto Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia francuska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
doprawionefantazja
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!5
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj

Składniki

  • 200 g mąki
  • 50 g masła klasycznego Lurpak
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka gęstej śmietany
  • 400 ml mleka
  • 1 opakowanie budyniu o smaku śmietankowym
  • 3 jabłka
  • 2 banany
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 tabliczka czekolady deserowej
0
4

Sposób przygotowania:

  • Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy masło klasyczne Lurpak i dokładnie siekamy (bardzo ważne aby siekać a nie zagnieść). Do miski wbijamy żółtka, dodajemy brązowy cukier, cukier z wanilią, śmietanę i wszystkie składniki dokładnie mieszamy mikserem.
  • Zawartość miseczki dodajemy do mąki, dosypujemy proszek do pieczenia i zagniatamy ciasto, które następnie umieszczamy w lodówce na ok. 20-30 min. W tym czasie gotujemy budyń w nieco mniejszej ilości mleka (ok. 400 ml) i odstawiamy by przestygł.
  • Jabłka obieramy, kroimy w plasterki i lekko obsypujemy cynamonem. Banana również obieramy i kroimy (warto skropić go sokiem z cytryny, by nie zmienił koloru). Ciastem wykładamy dokładnie formę do tarty i podpiekamy w piekarniku nagrzanym do temp. 200C przez ok 10 min.
  • Następnie wykładamy przestudzony budyń, układamy jabłka oraz banany i wkładamy całość do piekarnika na ok 30 min. Po tym czasie rozkładamy na bananach pokruszoną czekoladę i pozwalamy jej się stopić.

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach Przepis 10

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

Wszystko, co lubisz na jednym talerzu!

Carpaccio z buraków Kasi Klich
Przepis 66

Carpaccio z buraków Kasi Klich

Wytworna wersja pospolitego warzywa

Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 13

Kociołek łososiowo-pomidorowy

Przepyszna zupa — do wypróbowania!

Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

Gulasz z fasolki z zielonym chili

Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

Pudding z bagietki Przepis 17

Pudding z bagietki

Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

Kotlety mielone na ostro Przepis 19

Kotlety mielone na ostro

Nowa wersja znanego dania

Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

Sałatka z marynowanymi grzybami

Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

Deser z mrożonych truskawek Przepis 17

Deser z mrożonych truskawek

Truskawkowe szaleństwo na poprawę nastroju

tvnpix