zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Muśnięta czekoladą tarta budyniowa z jabłkiem

Przepis konkursowy

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | ciasto Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia francuska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
doprawionefantazja
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!5
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy

Składniki

  • 200 g mąki
  • 50 g masła klasycznego Lurpak
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka gęstej śmietany
  • 400 ml mleka
  • 1 opakowanie budyniu o smaku śmietankowym
  • 3 jabłka
  • 2 banany
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 tabliczka czekolady deserowej
0
4

Sposób przygotowania:

  • Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy masło klasyczne Lurpak i dokładnie siekamy (bardzo ważne aby siekać a nie zagnieść). Do miski wbijamy żółtka, dodajemy brązowy cukier, cukier z wanilią, śmietanę i wszystkie składniki dokładnie mieszamy mikserem.
  • Zawartość miseczki dodajemy do mąki, dosypujemy proszek do pieczenia i zagniatamy ciasto, które następnie umieszczamy w lodówce na ok. 20-30 min. W tym czasie gotujemy budyń w nieco mniejszej ilości mleka (ok. 400 ml) i odstawiamy by przestygł.
  • Jabłka obieramy, kroimy w plasterki i lekko obsypujemy cynamonem. Banana również obieramy i kroimy (warto skropić go sokiem z cytryny, by nie zmienił koloru). Ciastem wykładamy dokładnie formę do tarty i podpiekamy w piekarniku nagrzanym do temp. 200C przez ok 10 min.
  • Następnie wykładamy przestudzony budyń, układamy jabłka oraz banany i wkładamy całość do piekarnika na ok 30 min. Po tym czasie rozkładamy na bananach pokruszoną czekoladę i pozwalamy jej się stopić.

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

Gulasz z fasolki z zielonym chili

Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

Corpus delicti końca lata Przepis 211

Corpus delicti końca lata

Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

Podany na delikatnym puree

Gulasz z kopytkami Przepis 197

Gulasz z kopytkami

Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

Champion cyklistów Przepis 16

Champion cyklistów

Niebanalna szarlotka

Chleb z płatkami owsianymi Przepis 173

Chleb z płatkami owsianymi

Zrób piekarnię w swoim domu. To naprawdę nie jest trudne!

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 311

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

Efektowne i proste danie

Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

Bifeki faszerowane serem feta

Kotlety po grecku

tvnpix