zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Muszle faszerowane dwoma rodzajami sera, zapiekane w sosie pomidorowym z mozzarellą

Przepis konkursowy

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | nabiał Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia włoska Kuchnia | 4 Ilość porcji
OdczarujGary
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!10
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: OdczarujGaryMuszle faszerowane dwoma rodzajami sera, zapiekane w sosie pomidorowym z mozzarellą

Składniki

  • 1 opakowanie makaronu "muszle"
  • garść świeżej bazylii
  • 2 kule mozzarelli
  • kartonik sosu pomidorowego
  • do smaku sól, pieprz
  • kilka łyżek oliwy z oliwy
  • mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • garść kaparów
  • 6 suszonych pomidorów
  • 2 łyżki pesto
  • 2 łyzki sosu pomidorowo-estragonowego
  • 1 opakowanie sera z niebeiską pleśnią, np. Castello
  • odrobina oregano
0
14

Sposób przygotowania:

  • Na patelni rozgrzej oliwę, podsmaż cebulę pokrojoną w kostkę oraz posiekane ząbki czosnku. Pilnuj czosnku. Nie może się przypalić, będzie wtedy gorzki. Oliwa powinna jedynie nim pachnieć- trwa to chwilę. Dodaj sos pomidorowy (zawsze używam tego w kartoniku).
  • Dopraw do smaku solą, pieprzem, dodaj suszone oregano. * Sos przelej do naczynia żaroodpornego. W lekko osolonej wodzie, w dość dużym garnku gotuj makaron- wg przepisu.
  • Makaron jednak nie powinien być miękki- dojdzie w piekarniku.
  • Przygotuj farsz - w misce połącz sery (mascarpone i gorgonzolę lub Castello), sos pomidorowo - estragonowy lub inny, np. pesto (ważne, by przełamać smak serka, nie jest ważne czym- najlepiej tym, na co macie ochotę :-)).
  • Dodaj pokrojone suszone pomidory oraz kapary, całość dopraw solą, pieprzem, wymieszaj.
  • Muszle nadziewaj masą i ułóż w naczyniu na sosie pomidorowym. Porwij mozzarellę na małe kawałki i ułóż na muszlach. Całość zapiecz ok. 20 minut w 200 stopniach. Na sam koniec, na chwilę włącz grilla z termoobiegiem, tak by makaron na brzegach ładnie się zarumienił. Po wyjęciu z piekarnika nasze danie polej odrobiną dobrej oliwy i posyp posiekaną, świeżą bazylią. Smacznego!

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką Przepis 10

Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką

Wołowina z pysznymi ziemniakami i sosem

Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

Burgery z musztardą i boczkiem

W klimacie amerykańskiego baru

Bruschetta z fasolą
Przepis 12

Bruschetta z fasolą

Specjalność Włochów na przystawkę

Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

Kotleciki z brzoskwiniami

Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

Pudding z bagietki Przepis 17

Pudding z bagietki

Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

Takie ciasto rozweseli każdego

Ryba w curry Przepis 15

Ryba w curry

Indie na talerzu

Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

Pomidorki z karmelem i lodami

Deserowa wersja pomidora

tvnpix