zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Muszle faszerowane dwoma rodzajami sera, zapiekane w sosie pomidorowym z mozzarellą

Przepis konkursowy

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | nabiał Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia włoska Kuchnia | 4 Ilość porcji
OdczarujGary
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!10
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: OdczarujGaryMuszle faszerowane dwoma rodzajami sera, zapiekane w sosie pomidorowym z mozzarellą

Składniki

  • 1 opakowanie makaronu "muszle"
  • garść świeżej bazylii
  • 2 kule mozzarelli
  • kartonik sosu pomidorowego
  • do smaku sól, pieprz
  • kilka łyżek oliwy z oliwy
  • mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • garść kaparów
  • 6 suszonych pomidorów
  • 2 łyżki pesto
  • 2 łyzki sosu pomidorowo-estragonowego
  • 1 opakowanie sera z niebeiską pleśnią, np. Castello
  • odrobina oregano
0
14

Sposób przygotowania:

  • Na patelni rozgrzej oliwę, podsmaż cebulę pokrojoną w kostkę oraz posiekane ząbki czosnku. Pilnuj czosnku. Nie może się przypalić, będzie wtedy gorzki. Oliwa powinna jedynie nim pachnieć- trwa to chwilę. Dodaj sos pomidorowy (zawsze używam tego w kartoniku).
  • Dopraw do smaku solą, pieprzem, dodaj suszone oregano. * Sos przelej do naczynia żaroodpornego. W lekko osolonej wodzie, w dość dużym garnku gotuj makaron- wg przepisu.
  • Makaron jednak nie powinien być miękki- dojdzie w piekarniku.
  • Przygotuj farsz - w misce połącz sery (mascarpone i gorgonzolę lub Castello), sos pomidorowo - estragonowy lub inny, np. pesto (ważne, by przełamać smak serka, nie jest ważne czym- najlepiej tym, na co macie ochotę :-)).
  • Dodaj pokrojone suszone pomidory oraz kapary, całość dopraw solą, pieprzem, wymieszaj.
  • Muszle nadziewaj masą i ułóż w naczyniu na sosie pomidorowym. Porwij mozzarellę na małe kawałki i ułóż na muszlach. Całość zapiecz ok. 20 minut w 200 stopniach. Na sam koniec, na chwilę włącz grilla z termoobiegiem, tak by makaron na brzegach ładnie się zarumienił. Po wyjęciu z piekarnika nasze danie polej odrobiną dobrej oliwy i posyp posiekaną, świeżą bazylią. Smacznego!

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

Sałatka z marynowanymi grzybami

Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

Knedle ze śliwkami Przepis 1262

Knedle ze śliwkami

Przepis na słodki obiad

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

Podany na delikatnym puree

Harira by Joseph Seeletso
Przepis 61

Harira by Joseph Seeletso

Odrobina Afryki w twojej kuchni

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

Pizza godna królów

Wiśniowy drift Przepis 102

Wiśniowy drift

Sernik z sosem wiśniowym

Kotlety mielone na ostro Przepis 19

Kotlety mielone na ostro

Nowa wersja znanego dania

Pudding z bagietki Przepis 17

Pudding z bagietki

Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

tvnpix