zamknij

Nadziewane ziemniaki

Przepis

przekąska Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 10 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Autor przepisu:
Sprawdź, co proponuje "hercik17"!
Ugotowałem to!5
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
2komentarze
Autor: hercik17Nadziewane ziemniaki

Składniki

  • 8 młodych średniej wielkości ziemniaków
  • 10 gałązki świeżego tymianku
  • 8 plastrów boczku
  • 3 łyżki oliwy
  • 8 ząbków czosnku
  • 1 łyżka grubej soli morskiej
0
11

Sposób przygotowania:

  • Wykrawaczką do gniazd nasiennych robimy w ziemniakach otwory, zachowując wykrojone wałeczki. Z plasterków boczku robimy ruloniki, w które wkładamy ząbek czosnku przekrojony na pół i świeżą gałązkę tymianku. Wszystko staramy się dość ciasno zwinąć. Tak przygotowane ruloniki wciskamy w otwory ziemniaków. Z wyciętych wałeczków robimy zatyczki długości około 1,5 cm i wtykamy je z obydwu stron w otwory ziemniaka.
  • Teraz pozostaje nam jedynie posmarować ziemniaki oliwą i posypać solą. Ja użyłam grubej soli morskiej. W środku ziemniaka smak nada nam przede wszystkim boczek. Ziemniaki pieczemy w temperaturze około 200' przez godzinę. Wszystko zależy również od wielkości ziemniaka. Ja podałam ziemniaki ze zsiadłym mlekiem, ale uważam, że świetnie też sprawdziłby się sos tzatziki.
Zainspiruj nas

Komentarze (2)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Znane i lubiane "potato bombs" :D Ja akurat przyrządzam je na grillu, ale w zimowych warunkach mogą być też z piekarnika. A swoją drogą bardzo fajny przepis.

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      to może być niezłe. masz fotę upieczonych ziemniaków?

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          Pomoc | Zasady forum
          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

          Zobacz również

          Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
          Przepis 22

          Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

          Klasyka na twoim stole

          Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

          Kotleciki z brzoskwiniami

          Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

          Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

          Kanapki ze smażoną makrelą

          Idealne na śniadanie lub kolację

          Kaczka pływaczka Przepis 30

          Kaczka pływaczka

          Kaczka i ziemniaki na słodko

          Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 63

          Orzechowy gangster z Bronxu

          Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

          Ryba w curry Przepis 15

          Ryba w curry

          Indie na talerzu

          Szaszłyki wyborne Przepis 59

          Szaszłyki wyborne

          Nie tylko na sezon grillowy

          Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 14

          Kociołek łososiowo-pomidorowy

          Przepyszna zupa — do wypróbowania!

          tvnpix