zamknij

Nadziewane ziemniaki

Przepis

przekąska Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 10 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Autor przepisu:
Sprawdź, co proponuje "hercik17"!
Ugotowałem to!5
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
2komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: hercik17Nadziewane ziemniaki

Składniki

  • 8 młodych średniej wielkości ziemniaków
  • 10 gałązki świeżego tymianku
  • 8 plastrów boczku
  • 3 łyżki oliwy
  • 8 ząbków czosnku
  • 1 łyżka grubej soli morskiej
0
11

Sposób przygotowania:

  • Wykrawaczką do gniazd nasiennych robimy w ziemniakach otwory, zachowując wykrojone wałeczki. Z plasterków boczku robimy ruloniki, w które wkładamy ząbek czosnku przekrojony na pół i świeżą gałązkę tymianku. Wszystko staramy się dość ciasno zwinąć. Tak przygotowane ruloniki wciskamy w otwory ziemniaków. Z wyciętych wałeczków robimy zatyczki długości około 1,5 cm i wtykamy je z obydwu stron w otwory ziemniaka.
  • Teraz pozostaje nam jedynie posmarować ziemniaki oliwą i posypać solą. Ja użyłam grubej soli morskiej. W środku ziemniaka smak nada nam przede wszystkim boczek. Ziemniaki pieczemy w temperaturze około 200' przez godzinę. Wszystko zależy również od wielkości ziemniaka. Ja podałam ziemniaki ze zsiadłym mlekiem, ale uważam, że świetnie też sprawdziłby się sos tzatziki.
Zainspiruj nas

Komentarze (2)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Znane i lubiane "potato bombs" :D Ja akurat przyrządzam je na grillu, ale w zimowych warunkach mogą być też z piekarnika. A swoją drogą bardzo fajny przepis.

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      to może być niezłe. masz fotę upieczonych ziemniaków?

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          Pomoc | Zasady forum
          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

          Zobacz również

          Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

          Kotleciki z brzoskwiniami

          Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

          Ryż, kasza i kurczak w pomidorach Przepis 10

          Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

          Wszystko, co lubisz na jednym talerzu!

          Zupa tajska Kasi Klich
          Przepis 14

          Zupa tajska Kasi Klich

          Ogień w gardle!

          Harira by Joseph Seeletso
          Przepis 61

          Harira by Joseph Seeletso

          Odrobina Afryki w twojej kuchni

          Babka ziemniaczana Przepis 27117

          Babka ziemniaczana

          Podlaski specjał

          Carpaccio z buraków Kasi Klich
          Przepis 66

          Carpaccio z buraków Kasi Klich

          Wytworna wersja pospolitego warzywa

          Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

          Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

          Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

          Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

          Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

          Pizza godna królów

          tvnpix