zamknij

Nadziewane ziemniaki

Przepis

przekąska Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 10 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Autor przepisu:
Sprawdź, co proponuje "hercik17"!
Ugotowałem to!5
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
2komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: hercik17Nadziewane ziemniaki

Składniki

  • 8 młodych średniej wielkości ziemniaków
  • 10 gałązki świeżego tymianku
  • 8 plastrów boczku
  • 3 łyżki oliwy
  • 8 ząbków czosnku
  • 1 łyżka grubej soli morskiej
0
11

Sposób przygotowania:

  • Wykrawaczką do gniazd nasiennych robimy w ziemniakach otwory, zachowując wykrojone wałeczki. Z plasterków boczku robimy ruloniki, w które wkładamy ząbek czosnku przekrojony na pół i świeżą gałązkę tymianku. Wszystko staramy się dość ciasno zwinąć. Tak przygotowane ruloniki wciskamy w otwory ziemniaków. Z wyciętych wałeczków robimy zatyczki długości około 1,5 cm i wtykamy je z obydwu stron w otwory ziemniaka.
  • Teraz pozostaje nam jedynie posmarować ziemniaki oliwą i posypać solą. Ja użyłam grubej soli morskiej. W środku ziemniaka smak nada nam przede wszystkim boczek. Ziemniaki pieczemy w temperaturze około 200' przez godzinę. Wszystko zależy również od wielkości ziemniaka. Ja podałam ziemniaki ze zsiadłym mlekiem, ale uważam, że świetnie też sprawdziłby się sos tzatziki.
Zainspiruj nas

Komentarze (2)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Znane i lubiane "potato bombs" :D Ja akurat przyrządzam je na grillu, ale w zimowych warunkach mogą być też z piekarnika. A swoją drogą bardzo fajny przepis.

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      to może być niezłe. masz fotę upieczonych ziemniaków?

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          Pomoc | Zasady forum
          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

          Zobacz również

          Tatar ze śledzia
          Przepis 13

          Tatar ze śledzia

          Rybna poezja na kromce pumpernikla

          Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

          Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

          Takie ciasto rozweseli każdego

          Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

          Bifeki faszerowane serem feta

          Kotlety po grecku

          Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

          Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

          Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

          Kotlety mielone na ostro Przepis 19

          Kotlety mielone na ostro

          Nowa wersja znanego dania

          Deser z mrożonych truskawek Przepis 17

          Deser z mrożonych truskawek

          Truskawkowe szaleństwo na poprawę nastroju

          Szaszłyki wyborne Przepis 59

          Szaszłyki wyborne

          Nie tylko na sezon grillowy

          Sarna w wielkim mieście Przepis 20

          Sarna w wielkim mieście

          Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

          tvnpix