zamknij

Naleśniki z mąki gryczanej z borówkami i śmietaną

Przepis

śniadanie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 3 godz. Czas przygotowania | owoce Główny składnik | 10 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Kuchnia Pięciu Przemian
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
2komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: "Latko w kuchni Pięciu Przemian" - Anna CzelejNaleśniki z mąki gryczanej z borówkami i śmietaną

Składniki

  • W – 100 ml zimnej wody
  • D – 400 g gęstego jogurtu
  • O – 500 g mąki gryczanej
  • Z – 4 łyżki oliwy
  • Z - 2 jajka
  • Z- 2 czubate łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • M – szczypta pieprzu
  •  W – sól do smaku
  • W - około ½ szklanki zimnej wody
0
1

 

Sposób przygotowania:

Uwaga: ciasto na naleśniki gryczane powinno mieć konsystencję bardzo gęstej śmietany, jeśli jest zbyt rzadkie przykleja się do patelni, ciasto na naleśniki z pszennej mąki jest zdecydowanie rzadsze.

  • Do miski dodaj składniki w podanej kolejności. Dokładnie wymieszaj i odstaw na dwie godziny. Naleśniki usmaż na mocno rozgrzanej patelni posmarowanej niewielka ilością oliwy (do smarowania patelni używam chusteczek higienicznych zamoczonych w oliwie, to gwarantuje, że tłuszcz rozprowadzi się równo cienką warstwą, równocześnie czyścimy w ten sposób patelnię przed smażeniem kolejnego naleśnika).
  • Mocno rozgrzaną patelnię podnosieś z ognia i wlej od razu całą porcję ciasta (niepełną łyżkę wazową), musisz zakręcić patelnią, żeby ciasto równo się rozlało. Po ponownym postawieniu patelni na ogień porusz nią po kilku sekundach, żeby naleśnik zaczął się „ślizgać”, w ten sposób naleśnik nie przylepi się do patelni.
  • Naleśniki smaż z jednej strony, zsuń na talerz, nałóż borówki (lub konfiturę z borówek), złóż na pół i polej śmietaną ubitą z cukrem pudrem.

Zobacz, co oznaczają litery w spisie składników- więcej o kuchni Pięciu Przemian w książce:

O - Przemiana Ognia - Smak Gorzki

Z - Przemiana Ziemi - Smak Słodki

M - Przemiana Metalu - Smak Ostry

W - Przemiana Wody - Smak Słony

D - Przemiana Drzewa - Smak Kwaśny

Sprawdź, na czym polega Kuchnia Pięciu Przemian.

 

 

Inne przepisy z Kuchni Pięciu Przemian:


Zainspiruj nas

Komentarze (2)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Czy zamiast jogurtu może być mleko? Będzie to zgodne z dieta?

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Taka mała ilość wody tobie jakieś nieporozumienie. Przecież tobie jest przepraszam -kit.

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          Pomoc | Zasady forum
          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

          Zobacz również

          Tatar ze śledzia
          Przepis 13

          Tatar ze śledzia

          Rybna poezja na kromce pumpernikla

          Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

          Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

          Takie ciasto rozweseli każdego

          Zupa tajska Kasi Klich
          Przepis 14

          Zupa tajska Kasi Klich

          Ogień w gardle!

          Krem z brokułów z łososiem Przepis 1516

          Krem z brokułów z łososiem

          Zielono mi! Prosty przepis na pożywną zupę

          Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 311

          Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

          Efektowne i proste danie

          Ryba w curry Przepis 15

          Ryba w curry

          Indie na talerzu

          Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

          Sałatka z marynowanymi grzybami

          Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

          Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

          Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

          Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

          tvnpix