zamknij

Naleśniki z mąki gryczanej z borówkami i śmietaną

Przepis

śniadanie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 3 godz. Czas przygotowania | owoce Główny składnik | 10 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Kuchnia Pięciu Przemian
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
2komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: "Latko w kuchni Pięciu Przemian" - Anna CzelejNaleśniki z mąki gryczanej z borówkami i śmietaną

Składniki

  • W – 100 ml zimnej wody
  • D – 400 g gęstego jogurtu
  • O – 500 g mąki gryczanej
  • Z – 4 łyżki oliwy
  • Z - 2 jajka
  • Z- 2 czubate łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • M – szczypta pieprzu
  •  W – sól do smaku
  • W - około ½ szklanki zimnej wody
0
1

 

Sposób przygotowania:

Uwaga: ciasto na naleśniki gryczane powinno mieć konsystencję bardzo gęstej śmietany, jeśli jest zbyt rzadkie przykleja się do patelni, ciasto na naleśniki z pszennej mąki jest zdecydowanie rzadsze.

  • Do miski dodaj składniki w podanej kolejności. Dokładnie wymieszaj i odstaw na dwie godziny. Naleśniki usmaż na mocno rozgrzanej patelni posmarowanej niewielka ilością oliwy (do smarowania patelni używam chusteczek higienicznych zamoczonych w oliwie, to gwarantuje, że tłuszcz rozprowadzi się równo cienką warstwą, równocześnie czyścimy w ten sposób patelnię przed smażeniem kolejnego naleśnika).
  • Mocno rozgrzaną patelnię podnosieś z ognia i wlej od razu całą porcję ciasta (niepełną łyżkę wazową), musisz zakręcić patelnią, żeby ciasto równo się rozlało. Po ponownym postawieniu patelni na ogień porusz nią po kilku sekundach, żeby naleśnik zaczął się „ślizgać”, w ten sposób naleśnik nie przylepi się do patelni.
  • Naleśniki smaż z jednej strony, zsuń na talerz, nałóż borówki (lub konfiturę z borówek), złóż na pół i polej śmietaną ubitą z cukrem pudrem.

Zobacz, co oznaczają litery w spisie składników- więcej o kuchni Pięciu Przemian w książce:

O - Przemiana Ognia - Smak Gorzki

Z - Przemiana Ziemi - Smak Słodki

M - Przemiana Metalu - Smak Ostry

W - Przemiana Wody - Smak Słony

D - Przemiana Drzewa - Smak Kwaśny

Sprawdź, na czym polega Kuchnia Pięciu Przemian.

 

 

Inne przepisy z Kuchni Pięciu Przemian:


Zainspiruj nas

Komentarze (2)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Czy zamiast jogurtu może być mleko? Będzie to zgodne z dieta?

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Taka mała ilość wody tobie jakieś nieporozumienie. Przecież tobie jest przepraszam -kit.

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          Pomoc | Zasady forum
          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

          Zobacz również

          Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 311

          Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

          Efektowne i proste danie

          Sarna w wielkim mieście Przepis 20

          Sarna w wielkim mieście

          Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

          Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

          Burgery z musztardą i boczkiem

          W klimacie amerykańskiego baru

          Kotlety mielone na ostro Przepis 19

          Kotlety mielone na ostro

          Nowa wersja znanego dania

          Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

          Kopytka Piotra Kucharskiego

          Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

          Gulasz z kopytkami Przepis 197

          Gulasz z kopytkami

          Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

          Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
          Przepis 1017

          Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

          Najprostszy przepis na domową pizzę

          Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
          Przepis 22

          Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

          Podany na delikatnym puree

          tvnpix