zamknij

Naleśniki z miętą

Przepis

deser Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | czekolada Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia amerykańska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
szymon_berlowski
Autor przepisu:
Pomysłowy deser
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Autor: Szymon BerłowskiNaleśniki z miętą

Składniki

  • Na  ciasto:
  • 1 1/4 szklanki maślanka
  • 1 jajko
  • 1 łyżka proszek do pieczenia
  • 1 łyżeczka soda oczyszczona
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 1/4 szklanki oliwy
  • 1 1/4 szklanki mąki
  • szczypta soli
  • Na Nadzienie:
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka cynamon
  • 4 łyżki masła
  • 1 czekolada mleczna
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżka kakao
  • 10 listków mięty
  • 250 g mascarpone
  • 2 białka
  • 2 żółtka
0
1

Sposób przygotowania:

  • Składniki na ciasto naleśnikowe wsyp do miski (1 1/4 szklankimaślanki, 1 1/4 szklankimąki pszennej, 1 jajko, 1 łyżka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 1 szczypta soli, 1/3 szklanki cukru pudru, 1/4 szklanki oliwy) i miksuj na gładką masę.
  • Nadzienie: utrzyj żółtka z 3 łyżkami cukru pudru na puszysty krem, dodaj mascarpone i posiekane listki mięty. Ponownie zmiksuj. Białka ubij z pozostałą łyżka cukru pudru na sztywna pianę i dodaj do masy serowej - całość zmiksuj na gładką masę.
  • Włóż do lodówki na 15 minut. Sos: śmietankę zagotuj w małym rondelku - odstaw na bok i dodaj czekoladę aż się rozpuści. Następnie dodaj masło, cukier puder i cynamon. Utrzyj na gładki sos. Posmaruj naleśniki masą, polej sosem, posyp kakao i dekoruj miętą. Kolor czerwony naleśników uzyskasz, gdy dodasz barwnik spożywczy do ciasta.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

Pudding z bagietki Przepis 17

Pudding z bagietki

Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

Wiśniowy drift Przepis 102

Wiśniowy drift

Sernik z sosem wiśniowym

Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką Przepis 10

Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką

Wołowina z pysznymi ziemniakami i sosem

Knedle ze śliwkami Przepis 1262

Knedle ze śliwkami

Przepis na słodki obiad

Chleb z płatkami owsianymi Przepis 173

Chleb z płatkami owsianymi

Zrób piekarnię w swoim domu. To naprawdę nie jest trudne!

Chrupiące płatki owsiane Przepis 210

Chrupiące płatki owsiane

Pyszne i proste śniadanie

Puszyste ego Przepis 14

Puszyste ego

Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

tvnpix