zamknij

Naleśniki z miętą

Przepis

deser Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | czekolada Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia amerykańska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
szymon_berlowski
Autor przepisu:
Pomysłowy deser
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: Szymon BerłowskiNaleśniki z miętą

Składniki

  • Na  ciasto:
  • 1 1/4 szklanki maślanka
  • 1 jajko
  • 1 łyżka proszek do pieczenia
  • 1 łyżeczka soda oczyszczona
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 1/4 szklanki oliwy
  • 1 1/4 szklanki mąki
  • szczypta soli
  • Na Nadzienie:
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka cynamon
  • 4 łyżki masła
  • 1 czekolada mleczna
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżka kakao
  • 10 listków mięty
  • 250 g mascarpone
  • 2 białka
  • 2 żółtka
0
1

Sposób przygotowania:

  • Składniki na ciasto naleśnikowe wsyp do miski (1 1/4 szklankimaślanki, 1 1/4 szklankimąki pszennej, 1 jajko, 1 łyżka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 1 szczypta soli, 1/3 szklanki cukru pudru, 1/4 szklanki oliwy) i miksuj na gładką masę.
  • Nadzienie: utrzyj żółtka z 3 łyżkami cukru pudru na puszysty krem, dodaj mascarpone i posiekane listki mięty. Ponownie zmiksuj. Białka ubij z pozostałą łyżka cukru pudru na sztywna pianę i dodaj do masy serowej - całość zmiksuj na gładką masę.
  • Włóż do lodówki na 15 minut. Sos: śmietankę zagotuj w małym rondelku - odstaw na bok i dodaj czekoladę aż się rozpuści. Następnie dodaj masło, cukier puder i cynamon. Utrzyj na gładki sos. Posmaruj naleśniki masą, polej sosem, posyp kakao i dekoruj miętą. Kolor czerwony naleśników uzyskasz, gdy dodasz barwnik spożywczy do ciasta.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Babka ziemniaczana Przepis 27117

Babka ziemniaczana

Podlaski specjał

Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

Kanapki ze smażoną makrelą

Idealne na śniadanie lub kolację

Harira by Joseph Seeletso
Przepis 61

Harira by Joseph Seeletso

Odrobina Afryki w twojej kuchni

Ryba w curry Przepis 15

Ryba w curry

Indie na talerzu

Sarna w wielkim mieście Przepis 20

Sarna w wielkim mieście

Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

Śledzie Kasi Klich
Przepis 34

Śledzie Kasi Klich

Śledź o korzennym posmaku

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

Włoska potrawa w polskim wydaniu

Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

Bifeki faszerowane serem feta

Kotlety po grecku

tvnpix