zamknij

Naleśniki z nadzieniem orzechowym i polewą czekoladową

Przepis

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | mąka Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Gundel palacsinta czyli węgierskie, słodkie naleśniki
Ugotowałem to!1
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Naleśniki z nadzieniem orzechowym i polewą czekoladową
Autor: Smaki miasta/tvn warszawa Naleśniki z nadzieniem orzechowym i polewą czekoladową

Składniki

  • 320 g mąki
  • 800 ml mleka
  • 1,5 litr śmietanki 30 %
  • 40 g cukru
  • 4 jajka
  • 15 g soli
  • 1 kg orzechów włoskich
  • 1,5 kg cukru pudru
  • 100 ml rumu
  • 100 g kakao
  • 2 kostki masła
0
1

Sposób przygotowania:

  • Do miski wrzuć 4 jajka, 320 g mąki, 800 ml mleka (około 3 szklanki), 40 g cukru (około 4 łyżeczki), 15 g soli(około 2 łyżeczki) i wymieszaj. Z ciasta usmaż naleśniki i odstaw.
  • Następnie przygotuj masę orzechową. Do roztopionej kostki masła dodaj zmielone orzechy, 1kg cukru pudru, 1 l śmietanki 30% i dolej rum. Wymieszaj dokładnie i odstaw do ostygnięcia, tak, aby masa zgęstniała.
  • Aby przygotować sos czekoladowy rozpuść kostkę masła w garnku, a następnie dodaj do niej 0,5 l śmietany, 100 g kakao, 1 kostki masła oraz 0,5 kg cukru pudru.
  • Tak przygotowanym farszem wypełnij naleśniki, złóż je w trójkąty i podgrzej delikatnie na patelni przed podaniem. Na koniec polej naleśniki sosem czekoladowym.

Przepis z programu "Smaki miasta" (TVN Warszawa) - restauracja węgierska "Borpince"

"Smaki miasta" to program dla wielbicieli dobrej kuchni, którzy nie tylko lubią jeść, ale też samodzielnie oddają się pasji gotowania. Prowadzący sprawdza najlepsze warszawskie restauracje, uważnie bada specjalności karty, po czym samodzielnie przygotowuje przepis z menu restauracji!

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Gulasz z kopytkami Przepis 197

Gulasz z kopytkami

Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

Gulasz z fasolki z zielonym chili

Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

Pizza godna królów

Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

Kanapki ze smażoną makrelą

Idealne na śniadanie lub kolację

Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
Przepis 1017

Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

Najprostszy przepis na domową pizzę

Przysmak młodości Przepis 137

Przysmak młodości

Kanapka idealna!

Bruschetta z fasolą
Przepis 12

Bruschetta z fasolą

Specjalność Włochów na przystawkę

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

tvnpix