zamknij

Naleśniki z nadzieniem orzechowym i polewą czekoladową

Przepis

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | mąka Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Gundel palacsinta czyli węgierskie, słodkie naleśniki
Ugotowałem to!1
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Naleśniki z nadzieniem orzechowym i polewą czekoladową
Autor: Smaki miasta/tvn warszawa Naleśniki z nadzieniem orzechowym i polewą czekoladową

Składniki

  • 320 g mąki
  • 800 ml mleka
  • 1,5 litr śmietanki 30 %
  • 40 g cukru
  • 4 jajka
  • 15 g soli
  • 1 kg orzechów włoskich
  • 1,5 kg cukru pudru
  • 100 ml rumu
  • 100 g kakao
  • 2 kostki masła
0
1

Sposób przygotowania:

  • Do miski wrzuć 4 jajka, 320 g mąki, 800 ml mleka (około 3 szklanki), 40 g cukru (około 4 łyżeczki), 15 g soli(około 2 łyżeczki) i wymieszaj. Z ciasta usmaż naleśniki i odstaw.
  • Następnie przygotuj masę orzechową. Do roztopionej kostki masła dodaj zmielone orzechy, 1kg cukru pudru, 1 l śmietanki 30% i dolej rum. Wymieszaj dokładnie i odstaw do ostygnięcia, tak, aby masa zgęstniała.
  • Aby przygotować sos czekoladowy rozpuść kostkę masła w garnku, a następnie dodaj do niej 0,5 l śmietany, 100 g kakao, 1 kostki masła oraz 0,5 kg cukru pudru.
  • Tak przygotowanym farszem wypełnij naleśniki, złóż je w trójkąty i podgrzej delikatnie na patelni przed podaniem. Na koniec polej naleśniki sosem czekoladowym.

Przepis z programu "Smaki miasta" (TVN Warszawa) - restauracja węgierska "Borpince"

"Smaki miasta" to program dla wielbicieli dobrej kuchni, którzy nie tylko lubią jeść, ale też samodzielnie oddają się pasji gotowania. Prowadzący sprawdza najlepsze warszawskie restauracje, uważnie bada specjalności karty, po czym samodzielnie przygotowuje przepis z menu restauracji!

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

Pomidorki z karmelem i lodami

Deserowa wersja pomidora

Puszyste ego Przepis 14

Puszyste ego

Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach Przepis 10

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

Wszystko, co lubisz na jednym talerzu!

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

Podany na delikatnym puree

Szaszłyki wyborne Przepis 59

Szaszłyki wyborne

Nie tylko na sezon grillowy

Chleb z płatkami owsianymi Przepis 173

Chleb z płatkami owsianymi

Zrób piekarnię w swoim domu. To naprawdę nie jest trudne!

Tatar ze śledzia
Przepis 13

Tatar ze śledzia

Rybna poezja na kromce pumpernikla

Babka ziemniaczana Przepis 27117

Babka ziemniaczana

Podlaski specjał

tvnpix