zamknij

Naleśniki z nadzieniem orzechowym i polewą czekoladową

Przepis

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | mąka Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Gundel palacsinta czyli węgierskie, słodkie naleśniki
Ugotowałem to!1
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Naleśniki z nadzieniem orzechowym i polewą czekoladową
Autor: Smaki miasta/tvn warszawa Naleśniki z nadzieniem orzechowym i polewą czekoladową

Składniki

  • 320 g mąki
  • 800 ml mleka
  • 1,5 litr śmietanki 30 %
  • 40 g cukru
  • 4 jajka
  • 15 g soli
  • 1 kg orzechów włoskich
  • 1,5 kg cukru pudru
  • 100 ml rumu
  • 100 g kakao
  • 2 kostki masła
0
1

Sposób przygotowania:

  • Do miski wrzuć 4 jajka, 320 g mąki, 800 ml mleka (około 3 szklanki), 40 g cukru (około 4 łyżeczki), 15 g soli(około 2 łyżeczki) i wymieszaj. Z ciasta usmaż naleśniki i odstaw.
  • Następnie przygotuj masę orzechową. Do roztopionej kostki masła dodaj zmielone orzechy, 1kg cukru pudru, 1 l śmietanki 30% i dolej rum. Wymieszaj dokładnie i odstaw do ostygnięcia, tak, aby masa zgęstniała.
  • Aby przygotować sos czekoladowy rozpuść kostkę masła w garnku, a następnie dodaj do niej 0,5 l śmietany, 100 g kakao, 1 kostki masła oraz 0,5 kg cukru pudru.
  • Tak przygotowanym farszem wypełnij naleśniki, złóż je w trójkąty i podgrzej delikatnie na patelni przed podaniem. Na koniec polej naleśniki sosem czekoladowym.

Przepis z programu "Smaki miasta" (TVN Warszawa) - restauracja węgierska "Borpince"

"Smaki miasta" to program dla wielbicieli dobrej kuchni, którzy nie tylko lubią jeść, ale też samodzielnie oddają się pasji gotowania. Prowadzący sprawdza najlepsze warszawskie restauracje, uważnie bada specjalności karty, po czym samodzielnie przygotowuje przepis z menu restauracji!

Zainspiruj nas

Zobacz również

Babka ziemniaczana Przepis 27117

Babka ziemniaczana

Podlaski specjał

Przysmak młodości Przepis 137

Przysmak młodości

Kanapka idealna!

Deser z mrożonych truskawek Przepis 17

Deser z mrożonych truskawek

Truskawkowe szaleństwo na poprawę nastroju

Kotlety mielone na ostro Przepis 19

Kotlety mielone na ostro

Nowa wersja znanego dania

Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

Kopytka Piotra Kucharskiego

Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

Bruschetta z fasolą
Przepis 12

Bruschetta z fasolą

Specjalność Włochów na przystawkę

Chleb orzechowy Przepis 112

Chleb orzechowy

Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

Chrupiące płatki owsiane Przepis 210

Chrupiące płatki owsiane

Pyszne i proste śniadanie

tvnpix