zamknij

Naleśniki z nadzieniem orzechowym i polewą czekoladową

Przepis

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | mąka Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Gundel palacsinta czyli węgierskie, słodkie naleśniki
Ugotowałem to!1
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Naleśniki z nadzieniem orzechowym i polewą czekoladową
Autor: Smaki miasta/tvn warszawa Naleśniki z nadzieniem orzechowym i polewą czekoladową

Składniki

  • 320 g mąki
  • 800 ml mleka
  • 1,5 litr śmietanki 30 %
  • 40 g cukru
  • 4 jajka
  • 15 g soli
  • 1 kg orzechów włoskich
  • 1,5 kg cukru pudru
  • 100 ml rumu
  • 100 g kakao
  • 2 kostki masła
0
1

Sposób przygotowania:

  • Do miski wrzuć 4 jajka, 320 g mąki, 800 ml mleka (około 3 szklanki), 40 g cukru (około 4 łyżeczki), 15 g soli(około 2 łyżeczki) i wymieszaj. Z ciasta usmaż naleśniki i odstaw.
  • Następnie przygotuj masę orzechową. Do roztopionej kostki masła dodaj zmielone orzechy, 1kg cukru pudru, 1 l śmietanki 30% i dolej rum. Wymieszaj dokładnie i odstaw do ostygnięcia, tak, aby masa zgęstniała.
  • Aby przygotować sos czekoladowy rozpuść kostkę masła w garnku, a następnie dodaj do niej 0,5 l śmietany, 100 g kakao, 1 kostki masła oraz 0,5 kg cukru pudru.
  • Tak przygotowanym farszem wypełnij naleśniki, złóż je w trójkąty i podgrzej delikatnie na patelni przed podaniem. Na koniec polej naleśniki sosem czekoladowym.

Przepis z programu "Smaki miasta" (TVN Warszawa) - restauracja węgierska "Borpince"

"Smaki miasta" to program dla wielbicieli dobrej kuchni, którzy nie tylko lubią jeść, ale też samodzielnie oddają się pasji gotowania. Prowadzący sprawdza najlepsze warszawskie restauracje, uważnie bada specjalności karty, po czym samodzielnie przygotowuje przepis z menu restauracji!

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Śledzie Kasi Klich
Przepis 34

Śledzie Kasi Klich

Śledź o korzennym posmaku

Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

Pomidorki z karmelem i lodami

Deserowa wersja pomidora

Atletyczny kurczak Przepis 20

Atletyczny kurczak

Pomysł na lekkie drugie danie

Champion cyklistów Przepis 16

Champion cyklistów

Niebanalna szarlotka

Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy Przepis 20

Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy

Ta sałatka przekona cię do pietruszki!

Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 63

Orzechowy gangster z Bronxu

Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

Pudding z bagietki Przepis 17

Pudding z bagietki

Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

Bifeki faszerowane serem feta

Kotlety po grecku

tvnpix