zamknij

Naleśniki z owocami

Przepis

śniadanie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | owoce Główny składnik | 10 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Melania Kozyra
Autor przepisu:
Owoce wybierz sam
Ugotowałem to!3
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: Arkadiusz ŚcichockiNaleśniki z bananami, jagodami Melanii

Składniki

  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 1 i 1/3 szklanki mleka
  • 2 całe jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki stopionego na patelni masła
  • szczypta soli
  • szczypta cukru
  •  Masło do smażenia
  •  do dodania wg uznania:
  • 1/2 opakowania stopionego masła
  •  banany w plasterkach
  •  syrop klonowy lub z agawy
  •  cukier puder
  •  serek waniliowy
0
2

Sposób przygotowania:

 

  • Wszystkie składniki (mąka, mleko, jajka, proszek, masło, sól i cukier) zmiksuj i odstaw na co najmniej 20 minut - po tych 20 minut na górze utworzą się bąbelki z powietrza - to znak, że ciasto jest gotowe do smażenia.
  • W zależności co chcesz mieć na/w naleśniku: pokrój banany, truskawki (najlepsze są świeże, ale jeżeli już się skończyły użuj mrożonych).
  • Rozgrzej patelnię, roztap masło. Wylej z patelni masło (patelnia ma być nasmarowana, ale naleśnik nie może pływać w maśle!), a następnie masę naleśnikową. Na górę naleśnika (tą jeszcze płynną) wrzuć plasterki bananów, truskawek i co dusza zapragnie (dobre są też z borówkami amerykańskimi).
  • Jak dół naleśnika się zetnie (czyli jesteśmy go w stanie oddzielić od patelni, boki są ścięte), przerzuć go na drugą stronę i smaż wg uznania. Naleśniki powinny już urosnąć i zrobić się puchate (jak na zdjęciu).
  • Przełóż na talerz, posyp cukrem pudrem, pole odrobiną sosu klonowego, nałóż kleks serka - cudo!
  • Uwagi: Te naleśniki można jeść także ze smażonym bekonem i syropem klonowym, a w lecie z truskawkami i jagodami.
Naleśniki z bananami, jagodami Melanii
Autor: Arkadiusz Ścichocki Naleśniki z bananami, jagodami Melanii

 

 

Ine przepisy Melanii Kozyry:

Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Przepis najprostszy na świecie, a daje tyle przyjemności. Moja ulubiona wersja to gruszki z naleśnikami. Moczę gruszki w syropie paola o smaku malinowym ok. pół godzinki, później lekko karmelizuję i nakładam na naleśniki. Czasami dodaję bitą śmietanę.

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

      Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

      Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

      Ryba w curry Przepis 15

      Ryba w curry

      Indie na talerzu

      Gulasz z kopytkami Przepis 197

      Gulasz z kopytkami

      Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

      Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką Przepis 10

      Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką

      Wołowina z pysznymi ziemniakami i sosem

      Szaszłyki wyborne Przepis 59

      Szaszłyki wyborne

      Nie tylko na sezon grillowy

      Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy Przepis 20

      Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy

      Ta sałatka przekona cię do pietruszki!

      Bruschetta z fasolą
      Przepis 12

      Bruschetta z fasolą

      Specjalność Włochów na przystawkę

      Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

      Gulasz z fasolki z zielonym chili

      Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

      tvnpix