zamknij

Naleśniki z owocami

Przepis

śniadanie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | owoce Główny składnik | 10 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Melania Kozyra
Autor przepisu:
Owoce wybierz sam
Ugotowałem to!3
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: Arkadiusz ŚcichockiNaleśniki z bananami, jagodami Melanii

Składniki

  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 1 i 1/3 szklanki mleka
  • 2 całe jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki stopionego na patelni masła
  • szczypta soli
  • szczypta cukru
  •  Masło do smażenia
  •  do dodania wg uznania:
  • 1/2 opakowania stopionego masła
  •  banany w plasterkach
  •  syrop klonowy lub z agawy
  •  cukier puder
  •  serek waniliowy
0
2

Sposób przygotowania:

 

  • Wszystkie składniki (mąka, mleko, jajka, proszek, masło, sól i cukier) zmiksuj i odstaw na co najmniej 20 minut - po tych 20 minut na górze utworzą się bąbelki z powietrza - to znak, że ciasto jest gotowe do smażenia.
  • W zależności co chcesz mieć na/w naleśniku: pokrój banany, truskawki (najlepsze są świeże, ale jeżeli już się skończyły użuj mrożonych).
  • Rozgrzej patelnię, roztap masło. Wylej z patelni masło (patelnia ma być nasmarowana, ale naleśnik nie może pływać w maśle!), a następnie masę naleśnikową. Na górę naleśnika (tą jeszcze płynną) wrzuć plasterki bananów, truskawek i co dusza zapragnie (dobre są też z borówkami amerykańskimi).
  • Jak dół naleśnika się zetnie (czyli jesteśmy go w stanie oddzielić od patelni, boki są ścięte), przerzuć go na drugą stronę i smaż wg uznania. Naleśniki powinny już urosnąć i zrobić się puchate (jak na zdjęciu).
  • Przełóż na talerz, posyp cukrem pudrem, pole odrobiną sosu klonowego, nałóż kleks serka - cudo!
  • Uwagi: Te naleśniki można jeść także ze smażonym bekonem i syropem klonowym, a w lecie z truskawkami i jagodami.
Naleśniki z bananami, jagodami Melanii
Autor: Arkadiusz Ścichocki Naleśniki z bananami, jagodami Melanii

 

 

Ine przepisy Melanii Kozyry:

Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Przepis najprostszy na świecie, a daje tyle przyjemności. Moja ulubiona wersja to gruszki z naleśnikami. Moczę gruszki w syropie paola o smaku malinowym ok. pół godzinki, później lekko karmelizuję i nakładam na naleśniki. Czasami dodaję bitą śmietanę.

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

      Kotleciki z brzoskwiniami

      Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

      Pudding z bagietki Przepis 17

      Pudding z bagietki

      Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

      Corpus delicti końca lata Przepis 211

      Corpus delicti końca lata

      Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

      Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

      Kopytka Piotra Kucharskiego

      Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

      Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

      Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

      Włoska potrawa w polskim wydaniu

      Śledzie Kasi Klich
      Przepis 34

      Śledzie Kasi Klich

      Śledź o korzennym posmaku

      Grillowany ser halloumi Przepis 41

      Grillowany ser halloumi

      Najlepszy podany z figami i orzechami

      Chleb orzechowy Przepis 112

      Chleb orzechowy

      Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

      tvnpix