Naleśniki ze szpinakiem
Przepis
drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | szpinak Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Składniki
- 200 ml mleka
- 2 jajka
- 60 g masła
- 80 g mąki
- sól
- pieprz
- 300 g szpinaku
- 250 g pieczarek
- 60 g utartego ser żółtego
- 50 g uprażonych orzechów włoskich
- 350 ml śmietanki 30%
Sposób przygotowania
Ciasto: Wszystkie składniki wymieszaj dokładnie, naleśniki smaż na rozgrzanej teflonowej patelni około 1 min z każdej strony.
Farsz: W rondlu rozgrzej łyżkę masła, następnie wrzuć szpinak i smaż około 3 minut, przełóż go na sitko i odciśnij wodę. Następnie rozgrzej w rondlu kolejną łyżkę masła i usmaż na niej pokrojone w plasterki pieczarki, pod koniec smażenia dodaj orzechy, sól i pieprz. Wszystkie składniki farszu dokładnie wymieszaj.
Sos: Śmietankę wymieszaj z serem i dopraw do smaku.
Na każdy naleśnik nakładaj odrobinę farszu, a następnie go zwiń. Zwinięte naleśniki umieszczaj w naczyniu żaroodpornym i zalej sosem. Piecz około 5 minut w piekarniku z włączoną funkcją grill.
Komentarze (19)
Dziękuję za ten cudowny przepis. Byłam dziś boginią kuchni w pracy. Wszystkich zaskoczyłam
- 0Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- 0Tyle osób ocenia komentarz negatywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- podziel się
- zgłoś naruszenie
bardzo dobre naleśniki, szpinak trochę mi gorzki wyszedł, ale i tak spróbuje jeszcze te naleśniki
- 0Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- 0Tyle osób ocenia komentarz negatywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- podziel się
- zgłoś naruszenie
pyszne, zwłaszcza orzechy -
idealnie pasują!
- 0Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- 0Tyle osób ocenia komentarz negatywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- podziel się
- zgłoś naruszenie
każdy jej przepis jest poprostu pyszny.......łatwy i mało skomplikowany.....
- 0Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- 0Tyle osób ocenia komentarz negatywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- podziel się
- zgłoś naruszenie
Robilam jakis czas temu ale moim zdaniem za duzo smietanki jesli nie chcemy zeby plywalo to proponuje uzyc mniej. Calosc pycha :)
- 0Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- 0Tyle osób ocenia komentarz negatywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- podziel się
- zgłoś naruszenie
Naleśniki bardzo dobre - a co do filmiku bardzo denerwuje mnie niechlujstwo Ani
- 0Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- 0Tyle osób ocenia komentarz negatywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- podziel się
- zgłoś naruszenie
a gdzie ty widzisz niechlujstwo
- 0Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- 0Tyle osób ocenia komentarz negatywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- podziel się
- zgłoś naruszenie
A jaki jest dokładny przepis na same naleśniki? Nie każdy wie jak się je robi, a chciałby...
- 0Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- 0Tyle osób ocenia komentarz negatywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- podziel się
- zgłoś naruszenie
Ludzie!!! To jest zaj....ty przepis! Dodajcie więcej orzechów; do sosu i do środka. Naprawdę polecam. Jeżeli ktoś nie lubi szpinaku... to go pokocha. Uwierzcie mi :)
- 0Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- 0Tyle osób ocenia komentarz negatywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- podziel się
- zgłoś naruszenie
Polecam.Naleśniki pierwsza klasa (dodałam do szpinaku gałke muszkatołową i dwa ząbki czosnku) mój narzeczony jest nimi zachwycony.Naprawde polecam szybkie niedrogie a za to na wysokim pozomie danie.
- 0Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- 0Tyle osób ocenia komentarz negatywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- podziel się
- zgłoś naruszenie
wypróbowałam:) osobiście polecam do szpinaku czosnek, bo on tam po prostu pasuje i gałkę muszkatołową:) ja jednak wolę naleśniki ze szpinakiem w wersji z samym sosem czosnkowym i kurczakiem.
- 0Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- 0Tyle osób ocenia komentarz negatywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- podziel się
- zgłoś naruszenie