zamknij

Ogórki miodowe

Przepis

przekąska Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 10 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Słodko - kwaśny smak ogórka
Ugotowałem to!4
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Autor: BBSOgórki miodowe

Składniki

  • 2 kg niedużych ogórków
  • 1 łyżka gorczycy
  • kilka kulek czarnego pieprzu
  • 6 ząbków czosnku
  • kawałek chrzanu
  • 2 cebule
  • kilka kulek ziela angielskiego
  •  Marynata:
  • 2 szklanki miodu
  • 6 szklanek wody
  • 1 szklanka octu
  • 2 łyżki soli
0
1

 

Sposób przygotowania:

  • Pokrój ogórki na kawałki według uznania i w zależności od wielkości słoików którymi dysponujesz. Cebule oczyść i pokrój w piórka, obierz chrzan.
  • Zagotuj wszystkie składniki zalewy prócz miodu. Rozłóż pokrojone ogórki do słoików, do każdego włóż ząbek czosnku, chrzan, trochę gorczycy, ziela i pieprzu.
  • Gdy zalewa trochę przestygnie dodaj miód i dokładnie rozmieszaj, zalej ogórki zalewą. Do bieżącej konsumpcji przechowuj w lodówce, do przechowywania na później pasteryzuj ok 7 minut.

Uwagi: Pasteryzowanie możesz przeprowadzić w rozgrzanym piekarniku do 90 stopni (słoiki dobrze zakręcone trzymamy w piekarniku 7-20 min.) lub w garnku z wrzącą wodą (podobnie 7 - 20 min.). Podpowiadamy: do garnka możecie włożyć ściereczkę kuchenną, żeby słoki nie obijały się o siebie i nie stłukły. Pamiętaj, żeby słoiki wcześniej dokłanie umyć i wytrzeć do sucha.

 

 

 

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

Burgery z musztardą i boczkiem

W klimacie amerykańskiego baru

Harira by Joseph Seeletso
Przepis 61

Harira by Joseph Seeletso

Odrobina Afryki w twojej kuchni

Chleb z płatkami owsianymi Przepis 173

Chleb z płatkami owsianymi

Zrób piekarnię w swoim domu. To naprawdę nie jest trudne!

Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 14

Kociołek łososiowo-pomidorowy

Przepyszna zupa — do wypróbowania!

Puszyste ego Przepis 14

Puszyste ego

Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy Przepis 20

Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy

Ta sałatka przekona cię do pietruszki!

Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką Przepis 10

Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką

Wołowina z pysznymi ziemniakami i sosem

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

tvnpix