zamknij

Ogórki po meksykańsku

Przepis

przekąska Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 10 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Z dodatkiem chilli
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Autor: BBSOgórki po meksykański

Składniki

  • 1,5 kg ogórki
  • 4 łyżeczki soli
  • 3 łyżeczki chilli
  • 1 główka czosnku
  • 1 szklanka octu winnego
  • 1 szklanka zwykłego octu
  • 8 łyżeczek oleju
  • 3 szklanki cukru
  • 3 papryczki chilli posiekane
  • 2 łyżki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka gorczycy
0
0

 

Sposób przygotowania:

  • Ogórki pokrój na grube plastry, włóż do słoików lub do naczynia z kamionki.
  • Zgotuj ocet z olejem i z cukrem, dodaj wszystkie przyprawy i posiekaną drobno papryczkę chilli.
  • Zalej ogórki gorącą zalewą i odłóż na 12 godzin.
  • Możesz podawać bezpośrednio przechowując ogórki w lodówce, możesz też zapasteryzować krótko ogórki z zalewą w słoikach i przetrzymywać na zapas.

Uwagi: Pasteryzowanie możesz przeprowadzić w rozgrzanym piekarniku do 90 stopni (słoiki dobrze zakręcone trzymamy w piekarniku 10-30 min.) lub w garnku z wrzącą wodą (podobnie 7 - 30 min.). Podpowiadamy: do garnka możecie włożyć ściereczkę kuchenną, żeby słoki nie obijały się o siebie i nie stłukły.

 

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Robiłam i są pycha.trochę podobne do krokodylki.

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Sarna w wielkim mieście Przepis 20

      Sarna w wielkim mieście

      Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

      Kolorowa samba warzywna Przepis 21

      Kolorowa samba warzywna

      Zdrowe i pyszne danie

      Gulasz z kopytkami Przepis 197

      Gulasz z kopytkami

      Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

      Chrupiące płatki owsiane Przepis 210

      Chrupiące płatki owsiane

      Pyszne i proste śniadanie

      Atletyczny kurczak Przepis 20

      Atletyczny kurczak

      Pomysł na lekkie drugie danie

      Corpus delicti końca lata Przepis 211

      Corpus delicti końca lata

      Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

      Ryba w curry Przepis 15

      Ryba w curry

      Indie na talerzu

      Tatar ze śledzia
      Przepis 13

      Tatar ze śledzia

      Rybna poezja na kromce pumpernikla

      tvnpix