zamknij

Ogórki po żydowsku

Przepis

przekąska Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 10 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Z marchewką i natką pietruszki
Ugotowałem to!2
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
2komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: BBSOgórki po żydowsku

Składniki

  • 2 kg ogórków
  • 1 seler
  • 1 pęczek kopru
  •  natka pietruszki
  • 5-6 marchewek
  • 2 cebule
  • 6 ząbków czosnku
  • 1,5 szklanki octu
  • 1 szklanka cukru
  • 6-7 szklanek wody
  •  sól i pieprz
  •  ziele angielski
  •  liść laurowy
0
6

 

Sposób przygotowania:

  • Ogórki umyj i pokrój wzdłuż, marchewkę obierz i pokrój na plasterki, seler umyj, obierz pokrój na zapałkę, cebule w drobne piórka, posiekaj także natkę.
  • Poukładaj warzywa w słoikach: ogórki wzdłuż ścianki słoja, następnie na wierzchu seler i marchewkę na zmianę z natką i koprem.
  • Ocet zagotuj razem z  wodą oraz przyprawami i zalej słoiki gorącą marynatą. Trzymaj w lodówce do spożycia na bieżąco, pasteryzuj ok 5. minut gdy chcesz zachować na zimę.

Uwagi: Pasteryzowanie możesz przeprowadzić w rozgrzanym piekarniku do 90 stopni (słoiki dobrze zakręcone trzymamy w piekarniku 10-20 min.) lub w garnku z wrzącą wodą (podobnie 7 - 20 min.). Podpowiadamy: do garnka możecie włożyć ściereczkę kuchenną, żeby słoki nie obijały się o siebie i nie stłukły. Pamiętaj, żeby słoiki wcześniej dokłanie umyć i wytrzeć do sucha.

 

 

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (2)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

te ogórki są nie dobre

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Mnie smakują☺

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          Pomoc | Zasady forum
          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

          Zobacz również

          Tatar ze śledzia
          Przepis 13

          Tatar ze śledzia

          Rybna poezja na kromce pumpernikla

          Chleb z płatkami owsianymi Przepis 173

          Chleb z płatkami owsianymi

          Zrób piekarnię w swoim domu. To naprawdę nie jest trudne!

          Grillowany ser halloumi Przepis 41

          Grillowany ser halloumi

          Najlepszy podany z figami i orzechami

          Deser z mrożonych truskawek Przepis 17

          Deser z mrożonych truskawek

          Truskawkowe szaleństwo na poprawę nastroju

          Krem z brokułów z łososiem Przepis 1516

          Krem z brokułów z łososiem

          Zielono mi! Prosty przepis na pożywną zupę

          Puszyste ego Przepis 14

          Puszyste ego

          Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

          Champion cyklistów Przepis 16

          Champion cyklistów

          Niebanalna szarlotka

          Przysmak młodości Przepis 137

          Przysmak młodości

          Kanapka idealna!

          tvnpix