zamknij

Ogórki po żydowsku

Przepis

przekąska Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 10 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Z marchewką i natką pietruszki
Ugotowałem to!2
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
2komentarze
Autor: BBSOgórki po żydowsku

Składniki

  • 2 kg ogórków
  • 1 seler
  • 1 pęczek kopru
  •  natka pietruszki
  • 5-6 marchewek
  • 2 cebule
  • 6 ząbków czosnku
  • 1,5 szklanki octu
  • 1 szklanka cukru
  • 6-7 szklanek wody
  •  sól i pieprz
  •  ziele angielski
  •  liść laurowy
0
6

 

Sposób przygotowania:

  • Ogórki umyj i pokrój wzdłuż, marchewkę obierz i pokrój na plasterki, seler umyj, obierz pokrój na zapałkę, cebule w drobne piórka, posiekaj także natkę.
  • Poukładaj warzywa w słoikach: ogórki wzdłuż ścianki słoja, następnie na wierzchu seler i marchewkę na zmianę z natką i koprem.
  • Ocet zagotuj razem z  wodą oraz przyprawami i zalej słoiki gorącą marynatą. Trzymaj w lodówce do spożycia na bieżąco, pasteryzuj ok 5. minut gdy chcesz zachować na zimę.

Uwagi: Pasteryzowanie możesz przeprowadzić w rozgrzanym piekarniku do 90 stopni (słoiki dobrze zakręcone trzymamy w piekarniku 10-20 min.) lub w garnku z wrzącą wodą (podobnie 7 - 20 min.). Podpowiadamy: do garnka możecie włożyć ściereczkę kuchenną, żeby słoki nie obijały się o siebie i nie stłukły. Pamiętaj, żeby słoiki wcześniej dokłanie umyć i wytrzeć do sucha.

 

 

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (2)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

te ogórki są nie dobre

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Mnie smakują☺

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          Pomoc | Zasady forum
          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

          Zobacz również

          Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 311

          Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

          Efektowne i proste danie

          Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

          Bifeki faszerowane serem feta

          Kotlety po grecku

          Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

          Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

          Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

          Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 63

          Orzechowy gangster z Bronxu

          Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

          Chleb orzechowy Przepis 112

          Chleb orzechowy

          Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

          Gulasz z kopytkami Przepis 197

          Gulasz z kopytkami

          Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

          Tatar ze śledzia
          Przepis 13

          Tatar ze śledzia

          Rybna poezja na kromce pumpernikla

          Chleb z płatkami owsianymi Przepis 173

          Chleb z płatkami owsianymi

          Zrób piekarnię w swoim domu. To naprawdę nie jest trudne!

          tvnpix