zamknij

Ogórki w musztardowej zalewie

Przepis

przekąska Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 10 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Świetna przekąska
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Autor: BBSOgórki w musztardowej zalewie

Składniki

  • 2 kg ogórków
  • 3 cebule
  • 4 listki laurowe
  • 7 zieraren ziela angielskiego
  •  Marynata:
  • 1,5 l wody
  • 5 łyżek musztardy
  • 1 szklanka cukru
  • 250 ml octu
  • 3 łyżki soli
0
0

 

Sposób przygotowania:

  • Ugotuj wodę z octem, cukrem i solą.  Odlej po chwili pół szklanki, ostudź, a następnie zmieszaj z musztardą. Dodaj do marynaty.
  • Do słoików wyłóż po kilka plasterków cebuli, 1 ząbek czosnku, 1 listek laurowy, 2 ziarenka ziela angielskiego.
  • Ogórki pokrój wzdłuż na ćwiartki, zostawiając skórkę. Włóż do słoików, zalej marynatą i pasteryzuj w temp. 90 stopni ok. 20 min.

Uwagi: Pasteryzowanie możesz przeprowadzić w rozgrzanym piekarniku do 90 stopni (słoiki dobrze zakręcone trzymamy w piekarniku 7-20 min.) lub w garnku z wrzącą wodą (podobnie 7 - 20 min.). Podpowiadamy: do garnka możecie włożyć ściereczkę kuchenną, żeby słoki nie obijały się o siebie i nie stłukły. Pamiętaj, żeby słoiki wcześniej dokłanie umyć i wytrzeć do sucha.

 

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Szaszłyki wyborne Przepis 59

Szaszłyki wyborne

Nie tylko na sezon grillowy

Zupa tajska Kasi Klich
Przepis 14

Zupa tajska Kasi Klich

Ogień w gardle!

Harira by Joseph Seeletso
Przepis 61

Harira by Joseph Seeletso

Odrobina Afryki w twojej kuchni

Wiśniowy drift Przepis 102

Wiśniowy drift

Sernik z sosem wiśniowym

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

Klasyka na twoim stole

Chleb z płatkami owsianymi Przepis 173

Chleb z płatkami owsianymi

Zrób piekarnię w swoim domu. To naprawdę nie jest trudne!

Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

Sałatka z marynowanymi grzybami

Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

Chrupiące płatki owsiane Przepis 210

Chrupiące płatki owsiane

Pyszne i proste śniadanie

tvnpix