zamknij

Ogórki w musztardowej zalewie

Przepis

przekąska Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 10 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Świetna przekąska
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Autor: BBSOgórki w musztardowej zalewie

Składniki

  • 2 kg ogórków
  • 3 cebule
  • 4 listki laurowe
  • 7 zieraren ziela angielskiego
  •  Marynata:
  • 1,5 l wody
  • 5 łyżek musztardy
  • 1 szklanka cukru
  • 250 ml octu
  • 3 łyżki soli
0
0

 

Sposób przygotowania:

  • Ugotuj wodę z octem, cukrem i solą.  Odlej po chwili pół szklanki, ostudź, a następnie zmieszaj z musztardą. Dodaj do marynaty.
  • Do słoików wyłóż po kilka plasterków cebuli, 1 ząbek czosnku, 1 listek laurowy, 2 ziarenka ziela angielskiego.
  • Ogórki pokrój wzdłuż na ćwiartki, zostawiając skórkę. Włóż do słoików, zalej marynatą i pasteryzuj w temp. 90 stopni ok. 20 min.

Uwagi: Pasteryzowanie możesz przeprowadzić w rozgrzanym piekarniku do 90 stopni (słoiki dobrze zakręcone trzymamy w piekarniku 7-20 min.) lub w garnku z wrzącą wodą (podobnie 7 - 20 min.). Podpowiadamy: do garnka możecie włożyć ściereczkę kuchenną, żeby słoki nie obijały się o siebie i nie stłukły. Pamiętaj, żeby słoiki wcześniej dokłanie umyć i wytrzeć do sucha.

 

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką Przepis 10

Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką

Wołowina z pysznymi ziemniakami i sosem

Kolorowa samba warzywna Przepis 21

Kolorowa samba warzywna

Zdrowe i pyszne danie

Chleb z płatkami owsianymi Przepis 173

Chleb z płatkami owsianymi

Zrób piekarnię w swoim domu. To naprawdę nie jest trudne!

Deser z mrożonych truskawek Przepis 17

Deser z mrożonych truskawek

Truskawkowe szaleństwo na poprawę nastroju

Grillowany ser halloumi Przepis 41

Grillowany ser halloumi

Najlepszy podany z figami i orzechami

Zupa tajska Kasi Klich
Przepis 14

Zupa tajska Kasi Klich

Ogień w gardle!

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

Takie ciasto rozweseli każdego

Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 14

Kociołek łososiowo-pomidorowy

Przepyszna zupa — do wypróbowania!

tvnpix