zamknij

Omlet z jagodami

Przepis

przekąska Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 15 min. Czas przygotowania | owoce Główny składnik | 10 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 2 Ilość porcji
Przekąska z jagodami
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Autor: BBSOmlet z jagodami

Składniki

  • 6 jajek
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • torebka cukru waniliowego
  •  masło
  •  szklanka jagód
0
1

Sposób przygotowania:

 

  • Białka oddziel od żółtek. Mąkę przesiej i wsyp do miseczki, dodaj cukier wanilinowy i wszystko starannie wymieszaj.
  • Następnie ubij białka na sztywną pianę za pomocą "rózgi" lub mikserem, następnie stopniowo dodaj wymieszane żółtka, cały czas ubijając (jeśli używamy miksera to na wolnych obrotach przez około pół minuty). Na koniec ciągle mieszając dodaj przesianą mąkę.
  • Nagrzej patelnię na średnim ogniu. Posmaruj patelnię masłem. Kiedy masło się rozpuści wylej masę, zmniejsz ogień na średni i smaż omlet (bez przykrycia) przez około 1 minuty. Jak omlet zacznie się ścinać posyp go obficie (opłukanymi i wysuszonymi jagodami).
  • Przełoż omlet na drugą stronę (za pomocą dwóch łopatek). Smaż z drugiej strony przez około 1 minutę. Posyp przed podaniem cukrem pudrem. Możesz podawać z bitą śmietaną.



Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Przepis bardzo prosty i takiego właśnie szukałam na te lat . Super dziękuję

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Corpus delicti końca lata Przepis 211

      Corpus delicti końca lata

      Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

      Chleb orzechowy Przepis 112

      Chleb orzechowy

      Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

      Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

      Kanapki ze smażoną makrelą

      Idealne na śniadanie lub kolację

      Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

      Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

      Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

      Zupa tajska Kasi Klich
      Przepis 14

      Zupa tajska Kasi Klich

      Ogień w gardle!

      Ryba w curry Przepis 15

      Ryba w curry

      Indie na talerzu

      Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 63

      Orzechowy gangster z Bronxu

      Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

      Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 311

      Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

      Efektowne i proste danie

      tvnpix