zamknij

Omlet z jagodami

Przepis

przekąska Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 15 min. Czas przygotowania | owoce Główny składnik | 10 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 2 Ilość porcji
Przekąska z jagodami
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Autor: BBSOmlet z jagodami

Składniki

  • 6 jajek
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • torebka cukru waniliowego
  •  masło
  •  szklanka jagód
0
1

Sposób przygotowania:

 

  • Białka oddziel od żółtek. Mąkę przesiej i wsyp do miseczki, dodaj cukier wanilinowy i wszystko starannie wymieszaj.
  • Następnie ubij białka na sztywną pianę za pomocą "rózgi" lub mikserem, następnie stopniowo dodaj wymieszane żółtka, cały czas ubijając (jeśli używamy miksera to na wolnych obrotach przez około pół minuty). Na koniec ciągle mieszając dodaj przesianą mąkę.
  • Nagrzej patelnię na średnim ogniu. Posmaruj patelnię masłem. Kiedy masło się rozpuści wylej masę, zmniejsz ogień na średni i smaż omlet (bez przykrycia) przez około 1 minuty. Jak omlet zacznie się ścinać posyp go obficie (opłukanymi i wysuszonymi jagodami).
  • Przełoż omlet na drugą stronę (za pomocą dwóch łopatek). Smaż z drugiej strony przez około 1 minutę. Posyp przed podaniem cukrem pudrem. Możesz podawać z bitą śmietaną.



Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Przepis bardzo prosty i takiego właśnie szukałam na te lat . Super dziękuję

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

      Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

      Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

      Krem z brokułów z łososiem Przepis 1516

      Krem z brokułów z łososiem

      Zielono mi! Prosty przepis na pożywną zupę

      Chleb orzechowy Przepis 112

      Chleb orzechowy

      Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

      Champion cyklistów Przepis 16

      Champion cyklistów

      Niebanalna szarlotka

      Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 15

      Kociołek łososiowo-pomidorowy

      Przepyszna zupa — do wypróbowania!

      Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

      Sałatka z marynowanymi grzybami

      Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

      Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

      Gulasz z fasolki z zielonym chili

      Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

      Pudding z bagietki Przepis 17

      Pudding z bagietki

      Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

      tvnpix