zamknij

Omlet z serem i bekonem

Przepis

śniadanie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 15 min. Czas przygotowania | jajka Główny składnik | 10 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 1 Ilość porcji
Pożywne śniadanie
Ugotowałem to!17
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
3komentarze
Autor: RiverWood/StockFoodOmlet z serem i bekonem

Składniki

  • 2 jajka
  •  szczypta soli
  •  świeżo zmielony pieprz
  • 1/4 szklanki mleka
  • 2 plasterki wędzonego boczku
  • 50 g świeżego szpinaku
  • 20 g gorgonzoli
  •  pół dymki
  • 2 łyżki masła
0
8

Sposób przygotowania:

  • Umyj dymkę i posiekaj drobno
  • Opłucz liście szpinaku i osusz
  • Oddziel żółtka od białek. Żółtka wymieszaj z solą, pieprzem i mlekiem
  • W oddzielnym naczyniu ubij białka na sztywno
  • Wymieszaj obie masy delikatnie
  • Rozpuść masło na patelni i wylej na nie masę omletową
  • Zanim ciasto zacznie się ścinać, dodaj posiekaną dymkę
  • Równocześnie na drugiej patelni podsmaż na małym ogniu plastry boczku aż staną się chrupiące
  • Smaż omlet z jednej strony przez ok. 3 minuty, następnie przekręć na drugą stronę i dodaj pokruszoną gorgonzolę, liście szpinaku i plasterki usmażonego boczku
  • Smaż jeszcze przez ok. minutę a następnie zdjąć z ognia, zwinąć i podawać
Zainspiruj nas

Komentarze (3)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

co to jest dymka?

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      cebula

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          raczej szczypiorek z tejże cebuli

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              Pomoc | Zasady forum
              Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

              Zobacz również

              Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

              Kopytka Piotra Kucharskiego

              Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

              Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

              Gulasz z fasolki z zielonym chili

              Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

              Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

              Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

              Takie ciasto rozweseli każdego

              Tatar ze śledzia
              Przepis 13

              Tatar ze śledzia

              Rybna poezja na kromce pumpernikla

              Corpus delicti końca lata Przepis 211

              Corpus delicti końca lata

              Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

              Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 63

              Orzechowy gangster z Bronxu

              Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

              Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

              Pomidorki z karmelem i lodami

              Deserowa wersja pomidora

              Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

              Burgery z musztardą i boczkiem

              W klimacie amerykańskiego baru

              tvnpix