zamknij

Omlet z serem i bekonem

Przepis

śniadanie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 15 min. Czas przygotowania | jajka Główny składnik | 10 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 1 Ilość porcji
Pożywne śniadanie
Ugotowałem to!17
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
3komentarze
Autor: RiverWood/StockFoodOmlet z serem i bekonem

Składniki

  • 2 jajka
  •  szczypta soli
  •  świeżo zmielony pieprz
  • 1/4 szklanki mleka
  • 2 plasterki wędzonego boczku
  • 50 g świeżego szpinaku
  • 20 g gorgonzoli
  •  pół dymki
  • 2 łyżki masła
0
8

Sposób przygotowania:

  • Umyj dymkę i posiekaj drobno
  • Opłucz liście szpinaku i osusz
  • Oddziel żółtka od białek. Żółtka wymieszaj z solą, pieprzem i mlekiem
  • W oddzielnym naczyniu ubij białka na sztywno
  • Wymieszaj obie masy delikatnie
  • Rozpuść masło na patelni i wylej na nie masę omletową
  • Zanim ciasto zacznie się ścinać, dodaj posiekaną dymkę
  • Równocześnie na drugiej patelni podsmaż na małym ogniu plastry boczku aż staną się chrupiące
  • Smaż omlet z jednej strony przez ok. 3 minuty, następnie przekręć na drugą stronę i dodaj pokruszoną gorgonzolę, liście szpinaku i plasterki usmażonego boczku
  • Smaż jeszcze przez ok. minutę a następnie zdjąć z ognia, zwinąć i podawać
Zainspiruj nas

Komentarze (3)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

co to jest dymka?

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      cebula

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          raczej szczypiorek z tejże cebuli

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              Pomoc | Zasady forum
              Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

              Zobacz również

              Corpus delicti końca lata Przepis 211

              Corpus delicti końca lata

              Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

              Carpaccio z buraków Kasi Klich
              Przepis 66

              Carpaccio z buraków Kasi Klich

              Wytworna wersja pospolitego warzywa

              Bruschetta z fasolą
              Przepis 12

              Bruschetta z fasolą

              Specjalność Włochów na przystawkę

              Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy Przepis 20

              Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy

              Ta sałatka przekona cię do pietruszki!

              Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

              Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

              Włoska potrawa w polskim wydaniu

              Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

              Burgery z musztardą i boczkiem

              W klimacie amerykańskiego baru

              Ryż, kasza i kurczak w pomidorach Przepis 10

              Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

              Wszystko, co lubisz na jednym talerzu!

              Chleb z płatkami owsianymi Przepis 173

              Chleb z płatkami owsianymi

              Zrób piekarnię w swoim domu. To naprawdę nie jest trudne!

              tvnpix