zamknij

Orientalna zupa z kurczakiem

Przepis

zupa Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | drób Główny składnik | 50 zł Koszt przygotowania | kuchnia tajska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Krewetkami, mlekiem kokosowym i świeżą kolendrą
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: materiały prasowe: kurczak zagrodowyOrientalna zupa z kurczakiem

Składniki

  • 1 cebula
  • 1 mała marchewka
  • 1 mały pęczek świeżej kolendry
  • 1 por
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 zmiażdżona łodyga trawy cytrynowej
  • 1 łyżeczka pasty sambal oelek
  • 1 łyżeczka świeżego imbiru
  • 1 łyżeczka ziaren sezamu
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 łyżka pasty TomKa
  • 1/4 selera
  • 2 liście liście limonki kaffir
  • 2 piersi kurczaka
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 200 ml mleka kokosowego
  • 40 g mieszanych kiełków
  • 8 krewetek 16/20
  • 800 ml bulionu z kurczaka
0
0

 

Sposób przygotowania:

  • Na oleju sezamowym podsmaż pokrojone w słupki warzywa (marchew, seler, por, cebula).
  • Dodaj kurczaka, krewetki, czosnek, trawę cytrynową i liście limonki.
  • Zalej bulionem, dopraw imbirem i pastą sambal oelek.
  • Pod koniec gotowania dodaj mleko kokosowe, pastę TomKa, sok z cytryny i kolendrę.
  • Doprawi solą.
  • Podawaj ze świeżymi kiełkami i palonymi ziarnami sezamu.

* pasta sambal oelek - przyprawa na bazie chilli i limonki. Możesz ją kupić w sklepach typu kuchnie świata.

* pasta Tom Kha pochodzi  z Tajlandii i jest głównym składnikiem popularnej tajskiej zupy Tom Kha Gai.

 

Źródło: materiały prasowe - Kurczak Zagrodowy z Podlasia.

Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Lubię kuchnię azjatycką, na tygodniu tematycznym w Lidlu zrobiłam małe zapasy produktów i taką zupkę z pewnością przygotuję.

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Babka ziemniaczana Przepis 27117

      Babka ziemniaczana

      Podlaski specjał

      Corpus delicti końca lata Przepis 211

      Corpus delicti końca lata

      Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

      Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 311

      Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

      Efektowne i proste danie

      Śledzie Kasi Klich
      Przepis 34

      Śledzie Kasi Klich

      Śledź o korzennym posmaku

      Zupa tajska Kasi Klich
      Przepis 14

      Zupa tajska Kasi Klich

      Ogień w gardle!

      Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

      Kotleciki z brzoskwiniami

      Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

      Szaszłyki wyborne Przepis 59

      Szaszłyki wyborne

      Nie tylko na sezon grillowy

      Sarna w wielkim mieście Przepis 20

      Sarna w wielkim mieście

      Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

      tvnpix