zamknij

Orientalna zupa z kurczakiem

Przepis

zupa Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | drób Główny składnik | 50 zł Koszt przygotowania | kuchnia tajska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Krewetkami, mlekiem kokosowym i świeżą kolendrą
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Autor: materiały prasowe: kurczak zagrodowyOrientalna zupa z kurczakiem

Składniki

  • 1 cebula
  • 1 mała marchewka
  • 1 mały pęczek świeżej kolendry
  • 1 por
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 zmiażdżona łodyga trawy cytrynowej
  • 1 łyżeczka pasty sambal oelek
  • 1 łyżeczka świeżego imbiru
  • 1 łyżeczka ziaren sezamu
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 łyżka pasty TomKa
  • 1/4 selera
  • 2 liście liście limonki kaffir
  • 2 piersi kurczaka
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 200 ml mleka kokosowego
  • 40 g mieszanych kiełków
  • 8 krewetek 16/20
  • 800 ml bulionu z kurczaka
0
0

 

Sposób przygotowania:

  • Na oleju sezamowym podsmaż pokrojone w słupki warzywa (marchew, seler, por, cebula).
  • Dodaj kurczaka, krewetki, czosnek, trawę cytrynową i liście limonki.
  • Zalej bulionem, dopraw imbirem i pastą sambal oelek.
  • Pod koniec gotowania dodaj mleko kokosowe, pastę TomKa, sok z cytryny i kolendrę.
  • Doprawi solą.
  • Podawaj ze świeżymi kiełkami i palonymi ziarnami sezamu.

* pasta sambal oelek - przyprawa na bazie chilli i limonki. Możesz ją kupić w sklepach typu kuchnie świata.

* pasta Tom Kha pochodzi  z Tajlandii i jest głównym składnikiem popularnej tajskiej zupy Tom Kha Gai.

 

Źródło: materiały prasowe - Kurczak Zagrodowy z Podlasia.

Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Lubię kuchnię azjatycką, na tygodniu tematycznym w Lidlu zrobiłam małe zapasy produktów i taką zupkę z pewnością przygotuję.

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Zupa tajska Kasi Klich
      Przepis 14

      Zupa tajska Kasi Klich

      Ogień w gardle!

      Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 14

      Kociołek łososiowo-pomidorowy

      Przepyszna zupa — do wypróbowania!

      Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
      Przepis 22

      Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

      Podany na delikatnym puree

      Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

      Kopytka Piotra Kucharskiego

      Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

      Ryż, kasza i kurczak w pomidorach Przepis 10

      Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

      Wszystko, co lubisz na jednym talerzu!

      Kotlety mielone na ostro Przepis 19

      Kotlety mielone na ostro

      Nowa wersja znanego dania

      Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

      Bifeki faszerowane serem feta

      Kotlety po grecku

      Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

      Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

      Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

      tvnpix