zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Orzeźwiające tabule (tabbouleh)

Przepis konkursowy

sałatka Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | kuskus Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia arabska Kuchnia | 4 Ilość porcji
PoraCośZjeść
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: http://poracoszjesc.blogspot.com/Orzeźwiające tabule

Składniki

  • 150 g kaszy kuskus
  • 1 łyżka masła
  • 1 opakowanie miękkiego sera koziego
  • 2 marchewki
  • 1 czerwona papryka
  • 2 pomidory
  • 1 ogórek
  • 1 cytryna (sok)
  • 3 łyżki oliwy
  • do smaku sól i pieprz (świeżo zmielone)
  • szczypta ostrej papryki
  • ok. 0,5 litra wrzącej wody
  • kilkanaście listków świeżej mięty
0
1

Sposób przygotowania:

  • Kaszę kuskus zalewamy wrzątkiem, tak aby woda była ok. 1 cm powyżej poziomu kaszy.
  • Po kilku minutach mieszamy ją widelcem, aby rozbić grudki, dodajemy łyżkę masła, mieszamy i pozostawiamy do ostygnięcia. Warzywa dokładnie myjemy, marchewki, ogórka i pomidora obieramy ze skórki. Wszystkie warzywa kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do ostudzonej kaszy.
  • Dodajemy sok z cytryny, oliwę, posiekaną miętę i świeżo zmielony pieprz i sól. Dodajemy również odrobinę ostrej papryki, dla lekkiego zaostrzenia smaku. Sałatkę chłodzimy.
  • Podajemy z odrobiną sera koziego. Dekorujemy miętą. Smacznego!

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Harira by Joseph Seeletso
Przepis 61

Harira by Joseph Seeletso

Odrobina Afryki w twojej kuchni

Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką Przepis 10

Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką

Wołowina z pysznymi ziemniakami i sosem

Carpaccio z buraków Kasi Klich
Przepis 66

Carpaccio z buraków Kasi Klich

Wytworna wersja pospolitego warzywa

Deser z mrożonych truskawek Przepis 17

Deser z mrożonych truskawek

Truskawkowe szaleństwo na poprawę nastroju

Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

Kotleciki z brzoskwiniami

Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

Śledzie Kasi Klich
Przepis 34

Śledzie Kasi Klich

Śledź o korzennym posmaku

Tatar ze śledzia
Przepis 13

Tatar ze śledzia

Rybna poezja na kromce pumpernikla

Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
Przepis 1017

Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

Najprostszy przepis na domową pizzę

tvnpix