zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Orzeźwiające tabule (tabbouleh)

Przepis konkursowy

sałatka Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | kuskus Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia arabska Kuchnia | 4 Ilość porcji
PoraCośZjeść
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: http://poracoszjesc.blogspot.com/Orzeźwiające tabule

Składniki

  • 150 g kaszy kuskus
  • 1 łyżka masła
  • 1 opakowanie miękkiego sera koziego
  • 2 marchewki
  • 1 czerwona papryka
  • 2 pomidory
  • 1 ogórek
  • 1 cytryna (sok)
  • 3 łyżki oliwy
  • do smaku sól i pieprz (świeżo zmielone)
  • szczypta ostrej papryki
  • ok. 0,5 litra wrzącej wody
  • kilkanaście listków świeżej mięty
0
1

Sposób przygotowania:

  • Kaszę kuskus zalewamy wrzątkiem, tak aby woda była ok. 1 cm powyżej poziomu kaszy.
  • Po kilku minutach mieszamy ją widelcem, aby rozbić grudki, dodajemy łyżkę masła, mieszamy i pozostawiamy do ostygnięcia. Warzywa dokładnie myjemy, marchewki, ogórka i pomidora obieramy ze skórki. Wszystkie warzywa kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do ostudzonej kaszy.
  • Dodajemy sok z cytryny, oliwę, posiekaną miętę i świeżo zmielony pieprz i sól. Dodajemy również odrobinę ostrej papryki, dla lekkiego zaostrzenia smaku. Sałatkę chłodzimy.
  • Podajemy z odrobiną sera koziego. Dekorujemy miętą. Smacznego!

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Ktoś tu konkretnie nie ma pojęcia o "tabule" powyższy przepis nie ma nic wspólnego z potrawa o tej nazwie. Ludzie to jakby w innym kraju ugotowano spaghetti i i okrzyknięto "bigosem" jak tak można?!

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Bruschetta z fasolą
      Przepis 12

      Bruschetta z fasolą

      Specjalność Włochów na przystawkę

      Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

      Burgery z musztardą i boczkiem

      W klimacie amerykańskiego baru

      Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

      Kanapki ze smażoną makrelą

      Idealne na śniadanie lub kolację

      Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

      Gulasz z fasolki z zielonym chili

      Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

      Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

      Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

      Pizza godna królów

      Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 13

      Kociołek łososiowo-pomidorowy

      Przepyszna zupa — do wypróbowania!

      Atletyczny kurczak Przepis 20

      Atletyczny kurczak

      Pomysł na lekkie drugie danie

      Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy Przepis 20

      Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy

      Ta sałatka przekona cię do pietruszki!

      tvnpix