zamknij

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | owoce morza Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Piotr  Kucharski
Autor przepisu:
Efektowne i proste danie
Ugotowałem to!7
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
13komentarzy
Autor: Studioo Małgorzata KujdaOśmiorniczki

Składniki

  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 mała papryczka chilli
  • 1 czerwona papryka
  • 1 kabaczek lub cukinia
  • 400 g krojonych pomidorów z puszki (1 puszka)
  • 1 kieliszek białego wytrawnego wina
  • garść  liści bazylii
  • 10 małych ośmiorniczek
  • do smaku sól i pieprz
  • do smażenia oliwa z oliwek
0
9

Sposób przygotowania:

Cebulę, czosnek i chilli posiekaj i podsmaż na oliwie z oliwek. Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę. Smaż całość kilka minut. Dodaj pokrojony na duże kawałki kabaczek lub cukinię. Duś całość przez chwilę. Dolej wino, duś aż połowa odparuje. Dodaj pomidory. Gotuj wszystko aż sos nabierze jasnoczerwonego koloru. Ośmiorniczki podsmaż na osobnej patelni z odrobiną oliwy z oliwek - następnie dodaj je do sosu. Gotuj kilka minut. Przypraw do smaku.

Podawaj posypane posiekanymi liśćmi bazylii i ze świeżym pieczywem.

Zainspiruj nas

Komentarze (13)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Do tej ilości warzyw tylko 10 ośmiorniczek???

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Kozaczek właśnie zjadlem prawie kg (tyle ważyły przed rozmrozeniem )
      I nie mogę sie ruszyć to się nazywa łakomsto poziom hard:)

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość


          Poaster TVN
          Mariusz Kowalski

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              Aswer
              Karol Sewreski
              Miroslaw Zigelski

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  teresa_tymburska

                  ośmiorniczki proponuję by uprzednio posypać sodą oczyszczoną by nie były gumowate ,opłukać u gotować pod przykryciem by puściły wodę którą maja w sobie ..często gotuję ośmiornicę ,więc pozwoliłam sobie na tą uwagę ....

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      ~Gość

                      kroic nozen czy obgryzac fuj......

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          0
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0
                          • zgłoś naruszenie
                          ~Gość

                          biedne osmiorniczki :( nie zjadlabym ich, nigdy. nie jestem wegetarianem

                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                              0
                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                0
                              • zgłoś naruszenie
                              ~Gość

                              Biedne kurczaczki :( nie zjadłabym ich, nigdy. nie jestem wegetarianem--- tak zabrzmiała Twoja wypowiedź

                              Pisze się: wegetarianinem!

                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                  0
                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                    0
                                  • zgłoś naruszenie
                                  ~Gość

                                  Hipokryzja i tyle z Twojej strony. Popieram kolegę poniżej.

                                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                      0
                                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                        0
                                      • zgłoś naruszenie
                                      ~Gość

                                      ma, prawdziwego naturalnego jedzenia :)

                                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                          0
                                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                            0
                                          • zgłoś naruszenie
                                          ~Gość

                                          to może być pyszne ale wyglądu to nie ma...

                                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                              0
                                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                0
                                              • zgłoś naruszenie
                                              ~Gość

                                              PYCHOTKA!! ale to trzeba lubieć bo inaczej się nie da

                                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                  0
                                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                    0
                                                  • zgłoś naruszenie
                                                  Pomoc | Zasady forum
                                                  Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                                                  Zobacz również

                                                  Zupa tajska Kasi Klich
                                                  Przepis 14

                                                  Zupa tajska Kasi Klich

                                                  Ogień w gardle!

                                                  Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
                                                  Przepis 22

                                                  Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

                                                  Podany na delikatnym puree

                                                  Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

                                                  Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

                                                  Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

                                                  Harira by Joseph Seeletso
                                                  Przepis 61

                                                  Harira by Joseph Seeletso

                                                  Odrobina Afryki w twojej kuchni

                                                  Kotlety mielone na ostro Przepis 19

                                                  Kotlety mielone na ostro

                                                  Nowa wersja znanego dania

                                                  Tatar ze śledzia
                                                  Przepis 13

                                                  Tatar ze śledzia

                                                  Rybna poezja na kromce pumpernikla

                                                  Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

                                                  Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

                                                  Takie ciasto rozweseli każdego

                                                  Corpus delicti końca lata Przepis 211

                                                  Corpus delicti końca lata

                                                  Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

                                                  tvnpix