zamknij

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | owoce morza Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Piotr  Kucharski
Autor przepisu:
Efektowne i proste danie
Ugotowałem to!7
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
11komentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: Studioo Małgorzata KujdaOśmiorniczki

Składniki

  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 mała papryczka chilli
  • 1 czerwona papryka
  • 1 kabaczek lub cukinia
  • 400 g krojonych pomidorów z puszki (1 puszka)
  • 1 kieliszek białego wytrawnego wina
  • garść  liści bazylii
  • 10 małych ośmiorniczek
  • do smaku sól i pieprz
  • do smażenia oliwa z oliwek
0
9

Sposób przygotowania:

Cebulę, czosnek i chilli posiekaj i podsmaż na oliwie z oliwek. Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę. Smaż całość kilka minut. Dodaj pokrojony na duże kawałki kabaczek lub cukinię. Duś całość przez chwilę. Dolej wino, duś aż połowa odparuje. Dodaj pomidory. Gotuj wszystko aż sos nabierze jasnoczerwonego koloru. Ośmiorniczki podsmaż na osobnej patelni z odrobiną oliwy z oliwek - następnie dodaj je do sosu. Gotuj kilka minut. Przypraw do smaku.

Podawaj posypane posiekanymi liśćmi bazylii i ze świeżym pieczywem.

Zainspiruj nas

Komentarze (11)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość


Poaster TVN
Mariusz Kowalski

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Aswer
      Karol Sewreski
      Miroslaw Zigelski

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          teresa_tymburska

          ośmiorniczki proponuję by uprzednio posypać sodą oczyszczoną by nie były gumowate ,opłukać u gotować pod przykryciem by puściły wodę którą maja w sobie ..często gotuję ośmiornicę ,więc pozwoliłam sobie na tą uwagę ....

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              kroic nozen czy obgryzac fuj......

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  ~Gość

                  biedne osmiorniczki :( nie zjadlabym ich, nigdy. nie jestem wegetarianem

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      ~Gość

                      Biedne kurczaczki :( nie zjadłabym ich, nigdy. nie jestem wegetarianem--- tak zabrzmiała Twoja wypowiedź

                      Pisze się: wegetarianinem!

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          0
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0
                          • zgłoś naruszenie
                          ~Gość

                          Hipokryzja i tyle z Twojej strony. Popieram kolegę poniżej.

                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                              0
                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                0
                              • zgłoś naruszenie
                              ~Gość

                              ma, prawdziwego naturalnego jedzenia :)

                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                  0
                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                    0
                                  • zgłoś naruszenie
                                  ~Gość

                                  to może być pyszne ale wyglądu to nie ma...

                                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                      0
                                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                        0
                                      • zgłoś naruszenie
                                      ~Gość

                                      PYCHOTKA!! ale to trzeba lubieć bo inaczej się nie da

                                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                          0
                                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                            0
                                          • zgłoś naruszenie
                                          Pomoc | Zasady forum
                                          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                                          Zobacz również

                                          Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 13

                                          Kociołek łososiowo-pomidorowy

                                          Przepyszna zupa — do wypróbowania!

                                          Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

                                          Bifeki faszerowane serem feta

                                          Kotlety po grecku

                                          Kotlety mielone na ostro Przepis 19

                                          Kotlety mielone na ostro

                                          Nowa wersja znanego dania

                                          Krem z brokułów z łososiem Przepis 1516

                                          Krem z brokułów z łososiem

                                          Zielono mi! Prosty przepis na pożywną zupę

                                          Zupa tajska Kasi Klich
                                          Przepis 14

                                          Zupa tajska Kasi Klich

                                          Ogień w gardle!

                                          Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

                                          Kopytka Piotra Kucharskiego

                                          Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

                                          Śledzie Kasi Klich
                                          Przepis 34

                                          Śledzie Kasi Klich

                                          Śledź o korzennym posmaku

                                          Carpaccio z buraków Kasi Klich
                                          Przepis 66

                                          Carpaccio z buraków Kasi Klich

                                          Wytworna wersja pospolitego warzywa

                                          tvnpix