zamknij

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | owoce morza Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Piotr  Kucharski
Autor przepisu:
Efektowne i proste danie
Ugotowałem to!7
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
13komentarzy
Autor: Studioo Małgorzata KujdaOśmiorniczki

Składniki

  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 mała papryczka chilli
  • 1 czerwona papryka
  • 1 kabaczek lub cukinia
  • 400 g krojonych pomidorów z puszki (1 puszka)
  • 1 kieliszek białego wytrawnego wina
  • garść  liści bazylii
  • 10 małych ośmiorniczek
  • do smaku sól i pieprz
  • do smażenia oliwa z oliwek
0
9

Sposób przygotowania:

Cebulę, czosnek i chilli posiekaj i podsmaż na oliwie z oliwek. Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę. Smaż całość kilka minut. Dodaj pokrojony na duże kawałki kabaczek lub cukinię. Duś całość przez chwilę. Dolej wino, duś aż połowa odparuje. Dodaj pomidory. Gotuj wszystko aż sos nabierze jasnoczerwonego koloru. Ośmiorniczki podsmaż na osobnej patelni z odrobiną oliwy z oliwek - następnie dodaj je do sosu. Gotuj kilka minut. Przypraw do smaku.

Podawaj posypane posiekanymi liśćmi bazylii i ze świeżym pieczywem.

Zainspiruj nas

Komentarze (13)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Do tej ilości warzyw tylko 10 ośmiorniczek???

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Kozaczek właśnie zjadlem prawie kg (tyle ważyły przed rozmrozeniem )
      I nie mogę sie ruszyć to się nazywa łakomsto poziom hard:)

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość


          Poaster TVN
          Mariusz Kowalski

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              Aswer
              Karol Sewreski
              Miroslaw Zigelski

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  teresa_tymburska

                  ośmiorniczki proponuję by uprzednio posypać sodą oczyszczoną by nie były gumowate ,opłukać u gotować pod przykryciem by puściły wodę którą maja w sobie ..często gotuję ośmiornicę ,więc pozwoliłam sobie na tą uwagę ....

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      ~Gość

                      kroic nozen czy obgryzac fuj......

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          0
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0
                          • zgłoś naruszenie
                          ~Gość

                          biedne osmiorniczki :( nie zjadlabym ich, nigdy. nie jestem wegetarianem

                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                              0
                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                0
                              • zgłoś naruszenie
                              ~Gość

                              Biedne kurczaczki :( nie zjadłabym ich, nigdy. nie jestem wegetarianem--- tak zabrzmiała Twoja wypowiedź

                              Pisze się: wegetarianinem!

                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                  0
                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                    0
                                  • zgłoś naruszenie
                                  ~Gość

                                  Hipokryzja i tyle z Twojej strony. Popieram kolegę poniżej.

                                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                      0
                                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                        0
                                      • zgłoś naruszenie
                                      ~Gość

                                      ma, prawdziwego naturalnego jedzenia :)

                                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                          0
                                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                            0
                                          • zgłoś naruszenie
                                          ~Gość

                                          to może być pyszne ale wyglądu to nie ma...

                                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                              0
                                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                0
                                              • zgłoś naruszenie
                                              ~Gość

                                              PYCHOTKA!! ale to trzeba lubieć bo inaczej się nie da

                                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                  0
                                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                    0
                                                  • zgłoś naruszenie
                                                  Pomoc | Zasady forum
                                                  Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                                                  Zobacz również

                                                  Kaczka pływaczka Przepis 30

                                                  Kaczka pływaczka

                                                  Kaczka i ziemniaki na słodko

                                                  Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

                                                  Kanapki ze smażoną makrelą

                                                  Idealne na śniadanie lub kolację

                                                  Bruschetta z fasolą
                                                  Przepis 12

                                                  Bruschetta z fasolą

                                                  Specjalność Włochów na przystawkę

                                                  Deser z mrożonych truskawek Przepis 17

                                                  Deser z mrożonych truskawek

                                                  Truskawkowe szaleństwo na poprawę nastroju

                                                  Kotlety mielone na ostro Przepis 19

                                                  Kotlety mielone na ostro

                                                  Nowa wersja znanego dania

                                                  Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

                                                  Gulasz z fasolki z zielonym chili

                                                  Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

                                                  Babka ziemniaczana Przepis 27117

                                                  Babka ziemniaczana

                                                  Podlaski specjał

                                                  Sarna w wielkim mieście Przepis 20

                                                  Sarna w wielkim mieście

                                                  Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

                                                  tvnpix