zamknij

Ostra zupa z krewetkami

Przepis

zupa Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | owoce morza Główny składnik | 50 zł Koszt przygotowania | kuchnia tajska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Zobacz przepis na pyszne danie z krewetkami
Ugotowałem to!14
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
2komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: BBSostra zupa z krewetkami

Składniki

  • 12-16 krewetek
  • 10-15 g suszonych grzybów shitake
  • 3 łodygi trawy cytrynowej
  • 3 dymki
  • 1 pęczek kolendry
  • 800 ml bulionu jarzynowego
  • 4-5 papryczek chili
  • 6 łyżek sosu rybnego
  • 6 łyżek soku z limonki
0
14

Sposób przygotowania:

  • Namocz shitake na noc w ciepłej wodzie. Następnego dnia, zachowując wodę z moczenia grzybków odsącz shitake i pokrój w cienkie plastry.
  • Zagotuj bulion z wodą po grzybach. Dodaj posiekaną trawę cytrynową oraz dymkę. Włóż do zupy umyte i obrane z pancerzyków krewetki, grzyby oraz posiekaną w paseczki papryczkę chili. Gotuj ok. 7 minut, zdejmij z ognia dodaj sos rybny i sok z limonki. Przed podaniem posyp posiekaną kolendrą.
Zainspiruj nas

Komentarze (2)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

przepyszna polecam gorąco!

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Prawie jak tom yum.. Prawie ;)

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          Pomoc | Zasady forum
          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

          Zobacz również

          Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
          Przepis 22

          Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

          Klasyka na twoim stole

          Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 13

          Kociołek łososiowo-pomidorowy

          Przepyszna zupa — do wypróbowania!

          Corpus delicti końca lata Przepis 211

          Corpus delicti końca lata

          Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

          Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

          Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

          Takie ciasto rozweseli każdego

          Tatar ze śledzia
          Przepis 13

          Tatar ze śledzia

          Rybna poezja na kromce pumpernikla

          Puszyste ego Przepis 14

          Puszyste ego

          Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

          Harira by Joseph Seeletso
          Przepis 61

          Harira by Joseph Seeletso

          Odrobina Afryki w twojej kuchni

          Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

          Kotleciki z brzoskwiniami

          Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

          tvnpix