zamknij

Pączki oponki

Przepis

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | ciasto Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Apetyczne urozmaicenie
Ugotowałem to!30
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
21komentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: BBSOponki

Składniki

  • 500 g mąki pszennej
  • 200 ml śmietany
  • 3 żółtka
  • 50 g masła
  • 40 g drożdży
  • 200 ml mleka
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 50 g cukru
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania
0
47

Rozetrzyj drożdże z łyżką cukru, dodaj 3 łyżki ciepłego mleka, odstaw by drożdże wyrosły. Masło roztop w rondelku i ostudź. Gdy rozczyn drożdżowy podwoi swą objętość wlej go do przesianej mąki, dodaj mleko, cukier, śmietanę, żółtka i sól. Zagniataj szybko ciasto, gdy wszystkie składniki połączą się dodaj roztopione masło i dokładnie wymieszaj. Rozwałkuj grubo i za pomocą dwóch szklanek o różnych średnicach wycinaj oponki, odłóż na bok i poczekaj aż zaczną wyrastać. Smaż oponki w głębokim gorącym tłuszczu, odsącz. Ostudzone oponki posyp cukrem pudrem.

___________________________________

Zobacz przepis na pączki oponki

Zobacz przepis na faworki

Zainspiruj nas

Komentarze (21)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

jadlam u koleżanki były dość dobre ale dostałam od nich wysypki i na pewno tego przepisu już nie powturze

\\\

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Właśnie skończyłam je smażyć:) Jak rok temu wyszły fantastycznie.Dziękuję za ten przepis.

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          Pyszności, ja robię jutro wianuszki pomarańczowe (,kuchnia lidla,), mniam :)

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              bardzo dobre robiłam

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  ~Gość

                  ja robilam byly naprawde pyszne, jeszcze napewno zagoszcza na naszym stole nie raz.

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      ~Gość

                      Przepis bardzo ciekawy, zamiast śmietany dałam serek bieluch i smażyłam tradycyjnie na smalcu, nie piły tłuszczu, były bardzo lekkie i smaczne.

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          0
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0
                          • zgłoś naruszenie
                          ~Gość

                          zrobie z babcia oponczki do kawy:)

                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                              0
                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                0
                              • zgłoś naruszenie
                              ~Gość

                              witam,ja robię z 1/2 kg twarogu,1/2 kg mąki,2 jajka,2 łyżeczki sody.Twaróg zmielić,mąkę przesiać,dodać resztę i połączyć razem.Rozwałkować i wycinać kółeczka szklanką i kieliszkiem i smażyc na oleju.Po usmażeniu posypać pudrem i smacznego:)łatwo i szybko no i mniamniuśnie:)Monika

                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                  0
                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                    0
                                  • zgłoś naruszenie
                                  ~Gość

                                  om fane zjem na trasę koncertową ale teraz je jem mm pycha !AHA POZDRAWIAM MOICH FANÓW I WSZYSTKICH CO JEDZĄ TE PĄCZKI PYCHA!!!!!!!1
                                  EWA FARNA

                                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                      0
                                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                        0
                                      • zgłoś naruszenie
                                      ~Gość

                                      Poco czytacie przepisy skoro sami wiecie jak to najlepiej zrobić?

                                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                          0
                                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                            0
                                          • zgłoś naruszenie
                                          Więcej komentarzy - rozwiń
                                          Pomoc | Zasady forum
                                          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                                          Zobacz również

                                          Tatar ze śledzia
                                          Przepis 13

                                          Tatar ze śledzia

                                          Rybna poezja na kromce pumpernikla

                                          Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

                                          Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

                                          Takie ciasto rozweseli każdego

                                          Zupa tajska Kasi Klich
                                          Przepis 14

                                          Zupa tajska Kasi Klich

                                          Ogień w gardle!

                                          Krem z brokułów z łososiem Przepis 1516

                                          Krem z brokułów z łososiem

                                          Zielono mi! Prosty przepis na pożywną zupę

                                          Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 311

                                          Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

                                          Efektowne i proste danie

                                          Ryba w curry Przepis 15

                                          Ryba w curry

                                          Indie na talerzu

                                          Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

                                          Sałatka z marynowanymi grzybami

                                          Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

                                          Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

                                          Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

                                          Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

                                          tvnpix