zamknij

Pączki oponki

Przepis

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | ciasto Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Apetyczne urozmaicenie
Ugotowałem to!30
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
21komentarzy
Autor: BBSOponki

Składniki

  • 500 g mąki pszennej
  • 200 ml śmietany
  • 3 żółtka
  • 50 g masła
  • 40 g drożdży
  • 200 ml mleka
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 50 g cukru
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania
0
47

Rozetrzyj drożdże z łyżką cukru, dodaj 3 łyżki ciepłego mleka, odstaw by drożdże wyrosły. Masło roztop w rondelku i ostudź. Gdy rozczyn drożdżowy podwoi swą objętość wlej go do przesianej mąki, dodaj mleko, cukier, śmietanę, żółtka i sól. Zagniataj szybko ciasto, gdy wszystkie składniki połączą się dodaj roztopione masło i dokładnie wymieszaj. Rozwałkuj grubo i za pomocą dwóch szklanek o różnych średnicach wycinaj oponki, odłóż na bok i poczekaj aż zaczną wyrastać. Smaż oponki w głębokim gorącym tłuszczu, odsącz. Ostudzone oponki posyp cukrem pudrem.

___________________________________

Zobacz przepis na pączki oponki

Zobacz przepis na faworki

Zainspiruj nas

Komentarze (21)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

jadlam u koleżanki były dość dobre ale dostałam od nich wysypki i na pewno tego przepisu już nie powturze

\\\

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Właśnie skończyłam je smażyć:) Jak rok temu wyszły fantastycznie.Dziękuję za ten przepis.

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          Pyszności, ja robię jutro wianuszki pomarańczowe (,kuchnia lidla,), mniam :)

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              bardzo dobre robiłam

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  ~Gość

                  ja robilam byly naprawde pyszne, jeszcze napewno zagoszcza na naszym stole nie raz.

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      ~Gość

                      Przepis bardzo ciekawy, zamiast śmietany dałam serek bieluch i smażyłam tradycyjnie na smalcu, nie piły tłuszczu, były bardzo lekkie i smaczne.

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          0
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0
                          • zgłoś naruszenie
                          ~Gość

                          zrobie z babcia oponczki do kawy:)

                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                              0
                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                0
                              • zgłoś naruszenie
                              ~Gość

                              witam,ja robię z 1/2 kg twarogu,1/2 kg mąki,2 jajka,2 łyżeczki sody.Twaróg zmielić,mąkę przesiać,dodać resztę i połączyć razem.Rozwałkować i wycinać kółeczka szklanką i kieliszkiem i smażyc na oleju.Po usmażeniu posypać pudrem i smacznego:)łatwo i szybko no i mniamniuśnie:)Monika

                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                  0
                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                    0
                                  • zgłoś naruszenie
                                  ~Gość

                                  om fane zjem na trasę koncertową ale teraz je jem mm pycha !AHA POZDRAWIAM MOICH FANÓW I WSZYSTKICH CO JEDZĄ TE PĄCZKI PYCHA!!!!!!!1
                                  EWA FARNA

                                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                      0
                                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                        0
                                      • zgłoś naruszenie
                                      ~Gość

                                      Poco czytacie przepisy skoro sami wiecie jak to najlepiej zrobić?

                                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                          0
                                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                            0
                                          • zgłoś naruszenie
                                          Więcej komentarzy - rozwiń
                                          Pomoc | Zasady forum
                                          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                                          Zobacz również

                                          Grillowany ser halloumi Przepis 41

                                          Grillowany ser halloumi

                                          Najlepszy podany z figami i orzechami

                                          Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 63

                                          Orzechowy gangster z Bronxu

                                          Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

                                          Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

                                          Gulasz z fasolki z zielonym chili

                                          Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

                                          Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

                                          Pomidorki z karmelem i lodami

                                          Deserowa wersja pomidora

                                          Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
                                          Przepis 22

                                          Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

                                          Klasyka na twoim stole

                                          Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

                                          Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

                                          Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

                                          Babka ziemniaczana Przepis 27117

                                          Babka ziemniaczana

                                          Podlaski specjał

                                          Knedle ze śliwkami Przepis 1262

                                          Knedle ze śliwkami

                                          Przepis na słodki obiad

                                          tvnpix