zamknij

Pączki z lukrem

Przepis

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | mąka Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Udekorowane skórką pomarańczową
Ugotowałem to!87
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
21komentarzy
Autor: BBSPączki z lukrem

Składniki

  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • 2 opakowania  cukru waniliowego
  • skórka otarta  z 1 cytryny
  • 50 g drożdży
  • 250 ml mleka
  • 3 żółtka
  • 100 g masła
  • skórka  z 1 pomarańczy
  • 2 łyżki cukru do karmelizowania skórki pomarańczowej
  • 3 łyżki wody
  •  konfitura
  • 200 g cukru pudru
  • sok  z 1 cytryny
0
82

Mąke przesiej do miski, dodaj żółtka, roztopione i ostudzone masło, skórke otartą z cytryny, cukier i cukier waniliowy. Drożdże pokrusz, rozmieszaj w ciepłym mleku, wlej do miski z ciastem i mieszaj mikserem aż ciasto bedzie gładkie. Odstaw na 40 minut, gdy wyrośnie jeszcze raz je zagnieć, a następnie podziel na kulki. Odstaw na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Gdy urosną smaż w rozgrzanym oleju lub w smalcu. Po ostudzeniu, do każdego pączka wstrzyknij konfiturę za pomocą szprycy.

Z lukru i soku z cytryny przygotuj gesty lukier, dodając do cukru po kilka kropel soku, mieszając aż powstanie gęsty lukier. Pączki polukruj "w kratkę". Skórkę pomarańczową potnij na bardzo cienkie paseczki, włóż do rondelka z cukrem i woda, duś w lukrze 2 minuty aż skórka puści aromat i smak, a nastepnie połóż po kilka paseczków na każdym pączku.

Zainspiruj nas

Komentarze (21)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Pysznie wyglądają, polecam również pączki z jabłkiem (,kuchnia lidla,), mniam.

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      dobre bo polskie hehe

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          wLaśnie dzisiaj je smażyłam,pączki wyszły bardzo smaczne można powiedzieć sama poezja.Pozdrawiam.

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              mi tez takie wyszlo, ale juz mam usmazone , wyrosnie ci troche a potem dodaj duzo mąki i lep kulki , ja tak zrobiłam ;)

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  ~Gość

                  Mi wyszły takie jakieś oklapłe i tłuste - nie wiem dlaczego? może jakieś porady??

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      ~Gość

                      strasznie rzadkie ciasto mi wyszlo wedlug tego przepisu ,wam też? mam nadzieje ze jak wyrośnie to bedzie troche inne :(

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          0
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0
                          • zgłoś naruszenie
                          ~Gość

                          zrobiłam według przepisu ale dodałam 3 żółtka więcej wyszły bardzo dobre polecam

                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                              0
                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                0
                              • zgłoś naruszenie
                              redakcja_kulinarni
                              redakcja_kulinarni

                              Smacznego! Od całej redakcji:)

                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                  0
                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                    0
                                  • zgłoś naruszenie
                                  ~Gość

                                  cos takiego 3 zoltka na 0,5 kg mąki to jakis zart?
                                  Moja babcia daje 12 zoltek na 1 kg maki i wtedy dopiero są puszyste.
                                  Le to nie są te cenne babcine przepisy tylko unowoczesniony szybki przepis na cos ala paczek

                                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                      0
                                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                        0
                                      • zgłoś naruszenie
                                      ~Gość

                                      wg mnie sa za ciemne i za malo puszyste paczki powinny byc zlote!
                                      Zobaczcie jak wygladają paczki u mistrza kuchni Ritz.

                                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                          0
                                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                            0
                                          • zgłoś naruszenie
                                          ~Gość

                                          Chyba zartujesz ? Wlasnie ogladalem te paczki " Ritz " Wygladaja jak te niemieckie " scheis " bez smaku i sztucznie.

                                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                              0
                                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                0
                                              • zgłoś naruszenie
                                              Więcej komentarzy - rozwiń
                                              Pomoc | Zasady forum
                                              Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                                              Zobacz również

                                              Śledzie Kasi Klich
                                              Przepis 34

                                              Śledzie Kasi Klich

                                              Śledź o korzennym posmaku

                                              Kotlety mielone na ostro Przepis 19

                                              Kotlety mielone na ostro

                                              Nowa wersja znanego dania

                                              Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

                                              Kopytka Piotra Kucharskiego

                                              Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

                                              Ryż, kasza i kurczak w pomidorach Przepis 10

                                              Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

                                              Wszystko, co lubisz na jednym talerzu!

                                              Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
                                              Przepis 22

                                              Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

                                              Klasyka na twoim stole

                                              Ryba w curry Przepis 15

                                              Ryba w curry

                                              Indie na talerzu

                                              Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy Przepis 20

                                              Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy

                                              Ta sałatka przekona cię do pietruszki!

                                              Knedle ze śliwkami Przepis 1262

                                              Knedle ze śliwkami

                                              Przepis na słodki obiad

                                              tvnpix