zamknij

Paella

Przepis

kolacja Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | owoce morza Główny składnik | 50 zł Koszt przygotowania | kuchnia hiszpańska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Zasmakuj kuchni hiszpańskiej
Ugotowałem to!4
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: "Przepis na Życie" sezon 5Paella

Składniki

  • 500 g ryżu okrągłego (nie dlugoziarnistego)
  • 1/2  kurczaka pokrojonego w kostkę
  • 200 g wieprzowiny pokrojonej w kostkę
  • 14 muli
  • 6 dużch krewetek
  • 1 kalmar - oczyszczony i pokrojony w pierścienie
  • 2 obrane i ugotowane karczochy
  • 1 cebula
  • 1 papryka
  • 1 pomidor pokrojony w kostkę
  • 4 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek
  • 4 szklanki bulionu z kurczaka
  • odrobina szafranu
  • 1 lyżeczka słodkiej papryki
  •  natka pietruszki
  •  sól i pieprz
  •  cytryna
0
3

 

Sposób przygotowania:

  • Paellę przyrządzamy w odpowiedniej patelni z dwoma uchwytami. Wielkość patelni dostosowujemy do ilości osób.
  • Mule gotujemy aż otworzą się skorupki.
  • Na patelnię wrzucamy pokrojonego kurczaka i wieprzowinę. Przyrumieniamy. Przekładamy z patelni .
  • Na pozostałym tłuszczu podsmażamy: paprykę oczyszczoną i pokrojoną w paseczki , pomidory sparzone, obrane ze skórki, pokrojone w kostkę, posiekany czosnek, pokrojoną w kostkę cebulę. Wszystko to zrumieniamy.
  • Dodajemy słodką paprykę. Mieszamy, dodajemy ryż i krewetki. Posypujemy natką pietruszki , skrapiamy sokiem z cytryny i dusimy.
  • Dodajemy podsmażone kawałki mięsa. Wszystko podlewamy bulionem z rozpuszczonym w nim szafranem. Mieszamy. Płynu powinno być dwa razy tyle co ryżu.
  • Doprowadzamy do wrzenia, już nie mieszamy, zmniejszamy ogień. Na wierzchu układamy mule.
  • Po ugotowaniu zdjąć potrawę z ognia i przykryć aby ''doszła''.

UWAGA: Dla wegetarian serwujemy paellę z bakłażanami pokrojonymi w kostkę , kolorowe papryki karczochami i kolorowymi fasolami moczonymi przez noc.

Przepis z serialu "Przepis na życie" (sezon 5).

Paella
Autor: "Przepis na Życie" sezon 5 Paella

 

Paella
Autor: "Przepis na Życie" sezon 5 Paella

 

 

Zobacz, jak wygląda praca konsultanta kulinarnego na planie serialu!

Inne przepisy z "Przepisu na życie":

 


Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Harira by Joseph Seeletso
Przepis 61

Harira by Joseph Seeletso

Odrobina Afryki w twojej kuchni

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

Klasyka na twoim stole

Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

Burgery z musztardą i boczkiem

W klimacie amerykańskiego baru

Gulasz z kopytkami Przepis 197

Gulasz z kopytkami

Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

Bifeki faszerowane serem feta

Kotlety po grecku

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

Podany na delikatnym puree

Przysmak młodości Przepis 137

Przysmak młodości

Kanapka idealna!

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

tvnpix