zamknij

Paella

Przepis

kolacja Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | owoce morza Główny składnik | 50 zł Koszt przygotowania | kuchnia hiszpańska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Zasmakuj kuchni hiszpańskiej
Ugotowałem to!4
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: "Przepis na Życie" sezon 5Paella

Składniki

  • 500 g ryżu okrągłego (nie dlugoziarnistego)
  • 1/2  kurczaka pokrojonego w kostkę
  • 200 g wieprzowiny pokrojonej w kostkę
  • 14 muli
  • 6 dużch krewetek
  • 1 kalmar - oczyszczony i pokrojony w pierścienie
  • 2 obrane i ugotowane karczochy
  • 1 cebula
  • 1 papryka
  • 1 pomidor pokrojony w kostkę
  • 4 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek
  • 4 szklanki bulionu z kurczaka
  • odrobina szafranu
  • 1 lyżeczka słodkiej papryki
  •  natka pietruszki
  •  sól i pieprz
  •  cytryna
0
3

 

Sposób przygotowania:

  • Paellę przyrządzamy w odpowiedniej patelni z dwoma uchwytami. Wielkość patelni dostosowujemy do ilości osób.
  • Mule gotujemy aż otworzą się skorupki.
  • Na patelnię wrzucamy pokrojonego kurczaka i wieprzowinę. Przyrumieniamy. Przekładamy z patelni .
  • Na pozostałym tłuszczu podsmażamy: paprykę oczyszczoną i pokrojoną w paseczki , pomidory sparzone, obrane ze skórki, pokrojone w kostkę, posiekany czosnek, pokrojoną w kostkę cebulę. Wszystko to zrumieniamy.
  • Dodajemy słodką paprykę. Mieszamy, dodajemy ryż i krewetki. Posypujemy natką pietruszki , skrapiamy sokiem z cytryny i dusimy.
  • Dodajemy podsmażone kawałki mięsa. Wszystko podlewamy bulionem z rozpuszczonym w nim szafranem. Mieszamy. Płynu powinno być dwa razy tyle co ryżu.
  • Doprowadzamy do wrzenia, już nie mieszamy, zmniejszamy ogień. Na wierzchu układamy mule.
  • Po ugotowaniu zdjąć potrawę z ognia i przykryć aby ''doszła''.

UWAGA: Dla wegetarian serwujemy paellę z bakłażanami pokrojonymi w kostkę , kolorowe papryki karczochami i kolorowymi fasolami moczonymi przez noc.

Przepis z serialu "Przepis na życie" (sezon 5).

Paella
Autor: "Przepis na Życie" sezon 5 Paella

 

Paella
Autor: "Przepis na Życie" sezon 5 Paella

 

 

Zobacz, jak wygląda praca konsultanta kulinarnego na planie serialu!

Inne przepisy z "Przepisu na życie":

 


Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

Sałatka z marynowanymi grzybami

Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

Corpus delicti końca lata Przepis 211

Corpus delicti końca lata

Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

Ryba w curry Przepis 15

Ryba w curry

Indie na talerzu

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

Włoska potrawa w polskim wydaniu

Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

Pomidorki z karmelem i lodami

Deserowa wersja pomidora

Wiśniowy drift Przepis 102

Wiśniowy drift

Sernik z sosem wiśniowym

Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 62

Orzechowy gangster z Bronxu

Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

Pudding z bagietki Przepis 17

Pudding z bagietki

Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

tvnpix