zamknij

Paella

Przepis

kolacja Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | owoce morza Główny składnik | 50 zł Koszt przygotowania | kuchnia hiszpańska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Zasmakuj kuchni hiszpańskiej
Ugotowałem to!4
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: "Przepis na Życie" sezon 5Paella

Składniki

  • 500 g ryżu okrągłego (nie dlugoziarnistego)
  • 1/2  kurczaka pokrojonego w kostkę
  • 200 g wieprzowiny pokrojonej w kostkę
  • 14 muli
  • 6 dużch krewetek
  • 1 kalmar - oczyszczony i pokrojony w pierścienie
  • 2 obrane i ugotowane karczochy
  • 1 cebula
  • 1 papryka
  • 1 pomidor pokrojony w kostkę
  • 4 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek
  • 4 szklanki bulionu z kurczaka
  • odrobina szafranu
  • 1 lyżeczka słodkiej papryki
  •  natka pietruszki
  •  sól i pieprz
  •  cytryna
0
3

 

Sposób przygotowania:

  • Paellę przyrządzamy w odpowiedniej patelni z dwoma uchwytami. Wielkość patelni dostosowujemy do ilości osób.
  • Mule gotujemy aż otworzą się skorupki.
  • Na patelnię wrzucamy pokrojonego kurczaka i wieprzowinę. Przyrumieniamy. Przekładamy z patelni .
  • Na pozostałym tłuszczu podsmażamy: paprykę oczyszczoną i pokrojoną w paseczki , pomidory sparzone, obrane ze skórki, pokrojone w kostkę, posiekany czosnek, pokrojoną w kostkę cebulę. Wszystko to zrumieniamy.
  • Dodajemy słodką paprykę. Mieszamy, dodajemy ryż i krewetki. Posypujemy natką pietruszki , skrapiamy sokiem z cytryny i dusimy.
  • Dodajemy podsmażone kawałki mięsa. Wszystko podlewamy bulionem z rozpuszczonym w nim szafranem. Mieszamy. Płynu powinno być dwa razy tyle co ryżu.
  • Doprowadzamy do wrzenia, już nie mieszamy, zmniejszamy ogień. Na wierzchu układamy mule.
  • Po ugotowaniu zdjąć potrawę z ognia i przykryć aby ''doszła''.

UWAGA: Dla wegetarian serwujemy paellę z bakłażanami pokrojonymi w kostkę , kolorowe papryki karczochami i kolorowymi fasolami moczonymi przez noc.

Przepis z serialu "Przepis na życie" (sezon 5).

Paella
Autor: "Przepis na Życie" sezon 5 Paella

 

Paella
Autor: "Przepis na Życie" sezon 5 Paella

 

 

Zobacz, jak wygląda praca konsultanta kulinarnego na planie serialu!

Inne przepisy z "Przepisu na życie":

 


Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Carpaccio z buraków Kasi Klich
Przepis 66

Carpaccio z buraków Kasi Klich

Wytworna wersja pospolitego warzywa

Knedle ze śliwkami Przepis 1262

Knedle ze śliwkami

Przepis na słodki obiad

Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

Burgery z musztardą i boczkiem

W klimacie amerykańskiego baru

Harira by Joseph Seeletso
Przepis 61

Harira by Joseph Seeletso

Odrobina Afryki w twojej kuchni

Sarna w wielkim mieście Przepis 20

Sarna w wielkim mieście

Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

Puszyste ego Przepis 14

Puszyste ego

Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

Ryba w curry Przepis 15

Ryba w curry

Indie na talerzu

Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

Kopytka Piotra Kucharskiego

Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

tvnpix