Paluszkie serowe z makiem
Przepis
śniadanie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | mąka Główny składnik | 10 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcjiNa śniadanie lub podwieczorek
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Składniki
- 25 dag mąki pszennej
- 25 dag twarogu półtłustego
- 25 dag masła lub margaryny
- 1 żółtko
- 2 łyżki mleka
- 3 łyżki mąki
- sól i pieprz do smaku
- gałka muszkatołowa do smaku
0
0
Sposób przygotowania:
- Margarynę lub masło posiekaj, posyp przesianą mąką, solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej.
- Dodaj twaróg.
- Wyrób ciasto.
- Zawiń w folię i włóż na 1 godzinę do lodówki.
- Stolnicę oprósz mąką, rozwałkuj ciasto na grubość około 1,5cm, pokrój na paski.
- Żółtko wymieszaj z mlekiem, posmaruj paski ciasta, posyp makiem, dociśnij ziarenka i skręć w spiralki.
- Piekarnik rozgrzej do 200 stopni, posmaruj blaszkę tłuszczem.
- Paluszki ułóż na blaszce w niewielkich odstępach i jeszcze raz posmaruj pozostałym żółtkiem z mlekiem.
- Piecz około 20 minut.
Przepis z konkursu "Kulinarny Blog Roku 2012".
Zainspiruj nas
Komentarze (0)
Dodaj komentarz do artykułu
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
pokaż wszystkie komentarze
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.