zamknij

Pancakes cynamonowe z płonącymi jabłkami

Przepis

śniadanie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | mąka Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia amerykańska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Amerykański klasyk śniadaniowy
Ugotowałem to!1
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Pancakes cynamonowe z płonącymi jabłkami
Pancakes cynamonowe z płonącymi jabłkami

Składniki

  • 300 g mąki
  • 20 g białego cukru
  • 1 paczka proszku do pieczenia
  • 150 ml mleka
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • 2-3 jabłka (najlepiej deserowe)
  • 1 miseczka rodzynek
  • 1 mała łyżeczka  cynamonu
  • 1/2 małej kostki masła
  • 1 kieliszek cukru pudru
  • 1 kieliszek cukry trzcinowego
  • odrobina brandy
  • odrobina syropu klonowego
  • odrobina bitej śmietany do dekoracji
0
1

Sposób przygotowania:

  • Wsyp do miski rodzynki i zalej je brandy i odstaw na bok.
  • Tajemnicą przygotowania pysznych naleśników jest zmieszanie najpierw suchych, a potem mokrych składników.
  • Mąkę wymieszaj z cynamonem, szczyptą soli, proszkiem do pieczenia i cukrem (20g). Następnie wymieszaj jajka i mleko, które dodaj do wcześniej przygotowanych suchych składników. Z tak przygotowanej masy uformuj naleśniki, które smaż na rozgrzanym oleju.
  • Masło rozgrzej na patelni.
  • Następnie na patelnię dodaj pokrojone jabłka, cukier trzcinowy i namoczone rodzynki. Podsmaż je i flambiruj* (podpal) przechylając patelnię na palnik.
  • Tak przygotowane jabłka wyłóż na talerz bok naleśników. Na koniec udekoruj danie bitą śmietaną i listkiem mięty. Naleśniki można także podać z syropem klonowym.

Przepis z programu "Smaki miasta" (TVN Warszawa) - restauracja "Blue Cactus"

"Smaki miasta" to program dla wielbicieli dobrej kuchni, którzy nie tylko lubią jeść, ale też samodzielnie oddają się pasji gotowania. Prowadzący sprawdza najlepsze warszawskie restauracje, uważnie bada specjalności karty, po czym samodzielnie przygotowuje przepis z menu restauracji!

*Flambirowanie – proces polegający na oblaniu lub skropieniu dania alkoholem i podpalenia go. Do flambirowania używa się wyłącznie mocnych alkoholi.

Jak flambirować? Należy podpalić tłuszcz, na którym jest smażona potrawa, flambirować ją przez około 20-30 sekund, a następnie zgasić ogień przykrywając całość pokrywką.

Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Tak podane pancakes muszą robic wrażenie, może kiedyś wypróbuję, dziś też robiłam na śniadanie tylko z twarożkiem jabłkowym z rodzynkami (z lidla), pycha :)

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Szaszłyki wyborne Przepis 59

      Szaszłyki wyborne

      Nie tylko na sezon grillowy

      Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką Przepis 10

      Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką

      Wołowina z pysznymi ziemniakami i sosem

      Chleb orzechowy Przepis 112

      Chleb orzechowy

      Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

      Ryba w curry Przepis 15

      Ryba w curry

      Indie na talerzu

      Carpaccio z buraków Kasi Klich
      Przepis 66

      Carpaccio z buraków Kasi Klich

      Wytworna wersja pospolitego warzywa

      Puszyste ego Przepis 14

      Puszyste ego

      Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

      Atletyczny kurczak Przepis 20

      Atletyczny kurczak

      Pomysł na lekkie drugie danie

      Gulasz z kopytkami Przepis 197

      Gulasz z kopytkami

      Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

      tvnpix