zamknij

Panini z łososiem a’la gravlax

Przepis

śniadanie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | łosoś Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 2 Ilość porcji
Z ogórkiem i pesto z koperku
Ugotowałem to!7
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Panini z łososiem a’la gravlax
Autor: "Szczypta Smaku" TVN Style Paniny z łososiem

Składniki

  • 300 g filetu z łososia ze skórką
  • 2 pęczki koperku
  • 2 łyżki musztardy gruboziarnistej
  • 3 łyżki cukru białego
  • 3 łyżki gruboziarnistej soli morskiej
  • 3-4 łyżki ginu
  • 4  koperku
  • 4 garści wyłuskanych pistacji
  • 1/4 szklanki oliwy
  • 1 cytryna
  •  sól i pieprz
  •  ciabatta
  •  ogórek
  • ćwiartka cytryny (dodatkowo)
0
11

 

Sposób przygotowania:

  • Łososia umyj i dokładnie wysusz
  • Wymieszaj musztardę, cukier, sól i gin
  • Grubą warstwą masy posmaruj filet i obłóż koprem
  • Całość owiń folią spożywczą, zostawiając na dole odrobinę wolnej przestrzeni w folii (by było miejsce na wytwarzający się sok)
  • Ułóż rybę na desce, obciąż z wierzchu drugą deską. Wstaw do lodówki na minimum 3-4 dni. Ryba się zepsuje gdyż jest zamarynowana w soli, która ma właściwości konserwujące. Przed podaniem oczyść rybę z kopru i masy
  • Przygotuj pesto: koperek i pistacje bardzo drobno posiekaj. Wrzucić wszystko do blendera, dodaj sok z cytryny, sól oraz pieprz i miksuj powoli dodając oliwę
  • Ciabattę przekrój na pół i grilluj na suchej patelni lub w piekarniku
  • Ogórka obierz ze skórki i za pomocą obieraczki pokrój na cienkie wstążki (tylko część ogórka bez pestek)
  • Ciepłe kromki posmaruj pesto, połóż na nich plastry łososia, i wstążki ogórka

Przepis pochodzi z programu "Szczypta smaku" w TVN Style

 

Inne przepisy z programu:

 

Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

"Ryba się zepsuje gdyż jest zamarynowana w soli" mały błąd się wkradł :)

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Śledzie Kasi Klich
      Przepis 34

      Śledzie Kasi Klich

      Śledź o korzennym posmaku

      Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

      Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

      Takie ciasto rozweseli każdego

      Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
      Przepis 22

      Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

      Podany na delikatnym puree

      Wiśniowy drift Przepis 102

      Wiśniowy drift

      Sernik z sosem wiśniowym

      Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką Przepis 10

      Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką

      Wołowina z pysznymi ziemniakami i sosem

      Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

      Sałatka z marynowanymi grzybami

      Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

      Deser z mrożonych truskawek Przepis 17

      Deser z mrożonych truskawek

      Truskawkowe szaleństwo na poprawę nastroju

      Harira by Joseph Seeletso
      Przepis 61

      Harira by Joseph Seeletso

      Odrobina Afryki w twojej kuchni

      tvnpix