zamknij

Panini z łososiem a’la gravlax

Przepis

śniadanie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | łosoś Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 2 Ilość porcji
Z ogórkiem i pesto z koperku
Ugotowałem to!7
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Panini z łososiem a’la gravlax
Autor: "Szczypta Smaku" TVN Style Paniny z łososiem

Składniki

  • 300 g filetu z łososia ze skórką
  • 2 pęczki koperku
  • 2 łyżki musztardy gruboziarnistej
  • 3 łyżki cukru białego
  • 3 łyżki gruboziarnistej soli morskiej
  • 3-4 łyżki ginu
  • 4  koperku
  • 4 garści wyłuskanych pistacji
  • 1/4 szklanki oliwy
  • 1 cytryna
  •  sól i pieprz
  •  ciabatta
  •  ogórek
  • ćwiartka cytryny (dodatkowo)
0
11

 

Sposób przygotowania:

  • Łososia umyj i dokładnie wysusz
  • Wymieszaj musztardę, cukier, sól i gin
  • Grubą warstwą masy posmaruj filet i obłóż koprem
  • Całość owiń folią spożywczą, zostawiając na dole odrobinę wolnej przestrzeni w folii (by było miejsce na wytwarzający się sok)
  • Ułóż rybę na desce, obciąż z wierzchu drugą deską. Wstaw do lodówki na minimum 3-4 dni. Ryba się zepsuje gdyż jest zamarynowana w soli, która ma właściwości konserwujące. Przed podaniem oczyść rybę z kopru i masy
  • Przygotuj pesto: koperek i pistacje bardzo drobno posiekaj. Wrzucić wszystko do blendera, dodaj sok z cytryny, sól oraz pieprz i miksuj powoli dodając oliwę
  • Ciabattę przekrój na pół i grilluj na suchej patelni lub w piekarniku
  • Ogórka obierz ze skórki i za pomocą obieraczki pokrój na cienkie wstążki (tylko część ogórka bez pestek)
  • Ciepłe kromki posmaruj pesto, połóż na nich plastry łososia, i wstążki ogórka

Przepis pochodzi z programu "Szczypta smaku" w TVN Style

 

Inne przepisy z programu:

 

Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

"Ryba się zepsuje gdyż jest zamarynowana w soli" mały błąd się wkradł :)

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

      Pomidorki z karmelem i lodami

      Deserowa wersja pomidora

      Champion cyklistów Przepis 16

      Champion cyklistów

      Niebanalna szarlotka

      Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
      Przepis 22

      Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

      Klasyka na twoim stole

      Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

      Kopytka Piotra Kucharskiego

      Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

      Kaczka pływaczka Przepis 30

      Kaczka pływaczka

      Kaczka i ziemniaki na słodko

      Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 63

      Orzechowy gangster z Bronxu

      Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

      Puszyste ego Przepis 14

      Puszyste ego

      Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

      Zupa tajska Kasi Klich
      Przepis 14

      Zupa tajska Kasi Klich

      Ogień w gardle!

      tvnpix