zamknij

Pappardelle z buraczkiem i estragonem

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Kolorowy makaron na Twoim stole
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Autor: foto: Piotr Żydownik/Republika Słoneczna w PoznaniuPappardelle z buraczkiem i estragonem

Składniki

  • 5 upieczonych buraków średniej wielkości
  • 1 łyżeczka kminku
  • 400 g pappardelle
  • 7 łyżek octu balsamicznego
  •  świeży estragon
  • 4 wyciśnięte ząbki  czosnku
0
0

Sposób przygotowania:

 

  • Upieczone buraczki pokrój w julienne (długie cienkie plasterki)
  • Gotuj makaron al dente, odcedź i zalej zimną wodą
  • Przed odcedzeniem odlej pół szklanki wody z makaronu
  • Nagrzej patelnię z oliwą
  • Dodaj kminek i buraczki i smaż do momentu aż buraki zaczną wyraźnie czernieć, wtedy dodaj czosnek, następnie ocet balsamiczny i czekaj ok 2 minuty aż odparuje
  • Kiedy ocet będzie zredukowany dodaj makaron i odrobinę wody w której był gotowany
  • Wymieszaj i gotowe!

 

* pappardelle  to włoski, płaski makaron, cięty na szerokie, długie wstążki. Pod względem szerokości plasuje się między tagliatelle a lasagne.

 

Republika Słoneczna
Republika Słoneczna

Przepis pochodzi z warsztatów kulinarnych, które odbyły się w Republice Słonecznej w Poznaniu.

Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Wiśniowy drift Przepis 102

Wiśniowy drift

Sernik z sosem wiśniowym

Bruschetta z fasolą
Przepis 12

Bruschetta z fasolą

Specjalność Włochów na przystawkę

Śledzie Kasi Klich
Przepis 34

Śledzie Kasi Klich

Śledź o korzennym posmaku

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

Włoska potrawa w polskim wydaniu

Krem z brokułów z łososiem Przepis 1516

Krem z brokułów z łososiem

Zielono mi! Prosty przepis na pożywną zupę

Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

Kanapki ze smażoną makrelą

Idealne na śniadanie lub kolację

Tatar ze śledzia
Przepis 13

Tatar ze śledzia

Rybna poezja na kromce pumpernikla

Kolorowa samba warzywna Przepis 21

Kolorowa samba warzywna

Zdrowe i pyszne danie

tvnpix