zamknij

Pascha

Przepis

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | ser biały Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
W wersji dla dzieci i dla dorosłych
Ugotowałem to!3
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: Kinga Paruzel | alebabka.blogspot.comPascha

Składniki

  • 500 g tłustego twarogu
  • skórka starta z cytryny i limonki
  • 200 g masła
  • 3 żółtka
  • garść rodzynek
  • kandyzowana skórka z pomarańczy
  • 3 łyżki  rumu
  • 1 szklanka  cukru pudru
  • szczypta soli
  • 1 szklanka  śmietany 30%
0
1

Sposób przygotowania:

  • Twaróg przetrzyj przez sito tak aby powstała kremowa masa. Rodzynki zalej alkoholem.
  • Do masy twarogowej dodaj żółtka i miąższ z przeciętej na pół laski wanilii i ucieraj aż wszystko dobrze się połączy.
  • Do ucieranej masy z żółtkami dodawaj stopniowo miękkie masło, następnie szczyptę soli, śmietanę kremówkę.
  • Kiedy masa będzie jednolita dodaj rodzynki, kandyzowaną skórkę z pomarańczy oraz skórkę startą z cytryny.
  • Donicę z dziurką umyj i wyłóż gazą. Do tak przygotowanego naczynia wlej masę twarogową.
  • Końcówkami gazy przykryj. Docisnij cięższą miską lub słoikiem aby pascha się ścięła, a nadmiar płynu wyciekł.
  • Donicę ustaw w lodówce na 12 godzin najlepiej na mniejszej misce, tak aby z dziurki ściekał płyn.
  • Paschę wyłóż do góry dnem na talerz usuwając gazę i dekoruj bakaliami.

 

RADA

Możesz spróbować wersji:

- "dla dorosłych" i paschę podać polaną adwokatem lub likierem kawowym

- "dla dzieci" wersję możesz urozmaicić ozdabiając ją kolorowymi pastylkami.

Jeżeli nie zjecie całej Paschy w święta proponuję wykorzystać ją jako farsz do naleśników.

 

* Przepis Kingi Paruzel z blogu alebabka.blogspot.com

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Kotlety mielone na ostro Przepis 19

Kotlety mielone na ostro

Nowa wersja znanego dania

Śledzie Kasi Klich
Przepis 34

Śledzie Kasi Klich

Śledź o korzennym posmaku

Champion cyklistów Przepis 16

Champion cyklistów

Niebanalna szarlotka

Kaczka pływaczka Przepis 30

Kaczka pływaczka

Kaczka i ziemniaki na słodko

Carpaccio z buraków Kasi Klich
Przepis 66

Carpaccio z buraków Kasi Klich

Wytworna wersja pospolitego warzywa

Corpus delicti końca lata Przepis 211

Corpus delicti końca lata

Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

Atletyczny kurczak Przepis 20

Atletyczny kurczak

Pomysł na lekkie drugie danie

Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

Bifeki faszerowane serem feta

Kotlety po grecku

tvnpix