zamknij

Pascha

Przepis

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | ser biały Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
W wersji dla dzieci i dla dorosłych
Ugotowałem to!3
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Autor: Kinga Paruzel | alebabka.blogspot.comPascha

Składniki

  • 500 g tłustego twarogu
  • skórka starta z cytryny i limonki
  • 200 g masła
  • 3 żółtka
  • garść rodzynek
  • kandyzowana skórka z pomarańczy
  • 3 łyżki  rumu
  • 1 szklanka  cukru pudru
  • szczypta soli
  • 1 szklanka  śmietany 30%
0
1

Sposób przygotowania:

  • Twaróg przetrzyj przez sito tak aby powstała kremowa masa. Rodzynki zalej alkoholem.
  • Do masy twarogowej dodaj żółtka i miąższ z przeciętej na pół laski wanilii i ucieraj aż wszystko dobrze się połączy.
  • Do ucieranej masy z żółtkami dodawaj stopniowo miękkie masło, następnie szczyptę soli, śmietanę kremówkę.
  • Kiedy masa będzie jednolita dodaj rodzynki, kandyzowaną skórkę z pomarańczy oraz skórkę startą z cytryny.
  • Donicę z dziurką umyj i wyłóż gazą. Do tak przygotowanego naczynia wlej masę twarogową.
  • Końcówkami gazy przykryj. Docisnij cięższą miską lub słoikiem aby pascha się ścięła, a nadmiar płynu wyciekł.
  • Donicę ustaw w lodówce na 12 godzin najlepiej na mniejszej misce, tak aby z dziurki ściekał płyn.
  • Paschę wyłóż do góry dnem na talerz usuwając gazę i dekoruj bakaliami.

 

RADA

Możesz spróbować wersji:

- "dla dorosłych" i paschę podać polaną adwokatem lub likierem kawowym

- "dla dzieci" wersję możesz urozmaicić ozdabiając ją kolorowymi pastylkami.

Jeżeli nie zjecie całej Paschy w święta proponuję wykorzystać ją jako farsz do naleśników.

 

* Przepis Kingi Paruzel z blogu alebabka.blogspot.com

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach Przepis 10

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

Wszystko, co lubisz na jednym talerzu!

Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

Bifeki faszerowane serem feta

Kotlety po grecku

Grillowany ser halloumi Przepis 41

Grillowany ser halloumi

Najlepszy podany z figami i orzechami

Deser z mrożonych truskawek Przepis 17

Deser z mrożonych truskawek

Truskawkowe szaleństwo na poprawę nastroju

Wiśniowy drift Przepis 102

Wiśniowy drift

Sernik z sosem wiśniowym

Bruschetta z fasolą
Przepis 12

Bruschetta z fasolą

Specjalność Włochów na przystawkę

Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 14

Kociołek łososiowo-pomidorowy

Przepyszna zupa — do wypróbowania!

Knedle ze śliwkami Przepis 1262

Knedle ze śliwkami

Przepis na słodki obiad

tvnpix