zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Pascha szafranowa z owocami

Przepis konkursowy

deser Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | ser biały Główny składnik | 50 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Nina_JG
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: http://gotuj-sam.blogspot.com/Pascha szafranowa z owocami

Składniki

  • 800 g tłustego twarogu wiejskiego
  • 150 g masła Lurpak Klasyczne
  • 6 szt żółttek surowych
  • 1/4 łyżeczki szafranu
  • 250 g cukru pudru
  • 50 g żurawiny suszonej
  • 100 g moreli suszonych
  • 50 g płatków migdałowych
  • 8 szt gałązek mięty
0
1

Sposób przygotowania:

  • Suszone morele i żurawinę sparz wrzątkiem, osącz.
  • Do miseczki wsyp szafran, zalej go 1 łyżką wrzątku.
  • Płatki migdałowe upraż na suchej patelni. Większą część moreli posiekaj drobno. Odłóż po 8 moreli i 8 owoców żurawiny do dekoracji.
  • Utrzyj mikserem masło, nie przerywając ucierania dodawaj po 1 żółtku i łyżce cukru pudru.
  • Do tak utartej masy dodaj szafran (razem z płynem), a następnie dodawaj stopniowo ser.
  • Na końcu dodaj suszone owoce, wymieszaj dokładnie.
  • Salaterki wyłóż gazą jałową, do każdej włóż porcję masy serowej, lekko ugnieć masę, a górę posyp płatkami migdałowymi.
  • Włóż na noc do lodówki.
  • Przed podaniem wywróć porcje paschy na talerzyki, udekoruj je owocami i płatkami migdałowymi. Przed podaniem udekoruj gałązkami mięty i oprósz delikatnie cukrem pudrem.

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

Takie ciasto rozweseli każdego

Zupa tajska Kasi Klich
Przepis 14

Zupa tajska Kasi Klich

Ogień w gardle!

Pudding z bagietki Przepis 17

Pudding z bagietki

Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

Włoska potrawa w polskim wydaniu

Krem z brokułów z łososiem Przepis 1516

Krem z brokułów z łososiem

Zielono mi! Prosty przepis na pożywną zupę

Sarna w wielkim mieście Przepis 20

Sarna w wielkim mieście

Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

Grillowany ser halloumi Przepis 41

Grillowany ser halloumi

Najlepszy podany z figami i orzechami

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

Podany na delikatnym puree

tvnpix