zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Pascha szafranowa z owocami

Przepis konkursowy

deser Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | ser biały Główny składnik | 50 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Nina_JG
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: http://gotuj-sam.blogspot.com/Pascha szafranowa z owocami

Składniki

  • 800 g tłustego twarogu wiejskiego
  • 150 g masła Lurpak Klasyczne
  • 6 szt żółttek surowych
  • 1/4 łyżeczki szafranu
  • 250 g cukru pudru
  • 50 g żurawiny suszonej
  • 100 g moreli suszonych
  • 50 g płatków migdałowych
  • 8 szt gałązek mięty
0
1

Sposób przygotowania:

  • Suszone morele i żurawinę sparz wrzątkiem, osącz.
  • Do miseczki wsyp szafran, zalej go 1 łyżką wrzątku.
  • Płatki migdałowe upraż na suchej patelni. Większą część moreli posiekaj drobno. Odłóż po 8 moreli i 8 owoców żurawiny do dekoracji.
  • Utrzyj mikserem masło, nie przerywając ucierania dodawaj po 1 żółtku i łyżce cukru pudru.
  • Do tak utartej masy dodaj szafran (razem z płynem), a następnie dodawaj stopniowo ser.
  • Na końcu dodaj suszone owoce, wymieszaj dokładnie.
  • Salaterki wyłóż gazą jałową, do każdej włóż porcję masy serowej, lekko ugnieć masę, a górę posyp płatkami migdałowymi.
  • Włóż na noc do lodówki.
  • Przed podaniem wywróć porcje paschy na talerzyki, udekoruj je owocami i płatkami migdałowymi. Przed podaniem udekoruj gałązkami mięty i oprósz delikatnie cukrem pudrem.

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Corpus delicti końca lata Przepis 211

Corpus delicti końca lata

Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

Krem z brokułów z łososiem Przepis 1516

Krem z brokułów z łososiem

Zielono mi! Prosty przepis na pożywną zupę

Kotlety mielone na ostro Przepis 19

Kotlety mielone na ostro

Nowa wersja znanego dania

Gulasz z kopytkami Przepis 197

Gulasz z kopytkami

Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

Babka ziemniaczana Przepis 27117

Babka ziemniaczana

Podlaski specjał

Zupa tajska Kasi Klich
Przepis 14

Zupa tajska Kasi Klich

Ogień w gardle!

Chrupiące płatki owsiane Przepis 210

Chrupiące płatki owsiane

Pyszne i proste śniadanie

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

Takie ciasto rozweseli każdego

tvnpix