zamknij

Pasta aglio e olio

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 15 min. Czas przygotowania | makaron Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia włoska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Lekki, pyszny makaron do przygotowania na teraz!
Ugotowałem to!75
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
41komentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj

Składniki

  • 500 g makaronu spaghetti
  • 3-4 ząbki czosnku
  • pęczek natki pietruszki
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 100 g parmezan
  • do smaku sól
0
73

Sposób przygotowania:

W osolonej wodzie ugotuj spaghetti al dente. Obierz czosnek i pokrój w cienkie plasterki. Umyj natkę pietruszki, osusz i oberwij z liści. Posiekaj listki w cienkie paski. Rozgrzej oliwę na patelni i usmaż czosnek aż nabierze złotego koloru. Dopraw solą, pieprzem, a następnie dodaj odcedzony wcześniej makaron. Dodaj natkę pietruszki i dokładnie wymieszaj. Podawaj posypane startym parmezanem.

Zainspiruj nas

Komentarze (41)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

A ja dodaje jeszcze suszone pomidory...pychotka :)

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Oczywiście, że można. Tyle, że wtedy nie jest to już aglio e olio.

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          w Polsce wiele ludzi nie używa papryczki peperoni, dlatego mówi się aglio olio, a nie aglio olio peperonico :)

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              peperoncino ;)

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  ~Gość

                  Pycha wiecie ugotowałem to powinno się dodać 3 lub 4 ząbki czosnku. :D

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      ~Gość

                      aglio olio tak się nazywa...dodaja jeszcze peperoncino lub sam tylko czosnek.Sprawdzone w Napoli...J.P

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          0
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0
                          • zgłoś naruszenie
                          ~Gość

                          co to za nazwa ?
                          nie ma takiego makaronu we Włoszech
                          aglio olio peperoncino się to nazywa a nie aglio olio
                          to chyba jakaś spolszczona wersja
                          jakby to jakiś Włoch zobaczył to by chyba padł na klatę ze śmiechu

                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                              0
                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                0
                              • zgłoś naruszenie
                              ~Gość

                              może i by padł ale w Polsce faktycznie używa się tylko takiej nazwy

                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                  0
                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                    0
                                  • zgłoś naruszenie
                                  ~Gość

                                  Hahaha ja sama jestem we Wloszech teraz i oni wlasnie mówią na to AGLIO OLIO i jakos nikt się tutaj nie smieje ;) Dla Włochów liczy się smak a nie nazwa także pozdrawiam I uważaj żebyś ty na klate nie padł/a ;)

                                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                      0
                                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                        0
                                      • zgłoś naruszenie
                                      ~Gość
                                      • ~Gość:
                                      • Hahaha ja sama jestem we Wloszech teraz i oni wlasnie mówią na to AGLIO OLIO i jakos nikt się tutaj nie smieje ;) Dla Włochów liczy się smak a nie nazwa także pozdrawiam I uważaj żebyś ty na klate nie padł/a ;)
                                      • rozwiń

                                      Zgadzam się z Toba,chociaż nie ukrywam ze smak który chcemy uzyskać w tej potrawie niestety otrzymamy tylko wtedy gdy dodamy papryczki peperoni.ta pasta musi myc na ostro.taki jej urok.jadlam wielokrotnie to danie w Polsce i niestety w żadnej restauracji nie miałam okazji spotkać tego smaku co tutaj we Włoszech.brak pikantności,to jest to... rozwiń

                                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                          0
                                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                            0
                                          • zgłoś naruszenie
                                          ~Gość

                                          Jest byłam we Włoszech i tak się właśnie nazywa..

                                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                              0
                                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                0
                                              • zgłoś naruszenie
                                              ~Gość

                                              na Sycylii używa się nazwy agilo olio i nikt tam nie pada ze śmiechu

                                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                  0
                                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                    0
                                                  • zgłoś naruszenie
                                                  ~Gość

                                                  Prawdziwa makaronowa niedziela. tez dzis jadłam :) a to jak i co każdy z Nas dorzuci do swojego makaronu świadczy tylko o tym ze makaron smakuje w każdej postaci. włosi jedzą go w skromnym towarzystwie a Nam nie przeszkadza gdy łaczy sie z wieloma smakami . dlatego smacznego

                                                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                      0
                                                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                        0
                                                      • zgłoś naruszenie
                                                      ~Gość

                                                      Prawdziwy makaron,olej-czosnek.nie podaje sie z serem ani pietruszka.ewentualnie papryczke sotra lub nasiona szyszki(pinoli).

                                                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                          0
                                                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                            0
                                                          • zgłoś naruszenie
                                                          ~Gość

                                                          my dajemy szpinak podsmażany na patelni ,jest wyśmienite

                                                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                              0
                                                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                                0
                                                              • zgłoś naruszenie
                                                              Więcej komentarzy - rozwiń
                                                              Pomoc | Zasady forum
                                                              Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                                                              Zobacz również

                                                              Tatar ze śledzia
                                                              Przepis 13

                                                              Tatar ze śledzia

                                                              Rybna poezja na kromce pumpernikla

                                                              Kaczka pływaczka Przepis 30

                                                              Kaczka pływaczka

                                                              Kaczka i ziemniaki na słodko

                                                              Zupa tajska Kasi Klich
                                                              Przepis 14

                                                              Zupa tajska Kasi Klich

                                                              Ogień w gardle!

                                                              Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

                                                              Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

                                                              Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

                                                              Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

                                                              Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

                                                              Pizza godna królów

                                                              Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

                                                              Pomidorki z karmelem i lodami

                                                              Deserowa wersja pomidora

                                                              Szaszłyki wyborne Przepis 59

                                                              Szaszłyki wyborne

                                                              Nie tylko na sezon grillowy

                                                              Champion cyklistów Przepis 16

                                                              Champion cyklistów

                                                              Niebanalna szarlotka

                                                              tvnpix