zamknij

Pasta aglio e olio

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 15 min. Czas przygotowania | makaron Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia włoska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Lekki, pyszny makaron do przygotowania na teraz!
Ugotowałem to!75
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
41komentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj

Składniki

  • 500 g makaronu spaghetti
  • 3-4 ząbki czosnku
  • pęczek natki pietruszki
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 100 g parmezan
  • do smaku sól
0
73

Sposób przygotowania:

W osolonej wodzie ugotuj spaghetti al dente. Obierz czosnek i pokrój w cienkie plasterki. Umyj natkę pietruszki, osusz i oberwij z liści. Posiekaj listki w cienkie paski. Rozgrzej oliwę na patelni i usmaż czosnek aż nabierze złotego koloru. Dopraw solą, pieprzem, a następnie dodaj odcedzony wcześniej makaron. Dodaj natkę pietruszki i dokładnie wymieszaj. Podawaj posypane startym parmezanem.

Zainspiruj nas

Komentarze (41)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

A ja dodaje jeszcze suszone pomidory...pychotka :)

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Oczywiście, że można. Tyle, że wtedy nie jest to już aglio e olio.

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          w Polsce wiele ludzi nie używa papryczki peperoni, dlatego mówi się aglio olio, a nie aglio olio peperonico :)

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              peperoncino ;)

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  ~Gość

                  Pycha wiecie ugotowałem to powinno się dodać 3 lub 4 ząbki czosnku. :D

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      ~Gość

                      aglio olio tak się nazywa...dodaja jeszcze peperoncino lub sam tylko czosnek.Sprawdzone w Napoli...J.P

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          0
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0
                          • zgłoś naruszenie
                          ~Gość

                          co to za nazwa ?
                          nie ma takiego makaronu we Włoszech
                          aglio olio peperoncino się to nazywa a nie aglio olio
                          to chyba jakaś spolszczona wersja
                          jakby to jakiś Włoch zobaczył to by chyba padł na klatę ze śmiechu

                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                              0
                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                0
                              • zgłoś naruszenie
                              ~Gość

                              może i by padł ale w Polsce faktycznie używa się tylko takiej nazwy

                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                  0
                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                    0
                                  • zgłoś naruszenie
                                  ~Gość

                                  Hahaha ja sama jestem we Wloszech teraz i oni wlasnie mówią na to AGLIO OLIO i jakos nikt się tutaj nie smieje ;) Dla Włochów liczy się smak a nie nazwa także pozdrawiam I uważaj żebyś ty na klate nie padł/a ;)

                                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                      0
                                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                        0
                                      • zgłoś naruszenie
                                      ~Gość
                                      • ~Gość:
                                      • Hahaha ja sama jestem we Wloszech teraz i oni wlasnie mówią na to AGLIO OLIO i jakos nikt się tutaj nie smieje ;) Dla Włochów liczy się smak a nie nazwa także pozdrawiam I uważaj żebyś ty na klate nie padł/a ;)
                                      • rozwiń

                                      Zgadzam się z Toba,chociaż nie ukrywam ze smak który chcemy uzyskać w tej potrawie niestety otrzymamy tylko wtedy gdy dodamy papryczki peperoni.ta pasta musi myc na ostro.taki jej urok.jadlam wielokrotnie to danie w Polsce i niestety w żadnej restauracji nie miałam okazji spotkać tego smaku co tutaj we Włoszech.brak pikantności,to jest to... rozwiń

                                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                          0
                                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                            0
                                          • zgłoś naruszenie
                                          ~Gość

                                          Jest byłam we Włoszech i tak się właśnie nazywa..

                                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                              0
                                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                0
                                              • zgłoś naruszenie
                                              ~Gość

                                              na Sycylii używa się nazwy agilo olio i nikt tam nie pada ze śmiechu

                                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                  0
                                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                    0
                                                  • zgłoś naruszenie
                                                  ~Gość

                                                  Prawdziwa makaronowa niedziela. tez dzis jadłam :) a to jak i co każdy z Nas dorzuci do swojego makaronu świadczy tylko o tym ze makaron smakuje w każdej postaci. włosi jedzą go w skromnym towarzystwie a Nam nie przeszkadza gdy łaczy sie z wieloma smakami . dlatego smacznego

                                                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                      0
                                                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                        0
                                                      • zgłoś naruszenie
                                                      ~Gość

                                                      Prawdziwy makaron,olej-czosnek.nie podaje sie z serem ani pietruszka.ewentualnie papryczke sotra lub nasiona szyszki(pinoli).

                                                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                          0
                                                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                            0
                                                          • zgłoś naruszenie
                                                          ~Gość

                                                          my dajemy szpinak podsmażany na patelni ,jest wyśmienite

                                                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                              0
                                                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                                0
                                                              • zgłoś naruszenie
                                                              Więcej komentarzy - rozwiń
                                                              Pomoc | Zasady forum
                                                              Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                                                              Zobacz również

                                                              Chleb z płatkami owsianymi Przepis 172

                                                              Chleb z płatkami owsianymi

                                                              Zrób piekarnię w swoim domu. To naprawdę nie jest trudne!

                                                              Chrupiące płatki owsiane Przepis 210

                                                              Chrupiące płatki owsiane

                                                              Pyszne i proste śniadanie

                                                              Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 311

                                                              Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

                                                              Efektowne i proste danie

                                                              Ryba w curry Przepis 15

                                                              Ryba w curry

                                                              Indie na talerzu

                                                              Tatar ze śledzia
                                                              Przepis 13

                                                              Tatar ze śledzia

                                                              Rybna poezja na kromce pumpernikla

                                                              Deser z mrożonych truskawek Przepis 17

                                                              Deser z mrożonych truskawek

                                                              Truskawkowe szaleństwo na poprawę nastroju

                                                              Krem z brokułów z łososiem Przepis 1516

                                                              Krem z brokułów z łososiem

                                                              Zielono mi! Prosty przepis na pożywną zupę

                                                              Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

                                                              Pomidorki z karmelem i lodami

                                                              Deserowa wersja pomidora

                                                              tvnpix