zamknij

Pasta aglio e olio

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 15 min. Czas przygotowania | makaron Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia włoska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Lekki, pyszny makaron do przygotowania na teraz!
Ugotowałem to!75
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
41komentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj

Składniki

  • 500 g makaronu spaghetti
  • 3-4 ząbki czosnku
  • pęczek natki pietruszki
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 100 g parmezan
  • do smaku sól
0
73

Sposób przygotowania:

W osolonej wodzie ugotuj spaghetti al dente. Obierz czosnek i pokrój w cienkie plasterki. Umyj natkę pietruszki, osusz i oberwij z liści. Posiekaj listki w cienkie paski. Rozgrzej oliwę na patelni i usmaż czosnek aż nabierze złotego koloru. Dopraw solą, pieprzem, a następnie dodaj odcedzony wcześniej makaron. Dodaj natkę pietruszki i dokładnie wymieszaj. Podawaj posypane startym parmezanem.

Zainspiruj nas

Komentarze (41)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

A ja dodaje jeszcze suszone pomidory...pychotka :)

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Oczywiście, że można. Tyle, że wtedy nie jest to już aglio e olio.

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          w Polsce wiele ludzi nie używa papryczki peperoni, dlatego mówi się aglio olio, a nie aglio olio peperonico :)

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              peperoncino ;)

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  ~Gość

                  Pycha wiecie ugotowałem to powinno się dodać 3 lub 4 ząbki czosnku. :D

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      ~Gość

                      aglio olio tak się nazywa...dodaja jeszcze peperoncino lub sam tylko czosnek.Sprawdzone w Napoli...J.P

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          0
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0
                          • zgłoś naruszenie
                          ~Gość

                          co to za nazwa ?
                          nie ma takiego makaronu we Włoszech
                          aglio olio peperoncino się to nazywa a nie aglio olio
                          to chyba jakaś spolszczona wersja
                          jakby to jakiś Włoch zobaczył to by chyba padł na klatę ze śmiechu

                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                              0
                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                0
                              • zgłoś naruszenie
                              ~Gość

                              może i by padł ale w Polsce faktycznie używa się tylko takiej nazwy

                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                  0
                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                    0
                                  • zgłoś naruszenie
                                  ~Gość

                                  Hahaha ja sama jestem we Wloszech teraz i oni wlasnie mówią na to AGLIO OLIO i jakos nikt się tutaj nie smieje ;) Dla Włochów liczy się smak a nie nazwa także pozdrawiam I uważaj żebyś ty na klate nie padł/a ;)

                                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                      0
                                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                        0
                                      • zgłoś naruszenie
                                      ~Gość
                                      • ~Gość:
                                      • Hahaha ja sama jestem we Wloszech teraz i oni wlasnie mówią na to AGLIO OLIO i jakos nikt się tutaj nie smieje ;) Dla Włochów liczy się smak a nie nazwa także pozdrawiam I uważaj żebyś ty na klate nie padł/a ;)
                                      • rozwiń

                                      Zgadzam się z Toba,chociaż nie ukrywam ze smak który chcemy uzyskać w tej potrawie niestety otrzymamy tylko wtedy gdy dodamy papryczki peperoni.ta pasta musi myc na ostro.taki jej urok.jadlam wielokrotnie to danie w Polsce i niestety w żadnej restauracji nie miałam okazji spotkać tego smaku co tutaj we Włoszech.brak pikantności,to jest to... rozwiń

                                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                          0
                                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                            0
                                          • zgłoś naruszenie
                                          ~Gość

                                          Jest byłam we Włoszech i tak się właśnie nazywa..

                                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                              0
                                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                0
                                              • zgłoś naruszenie
                                              ~Gość

                                              na Sycylii używa się nazwy agilo olio i nikt tam nie pada ze śmiechu

                                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                  0
                                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                    0
                                                  • zgłoś naruszenie
                                                  ~Gość

                                                  Prawdziwa makaronowa niedziela. tez dzis jadłam :) a to jak i co każdy z Nas dorzuci do swojego makaronu świadczy tylko o tym ze makaron smakuje w każdej postaci. włosi jedzą go w skromnym towarzystwie a Nam nie przeszkadza gdy łaczy sie z wieloma smakami . dlatego smacznego

                                                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                      0
                                                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                        0
                                                      • zgłoś naruszenie
                                                      ~Gość

                                                      Prawdziwy makaron,olej-czosnek.nie podaje sie z serem ani pietruszka.ewentualnie papryczke sotra lub nasiona szyszki(pinoli).

                                                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                          0
                                                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                            0
                                                          • zgłoś naruszenie
                                                          ~Gość

                                                          my dajemy szpinak podsmażany na patelni ,jest wyśmienite

                                                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                              0
                                                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                                0
                                                              • zgłoś naruszenie
                                                              Więcej komentarzy - rozwiń
                                                              Pomoc | Zasady forum
                                                              Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                                                              Zobacz również

                                                              Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

                                                              Bifeki faszerowane serem feta

                                                              Kotlety po grecku

                                                              Bruschetta z fasolą
                                                              Przepis 12

                                                              Bruschetta z fasolą

                                                              Specjalność Włochów na przystawkę

                                                              Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy Przepis 20

                                                              Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy

                                                              Ta sałatka przekona cię do pietruszki!

                                                              Ryba w curry Przepis 15

                                                              Ryba w curry

                                                              Indie na talerzu

                                                              Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

                                                              Kotleciki z brzoskwiniami

                                                              Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

                                                              Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 62

                                                              Orzechowy gangster z Bronxu

                                                              Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

                                                              Krem z brokułów z łososiem Przepis 1516

                                                              Krem z brokułów z łososiem

                                                              Zielono mi! Prosty przepis na pożywną zupę

                                                              Kolorowa samba warzywna Przepis 21

                                                              Kolorowa samba warzywna

                                                              Zdrowe i pyszne danie

                                                              tvnpix