zamknij

Pasta z czarnych oliwek z migdałami

Przepis

przekąska Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 15 min. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 10 zł Koszt przygotowania | kuchnia włoska Kuchnia | 2 Ilość porcji
Oliwki i migdały - samo zdrowie!
Ugotowałem to!1
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Autor: willa tuŻurPasta z czarnych oliwek z migdałami willa tuŻur

Składniki

  • 2 kopiaste łyżki  czarnych oliwek (średniej wielkości słoiczek, ok. 150 g)
  • 100 g  obranych migdałów
  • 2-3  obrane ząbki czosnku
  • 3 łyżki  dobrej oliwy z oliwek
  • 1 łyżka  soku z cytryny
  • garść listków świeżej bazylii
  • 2  pomidory bez skóry i gniazd nasiennych (świeże lub dobre jakościowo ze słoika/puszki)
  •  sól, pieprz
0
0

Sposób przygotowania:

  • Zmiksuj (np.: za pomocą blendera) wszystkie składniki. Podane ilości składników potraktuj jako punkt wyjścia i w zależności od Twoich upodobań użyj więcej migdałów lub oliwek.
  • Aby zmienić konsystencję pasty, lub eksperymentuj z ilością przypraw aby uzyskać smak zgodny z Twoimi upodobaniami.
  • Pomidorów i bazylii użyj tylko wtedy, gdy dysponujesz świeżą bazylią i mięsistymi, smacznymi pomidorami – w innym przypadku lepiej przygotować pastę bez ich dodatku.
  • Jeśli chcesz przygotować ją z wyprzedzeniem, to gotową pastę nałóż do słoiczka, wygładź jej powierzchnię i zalej kilkumilimetrową warstwą oliwy z oliwek i zakręć słoik. Tak przygotowaną pastę możesz przechowywać nawet do kilku dni w lodówce.

***

Przepis na tradycyjną pastę prowansalską podała nam Willa tuŻur – pensjonat agroturystyczny ze wsi Żur w Borach Tucholskich - która oferuje całoroczny wypoczynek na terenie malowniczego Wdeckiego Parku Krajobrazowego, w tym domowe posiłki, oparte o sezonowo dostępne produkty, i czerpiące z bliższych i dalszych dobrych tradycji kulinarnych.

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

Takie ciasto rozweseli każdego

Atletyczny kurczak Przepis 20

Atletyczny kurczak

Pomysł na lekkie drugie danie

Śledzie Kasi Klich
Przepis 34

Śledzie Kasi Klich

Śledź o korzennym posmaku

Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

Kotleciki z brzoskwiniami

Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

Kotlety mielone na ostro Przepis 19

Kotlety mielone na ostro

Nowa wersja znanego dania

Kolorowa samba warzywna Przepis 21

Kolorowa samba warzywna

Zdrowe i pyszne danie

Babka ziemniaczana Przepis 27117

Babka ziemniaczana

Podlaski specjał

Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 14

Kociołek łososiowo-pomidorowy

Przepyszna zupa — do wypróbowania!

tvnpix