zamknij

Paszteciki wigilijne z nadzieniem grzybowym

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | ciasto Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | 5 Ilość porcji
Idealnie nadają się na świąteczny stół
Ugotowałem to!34
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
3komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj

Składniki

  • 2 małe cebule
  • 30 g pieczarek
  • 40 g suszonych grzybów
  • ok. 1/2 kostki masła
  • 1 jajko
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 2 szklanki  mąki
  • 2 żółtka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka bułki tartej
  • 1 łyżka startego żółtego sera
  • sól i piprz do smaku
0
10

Sposób przygotowania:

Farsz:

Obraną cebulę i pieczarki drobno posiekaj. Namoczone grzyby ugotuj, odlej płyn i pokrój według uznania lub zmiel w maszynce do mięsa. Pieczarki, cebulę i grzyby podsmaż na patelni z łyżeczką masła. Przestudź. Farsz dopraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Dodaj jajko, ser i bułkę tarta. Wymieszaj dokładnie.

Ciasto:

Przesiej mąkę na stolnicę. Dodaj miękkie masło i sól. Połącz składniki, a w między czasie dodaj żółtka i mleko. Zagnieć ciasto i odstaw na 30 minut do lodówki. Przygotuj wałek i ostry nóż. Rozwałkuj cienko ciasto i wykrój spore trójkąty. Na środek trójkąta nałóż łyżeczkę farszu i zroluj od największej części do najmniejszej. Przed włożeniem do pieca możesz posmarować rozbełtanym żółtkiem. Piecz w 170 stopniach przez ok. 30 minut.

Paszteciki podawaj z barszczem czerwonym lub zupą grzybową.

Zainspiruj nas

Komentarze (3)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

a te ilości pieczarek to na pewno w gramach? bo to coś mało 30 gram... nie chodzilo o 30dag?

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Ryba w curry Przepis 15

      Ryba w curry

      Indie na talerzu

      Chleb orzechowy Przepis 112

      Chleb orzechowy

      Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

      Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

      Sałatka z marynowanymi grzybami

      Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

      Champion cyklistów Przepis 16

      Champion cyklistów

      Niebanalna szarlotka

      Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 13

      Kociołek łososiowo-pomidorowy

      Przepyszna zupa — do wypróbowania!

      Przysmak młodości Przepis 137

      Przysmak młodości

      Kanapka idealna!

      Atletyczny kurczak Przepis 20

      Atletyczny kurczak

      Pomysł na lekkie drugie danie

      Babka ziemniaczana Przepis 27117

      Babka ziemniaczana

      Podlaski specjał

      tvnpix