zamknij

Paszteciki wigilijne z nadzieniem grzybowym

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | ciasto Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | 5 Ilość porcji
Idealnie nadają się na świąteczny stół
Ugotowałem to!34
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
3komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj

Składniki

  • 2 małe cebule
  • 30 g pieczarek
  • 40 g suszonych grzybów
  • ok. 1/2 kostki masła
  • 1 jajko
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 2 szklanki  mąki
  • 2 żółtka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka bułki tartej
  • 1 łyżka startego żółtego sera
  • sól i piprz do smaku
0
10

Sposób przygotowania:

Farsz:

Obraną cebulę i pieczarki drobno posiekaj. Namoczone grzyby ugotuj, odlej płyn i pokrój według uznania lub zmiel w maszynce do mięsa. Pieczarki, cebulę i grzyby podsmaż na patelni z łyżeczką masła. Przestudź. Farsz dopraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Dodaj jajko, ser i bułkę tarta. Wymieszaj dokładnie.

Ciasto:

Przesiej mąkę na stolnicę. Dodaj miękkie masło i sól. Połącz składniki, a w między czasie dodaj żółtka i mleko. Zagnieć ciasto i odstaw na 30 minut do lodówki. Przygotuj wałek i ostry nóż. Rozwałkuj cienko ciasto i wykrój spore trójkąty. Na środek trójkąta nałóż łyżeczkę farszu i zroluj od największej części do najmniejszej. Przed włożeniem do pieca możesz posmarować rozbełtanym żółtkiem. Piecz w 170 stopniach przez ok. 30 minut.

Paszteciki podawaj z barszczem czerwonym lub zupą grzybową.

Zainspiruj nas

Komentarze (3)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

a te ilości pieczarek to na pewno w gramach? bo to coś mało 30 gram... nie chodzilo o 30dag?

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Corpus delicti końca lata Przepis 211

      Corpus delicti końca lata

      Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

      Bruschetta z fasolą
      Przepis 12

      Bruschetta z fasolą

      Specjalność Włochów na przystawkę

      Krem z brokułów z łososiem Przepis 1516

      Krem z brokułów z łososiem

      Zielono mi! Prosty przepis na pożywną zupę

      Gulasz z kopytkami Przepis 197

      Gulasz z kopytkami

      Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

      Szaszłyki wyborne Przepis 59

      Szaszłyki wyborne

      Nie tylko na sezon grillowy

      Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
      Przepis 1017

      Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

      Najprostszy przepis na domową pizzę

      Kolorowa samba warzywna Przepis 21

      Kolorowa samba warzywna

      Zdrowe i pyszne danie

      Puszyste ego Przepis 14

      Puszyste ego

      Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

      tvnpix