zamknij

Paszteciki z nadzieniem z soczewicy i pomidorów

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | soczewica Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Z barszczem
Ugotowałem to!1
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj

Składniki

  •  Na ciasto:
  • 15 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 szklanka letniego mleka
  • 300 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  •  na nadzienie:
  • 300 g soczewicy
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 pomidory
  •  sól i świeżo mielony pieprz
  • 1 łyżeczki kminku
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
0
1

 

Sposób przygotowania:

  • Pokrusz drożdże, wymieszaj wraz z cukrem w mleku i odstaw na 20 minut.
  • W oddzielnym naczyniu przesiej mąkę i wymieszaj z solą.
  • Uformuj kopiec, zrób w nim wgłębienie i wlej do niego rozczyn drożdżowy.
  • Okrężnymi ruchami dłoni zagarniaj mąkę do środka i zagniataj ciasto aż nabierze jednolitej konsystencji.
  • Uformuj kulę, zakryj bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę.
  • W międzyczasie przygotuj nadzienie. Przesyp soczewicę do garnka i zalej 2 szklankami wody.
  • Zagotuj, zmniejsz ogień i duś przez 15 minut.
  • Obierz cebulę, czosnek i posiekaj drobno.
  • Rozgrzej oliwę na głębokiej patelni i zeszklij na niej cebulę z czosnkiem.
  • Pokrój pomidory w kostkę i dodaj na patelnię.
  • Dopraw solą, pieprzem, kminkiem i papryką.
  • Zamieszaj i duś na średnim ogniu przez 3 minuty.
  • Odcedź soczewicę i dodaj do reszty składników.
  • Smaż razem przez 5 minut a następnie zdejmij z ognia i odstaw do ostygnięcia.
  • Na oprószonym mąką blacie rozwałkuj ciasto na grubość ok. 2mm i wytnij z niego koła średnicy ok. 8cm.
  • Nałóż na każde kółko po łyżce farszu i zlep paszteciki zamykając je szczelnie.
  • Rozgrzej piekarnik do 180C i wyłóż blachę papierem do pieczenia.
  • Posmaruj każdy z paszteciki rozmąconym jajkiem i ułóż na blasze.
  • Wstaw do piekarnika na ok. 20 minut.
  • Gotowe paszteciki podawaj gorące jako dodatek do barszczu czerwonego.

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

wyszły twarde jak kamień

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

      Burgery z musztardą i boczkiem

      W klimacie amerykańskiego baru

      Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy Przepis 20

      Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy

      Ta sałatka przekona cię do pietruszki!

      Tatar ze śledzia
      Przepis 13

      Tatar ze śledzia

      Rybna poezja na kromce pumpernikla

      Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

      Gulasz z fasolki z zielonym chili

      Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

      Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

      Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

      Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

      Carpaccio z buraków Kasi Klich
      Przepis 66

      Carpaccio z buraków Kasi Klich

      Wytworna wersja pospolitego warzywa

      Bruschetta z fasolą
      Przepis 12

      Bruschetta z fasolą

      Specjalność Włochów na przystawkę

      Knedle ze śliwkami Przepis 1262

      Knedle ze śliwkami

      Przepis na słodki obiad

      tvnpix