zamknij

Paszteciki z nadzieniem z soczewicy i pomidorów

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | soczewica Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Z barszczem
Ugotowałem to!1
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj

Składniki

  •  Na ciasto:
  • 15 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 szklanka letniego mleka
  • 300 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  •  na nadzienie:
  • 300 g soczewicy
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 pomidory
  •  sól i świeżo mielony pieprz
  • 1 łyżeczki kminku
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
0
1

 

Sposób przygotowania:

  • Pokrusz drożdże, wymieszaj wraz z cukrem w mleku i odstaw na 20 minut.
  • W oddzielnym naczyniu przesiej mąkę i wymieszaj z solą.
  • Uformuj kopiec, zrób w nim wgłębienie i wlej do niego rozczyn drożdżowy.
  • Okrężnymi ruchami dłoni zagarniaj mąkę do środka i zagniataj ciasto aż nabierze jednolitej konsystencji.
  • Uformuj kulę, zakryj bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę.
  • W międzyczasie przygotuj nadzienie. Przesyp soczewicę do garnka i zalej 2 szklankami wody.
  • Zagotuj, zmniejsz ogień i duś przez 15 minut.
  • Obierz cebulę, czosnek i posiekaj drobno.
  • Rozgrzej oliwę na głębokiej patelni i zeszklij na niej cebulę z czosnkiem.
  • Pokrój pomidory w kostkę i dodaj na patelnię.
  • Dopraw solą, pieprzem, kminkiem i papryką.
  • Zamieszaj i duś na średnim ogniu przez 3 minuty.
  • Odcedź soczewicę i dodaj do reszty składników.
  • Smaż razem przez 5 minut a następnie zdejmij z ognia i odstaw do ostygnięcia.
  • Na oprószonym mąką blacie rozwałkuj ciasto na grubość ok. 2mm i wytnij z niego koła średnicy ok. 8cm.
  • Nałóż na każde kółko po łyżce farszu i zlep paszteciki zamykając je szczelnie.
  • Rozgrzej piekarnik do 180C i wyłóż blachę papierem do pieczenia.
  • Posmaruj każdy z paszteciki rozmąconym jajkiem i ułóż na blasze.
  • Wstaw do piekarnika na ok. 20 minut.
  • Gotowe paszteciki podawaj gorące jako dodatek do barszczu czerwonego.

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

wyszły twarde jak kamień

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

      Sałatka z marynowanymi grzybami

      Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

      Tatar ze śledzia
      Przepis 13

      Tatar ze śledzia

      Rybna poezja na kromce pumpernikla

      Gulasz z kopytkami Przepis 197

      Gulasz z kopytkami

      Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

      Krem z brokułów z łososiem Przepis 1516

      Krem z brokułów z łososiem

      Zielono mi! Prosty przepis na pożywną zupę

      Ryż, kasza i kurczak w pomidorach Przepis 10

      Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

      Wszystko, co lubisz na jednym talerzu!

      Knedle ze śliwkami Przepis 1262

      Knedle ze śliwkami

      Przepis na słodki obiad

      Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

      Kotleciki z brzoskwiniami

      Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

      Harira by Joseph Seeletso
      Przepis 61

      Harira by Joseph Seeletso

      Odrobina Afryki w twojej kuchni

      tvnpix