zamknij

Pasztet

Przepis

przekąska Rodzaj dania | poziom zaawansowany Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | królik Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Tradycyjny przepis na pasztet
Ugotowałem to!7
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
3komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: BBSPasztet

Składniki

  • 1 kg mięsa z królika
  • 500 g mięsa drobiowego
  • 500 g wątróbki  drobiowej
  • 500 g świeżego boczku
  • 4-5 jajek
  • 200 g orzeszków piniowych
  • 2 kajzerki
  • 2 szklanki białego wina (najlepiej wytrwanego)
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 4-5 listków laurowych
  • 1 łyżka  papryki słodkiej
  • pieprz i sól  do smaku
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 2-3 łyżki masła
  • odrobina  masła (do wysmarowania foremek)
0
2

Sposób przygotowania:

  • Włóż do rondla mięso, boczek i dodaj wszystkie zioła. Podlej winem, przykryj szczelnie i duś na małym ogniu aż mięso (drób i królik) zmięknie.
  • Kajzerki zalej wodą.
  • Wyjmij mięso i boczek zmiel dwa razy w maszynce. W miejsce mięsa włóż do rondla wątróbkę i gotuj ok 5 minut.
  • Kajzerkę odcedź i razem z przestudzoną wątróbką zmiel w maszynce.
  • Roztop masło, ubij jajka.
  • Włóż do masy mięsnej masło i jajka, wątróbkę z kajzerka oraz gałkę muszkatołową, paprykę, pieprz, sól, oraz orzechy piniowe.
  • Wszystko dobrze wymieszaj. Foremki keksowe wyłóż papierem do pieczenia, wysmaruj masłem, włóż masę mięsna do foremek. Na górę połóż paski słoniny.
  • Piecz około 60 minut.
Zainspiruj nas

Komentarze (3)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

wino wytrawne, bo wytrawna potrawa

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      spis skladnikow w opisie nie zgadza sie ze skladnikami w wykonaniu no i jeszcze jedno wino slodkie czy wytrawne czy polwytrawne oraz papryka jaka

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          ale się czepiasz! wszystko jest w liście produktów! :)

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              Pomoc | Zasady forum
              Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

              Zobacz również

              Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

              Burgery z musztardą i boczkiem

              W klimacie amerykańskiego baru

              Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

              Kopytka Piotra Kucharskiego

              Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

              Ryba w curry Przepis 15

              Ryba w curry

              Indie na talerzu

              Babka ziemniaczana Przepis 27117

              Babka ziemniaczana

              Podlaski specjał

              Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
              Przepis 1017

              Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

              Najprostszy przepis na domową pizzę

              Kotlety mielone na ostro Przepis 19

              Kotlety mielone na ostro

              Nowa wersja znanego dania

              Szaszłyki wyborne Przepis 59

              Szaszłyki wyborne

              Nie tylko na sezon grillowy

              Deser z mrożonych truskawek Przepis 17

              Deser z mrożonych truskawek

              Truskawkowe szaleństwo na poprawę nastroju

              tvnpix