zamknij

Pasztet

Przepis

przekąska Rodzaj dania | poziom zaawansowany Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | królik Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Tradycyjny przepis na pasztet
Ugotowałem to!7
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
3komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: BBSPasztet

Składniki

  • 1 kg mięsa z królika
  • 500 g mięsa drobiowego
  • 500 g wątróbki  drobiowej
  • 500 g świeżego boczku
  • 4-5 jajek
  • 200 g orzeszków piniowych
  • 2 kajzerki
  • 2 szklanki białego wina (najlepiej wytrwanego)
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 4-5 listków laurowych
  • 1 łyżka  papryki słodkiej
  • pieprz i sól  do smaku
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 2-3 łyżki masła
  • odrobina  masła (do wysmarowania foremek)
0
2

Sposób przygotowania:

  • Włóż do rondla mięso, boczek i dodaj wszystkie zioła. Podlej winem, przykryj szczelnie i duś na małym ogniu aż mięso (drób i królik) zmięknie.
  • Kajzerki zalej wodą.
  • Wyjmij mięso i boczek zmiel dwa razy w maszynce. W miejsce mięsa włóż do rondla wątróbkę i gotuj ok 5 minut.
  • Kajzerkę odcedź i razem z przestudzoną wątróbką zmiel w maszynce.
  • Roztop masło, ubij jajka.
  • Włóż do masy mięsnej masło i jajka, wątróbkę z kajzerka oraz gałkę muszkatołową, paprykę, pieprz, sól, oraz orzechy piniowe.
  • Wszystko dobrze wymieszaj. Foremki keksowe wyłóż papierem do pieczenia, wysmaruj masłem, włóż masę mięsna do foremek. Na górę połóż paski słoniny.
  • Piecz około 60 minut.
Zainspiruj nas

Komentarze (3)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

wino wytrawne, bo wytrawna potrawa

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      spis skladnikow w opisie nie zgadza sie ze skladnikami w wykonaniu no i jeszcze jedno wino slodkie czy wytrawne czy polwytrawne oraz papryka jaka

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          ale się czepiasz! wszystko jest w liście produktów! :)

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              Pomoc | Zasady forum
              Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

              Zobacz również

              Śledzie Kasi Klich
              Przepis 34

              Śledzie Kasi Klich

              Śledź o korzennym posmaku

              Harira by Joseph Seeletso
              Przepis 61

              Harira by Joseph Seeletso

              Odrobina Afryki w twojej kuchni

              Chleb z płatkami owsianymi Przepis 172

              Chleb z płatkami owsianymi

              Zrób piekarnię w swoim domu. To naprawdę nie jest trudne!

              Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

              Kotleciki z brzoskwiniami

              Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

              Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

              Gulasz z fasolki z zielonym chili

              Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

              Corpus delicti końca lata Przepis 211

              Corpus delicti końca lata

              Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

              Carpaccio z buraków Kasi Klich
              Przepis 66

              Carpaccio z buraków Kasi Klich

              Wytworna wersja pospolitego warzywa

              Szaszłyki wyborne Przepis 59

              Szaszłyki wyborne

              Nie tylko na sezon grillowy

              tvnpix