zamknij

Pasztet

Przepis

przekąska Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | drób Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | 4 Ilość porcji
W cieście francuskim
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Autor: Kinga Paruzel | alebabka.blogspot.comPasztet w cieście

Składniki

  • 1 kg rożnych gatunków mięsa (karczek, drób, ewentualnie królik, golonko, porcja rosołowa)
  • 400 g boczku
  • 50 g wątróbki drobiowej
  • 4 jajka
  • 2 bułki
  • 2 cebule
  • kilka suszonych grzybów
  • ziele angielskie do smaku
  • liść laurowy  do smaku
  • pieprz mielony do smaku
  • różne zioła różne zioła (np. prowansalskie, tymianek) do smaku
  • gałka muszkatołowa do smaku
  • ciasto francuskie do zawinięcia pasztetu
  • 10 łyżek  bułki tartej (do kruszonki)
  • 5 łyżek  masła (do kruszonki)
  • ząbek  czosnku (do kruszonki)
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
0
2

Sposób przygotowania:

  • Pokrojone mięsa, słoninę, cebulę, grzybki i przyprawy podlać wodą i dusić do miękkości (sosu z pieczenia powinno być sporo).
  • Wątróbkę sparzyć we wrzątku. Bułkę namoczyć. Wszystko razem z sosem mięsnym jajkami i bułką  zmiksować. Pasztet przed upieczeniem musi mieć konsystencję budyniu.
  • Jeśli jest za gęsty, dodaj odrobinę bulionu. Przygotuj kruszonkę mieszając ze sobą bułkę tartą, masło, czosnek i przyprawy. Wlej do foremek masę mięsną, a górę posyp przygotowaną kruszonką i piecz w piekarniku nastawionym na 180 C grzałka góra-dół ok 2 godzin. Wystudź.
  • Kiedy pasztet będzie już zimny wyjmij go z foremki, zawiń w ciasto francuskie i piecz 15 min w temp 200 C. Ciasto przed pieczeniem należy posmarować rozbełtanym jajkiem, aby miało ładny złoty kolor.

RADY:

Im więcej gatunków mięsa użyjesz tym bardziej pasztet będzie wyjątkowy.

Pasztet musi być tłusty dlatego użyj do niego np.słoninę świeżą lub wędzoną. Ważne jest aby był gładko zmielony. Aby łatwiej wyjąć go z foremki wyłóż boki paskami słoniny. Możesz wzbogacić jego smak o pistacje lub czerwone wino bądź koniak.

Pasztet można przechowywać nawet pół roku jeżeli włożysz go do słoiczków i zagotujesz (czynność tą należy powtarzać przez 3 dni) lub wykorzystać jako farsz do krokietów.

 

* Przepis Kingi Paruzel z blogu alebabka.blogspot.com

Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 15

Kociołek łososiowo-pomidorowy

Przepyszna zupa — do wypróbowania!

Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

Kotleciki z brzoskwiniami

Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

Chrupiące płatki owsiane Przepis 210

Chrupiące płatki owsiane

Pyszne i proste śniadanie

Harira by Joseph Seeletso
Przepis 61

Harira by Joseph Seeletso

Odrobina Afryki w twojej kuchni

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

Podany na delikatnym puree

Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy Przepis 20

Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy

Ta sałatka przekona cię do pietruszki!

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

Takie ciasto rozweseli każdego

Atletyczny kurczak Przepis 20

Atletyczny kurczak

Pomysł na lekkie drugie danie

tvnpix